Straten Oranjewijk overladen met plastic afval

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

VEGHEL | Honderden zakken met plastic afval lagen woensdagavond en donderdagochtend verspreid door de Oranjewijk in Veghel. Verderop in de Hertog Janstraat (daar liggen ze nog steeds red.) hingen verschillende zakken met afval. De zakken zouden gisteren worden opgehaald, maar afvalverwerker Van Kaathoven liet het merendeel liggen. Ze voorzagen de zakken met een gele sticker met de tekst: 'AFKEUR, verkeerde samenstelling en/of niet dichtgeknoopt'.

Een aantal bewoners van de Oranjewijk waren radeloos. De straat lag tot en met donderdagochtend vol met afvalzakken. "Het inzamelen van het afval gaat niet goed doordat er de afgelopen jaren diverse keren is gewisseld van inzamel dag/week. Voor veel bewoners is het niet meer duidelijk wanneer er nu daadwerkelijk afval wordt ingezameld", vertelt een bewoner uit de Oranjewijk. Met als gevolg dat er veel zwerfafval in de wijk aanwezig is. Volgens bewoners is het zelfs zo erg dat er op sommige plekken in de wijk overlast is ontstaan van ongedierte, zoals ratten. Volgens de bewoner is het niet alleen te wijten aan het meerdere malen wisselen van de inzameldagen. "De communicatie van de gemeente is gebrekkig en onduidelijk. Verder werkt de nieuwe afvalstoffenheffing de dumping van afval in de hand."

Juiste afval
Van Kaathoven reageerde snel op vragen van de bewoners: "Binnen de Gemeente Meierijstad halen we eenmaal per twee weken de PD-zakken gratis op. Hierbij hebben we in samenspraak met de gemeente enkele voorwaarden opgesteld. Allereerst dient zich het juiste afval in de zakken te bevinden. Anderzijds verzoeken we iedere burger de zakken dichtgeknoopt aan te bieden. Zodra er niet aan één of beide voorwaarden wordt voldaan, volgen wij de procedure om deze betreffende zakken niet in te zamelen. Wij rekenen op je begrip", zo laat de afvalverwerker weten. 
De gemeente heeft de zakken in de Oranjewijk inmiddels opgehaald. "De gemeente gaf daarbij een duidelijke uitleg. Het afval in de hele wijk is netjes opgehaald." 

De gemeente Meierijstad was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer berichten