Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Zijtaartse Piet van den Tillaart schittert in roman

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

ZIJTAART | Onlangs verscheen de jeugdroman Muizen in de Buizen van de Eindhovense schrijver Hessel Rippe. Het boek verhaalt over een fabriek van Philips in Eindhoven in 1953. Vele Brabanders reisden elke dag naar Eindhoven om in de fabriek te gaan werken. Zo ook Piet van den Tillaart uit Zijtaart die een prominente rol speelt in de jeugdroman.

"Het boek moest een ode aan de werknemers van Philips worden. Zij hebben Philips groot gemaakt", legt auteur Hessel Rippe uit. 'Piet van den Tillaart stond voor mij symbool voor al die duizenden werknemers die uit alle delen van Brabant kwamen om voor Philips te werken."
Het verhaal gaat over Niels en Sara, twee kinderen die met hun vader meegaan naar zijn werk als schilder van de fabriek van Philips. De kinderen besluiten de fabriek binnen te sluipen en lopen Piet van den Tillaart tegen het lijf die de kinderen onder zijn hoede neemt en ze vertelt over het werk en de mensen die in de fabriek werken.

Fabriek
Voor de research van het boek sprak Rippe met Jan van den Tillaart, de broer van Piet die in 2014 overleed en Piets dochter Liesbeth van den Tillaart die hem vertelde hoe Piet elke werkdag vanaf de Corsica in Zijtaart op de fiets naar Eindhoven ging om te werken in de fabriek van 'mijnheer Anton'.
"Voor mij staat deze Zijtaartse boerenzoon voor een mentaliteit van hard werken, nuchterheid en een open houding voor wat nodig is om je staande te houden in een tijd toen er niet voor iedereen in de grote Brabantse gezinnen werk was op de ouderlijke boerderij. Philips maakte er dankbaar gebruik van."

1953
Het boek neemt de lezer mee terug naar 1953, het jaar waarin de Philips-fabrieken wit werden geschilderd. Het schetst een prachtig beeld van het werk in de fabrieken toen en is daardoor zeer geschikt voor oud-Philipswerknemers en hun kinderen en (achter)kleinkinderen.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Bookbase en te koop via Bol.com.

Meer berichten