Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Pip Schevers en Nathalie Weerepas, haar coach op het Fioretti College.
Pip Schevers en Nathalie Weerepas, haar coach op het Fioretti College.

'De erkenning die Pip krijgt is geweldig en terecht'

  •   2242 keer gelezen   Opmerkelijk

VEGHEL | Pip Schevers (14) is de grote initiator van het Kookproject in Jongerencentrum De Kluis in Veghel. Het doel is om jongeren bewust te maken van het belang van gezonde voeding. Haar project is niet onopgemerkt gebleven. Pip maakt kans op een prestigieuze vrijwilligersprijs.

De 14-jarige scholiere van het Fioretti College in Veghel is samen met vrienden een trouwe bezoeker van het jongerencentrum op de Noordkade. Het viel haar eigenlijk direct op. Vrijwel iedereen vergreep zich aan junkfood en goedkope energiedrankjes. "Ik heb ook in die fase gezeten hoor", zegt ze met enige schaamte. "Alleen op een gegeven moment realiseerde ik me hoe ongezond het was. Wat ben ik aan hemelsnaam aan het doen? Dat vroeg ik me af." Pip gooide het roer om en ging steeds meer letten op haar voeding. Toch werden er om haar heen zakken chips, frikandelbroodjes en energiedrankjes verslonden alsof het niks was. Ze besloot, moedig als ze is, de handschoen op te pakken. "Ik wilde er iets aan doen. Veel junkfood is slecht voor je gezondheid. Al eten er maar een paar jongeren gezonder. Dat is al mooi meegenomen."

Pizza
Pip kookte al vaker in De Kluis en dus was de stap relatief klein. "In overleg met de jongerenwerkers hebben we toen het Kookproject opgezet. Elke woensdag- en vrijdagavond kook ik voor iedereen die wil." Het project sloeg vrij snel aan. "In het begin waren we met zijn vijven en inmiddels met een man of tien. Het is ook gezellig. We eten met zijn alle samen en dat is goed voor de sfeer", vindt Pip. De deelnemers betalen twee of drie euro of doen een klusje als tegenprestatie. Denk aan afwassen of het vegen van de stoep. Het menu varieert per keer. Pip: "We werken sinds korte tijd samen met de Verspillingsfabriek. Dan maak ik bijvoorbeeld hun soep klaar met stokboord. Of verschillende gezonde hapjes, eigenlijk een soort tapas." En wanneer er dan toch een keer gezondigd wordt, kiest de kok van De Kluis voor de meest gezonde variant. "Een keertje pizza maken kan best, maar dan wel met een bloemkool bodem", lacht Pip.

Chef-kok
De liefde voor koken is Pip met de paplepel ingegoten. "Mijn vader is chef-kok en kookt super vaak. Ik volg eigenlijk zijn voorbeeld", vertelt ze. De 14-jarige Pip doet bijna alles zelf. Van de boodschappen tot het opdienen van de maaltijd. "Daarom kook ik maar twee avonden per week. School mag er niet onder lijden." Pip zit in de derde en gaat volgend jaar haar eindexamenjaar in. "Daarna wil ik nog Havo gaan doen. Het is niet zeker of ik later in de horeca ga werken, maar voorlopig wil ik het er zeker bij blijven doen."

Pip heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij De Kluis.

Het Fioretti College is trots op Pip. "Heel mooi om te zien hoe Pip dit oppakt. Ze is een voorbeeld voor andere leerlingen", vult Nathalie Weerepas, coach van Pip en orthopedagoog op de Veghelse middelbare school, aan.

'Keileuk'
De 14-jarige scholiere van het Fioretti College in Veghel is genomineerd voor een vrijwilligersprijs in de categorie passie. De vrijwilligersprijzen worden uitgereikt door www.vrijwilligersprijzen.nl. Deze organisatie zet jaarlijks bijzondere vrijwilligers in het zonnetje. Er kan nog tot en met 11 februari gestemd worden. De gemeente droeg Pip aan. Zelf had ze niet verwacht een nominatie in de wacht te slepen. "Ik vind het keileuk en ben er best trots op. In de toekomst hoop ik dat er nog meer jongeren aanschuiven." Lionel is als jongerenwerken in De Kluis nauw betrokken bij het Kookproject. "Pip is de kartrekker van het kookproject. Ze komt direct uit school naar De Kluis om te kijken hoeveel vrijwilligers, stagiaires en jongeren er aanschuiven tijdens het avondeten. Om vervolgens een gezond recept te zoeken, boodschappen te doen en om 17.30 uur te eten", legt hij uit.

'Schitterende projecten'
Lionel geeft aan dat De Kluis veel waarde hecht aan een gezonde leefstijl. "Eerder al hebben wij alle frisdranken en chips uit de schappen gehaald en zijn we druk bezig met sportprojecten", zegt hij. Volgens Lionel is het niet eenvoudig om de jeugd van tegenwoordig bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl. Daarom draagt hij het initiatief van Pip een warm hart toe. Op hem heeft ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. "De erkenning die Pip krijgt is geweldig en terecht. Veertien jaar en dan dit voor elkaar boksen. Hopelijk volgen er meer van dit soort schitterende projecten", laat Lionel weten. Het Veghelse jongerencentrum krijgt hulp vanuit ONS Welzijn, de Gemeente (leefbaarheidsbudget) en de De Verspillingsfabriek.

De vrijwilligersprijzen worden op 15 februari uitgereikt. Stemmen kan hier: www.vrijwilligersprijzen.nl/passieprijs/pip-schevers.

Meer berichten