Afbeelding
UPDATE

Twintig jaar geëist tegen Veghelaar Souris R.

Rechtbank 2.494 keer gelezen

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar tegen Veghelaar Souris R. wegens gekwalificeerde doodslag op Alex Wiegmink in 2003. Dit werd woensdagochtend 3 februari bekend gemaakt. De verdediging komt woensdagmiddag nog aan het woord.


VEGHEL | Het tweede hoger beroep tegen Souris R. uit Veghel is maandag 25 januari begonnen. De Veghelaar werd samen met Frank S. uit Boekel in 2018 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de moord op 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt in 2003. Dit wordt ook wel de Posbankmoord genoemd. In december 2019 besloot de Hoge Raad dat de zaak tegen de twee verdachten over moet omdat volgens Souris R. de zogenoemde Mister Big-methode gebruikt zou zijn, waarbij undercoveragenten een bekentenis uit Souris R. ontlokten door zich voor te doen als medegedetineerden. 

In 2003 werd Wiegmink tijdens een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden (provincie Gelderland) doodgeschoten. Zijn verkoolde lichaam werd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in Erp.
De moord bleef lang onopgelost, tot verdachte Frank S. uit Boekel in 2016 last kreeg van zijn geweten, zich bij de politie meldde en een bekentenis aflegde. Daarna werd ook Souris R. uit Veghel gearresteerd.

Eerder oordeel
De rechtbank veroordeelde Souris R. eerder tot zestien jaar en Frank S. tot veertien jaar. Daarop gingen de twee in hoger beroep. De rechtbank veroordeelde S. en R. toen tot achttien jaar cel. Het gerechtshof bevond hen schuldig aan de moord op Wiegmink. De rechtbank ging eerder uit van doodslag en kwam daarom tot lagere straffen.

Mister Big-methode
Souris R. liet het daar echter niet bij zitten vanwege de gebruikte Mister Big-methode. Hij zou in de val zijn gelokt, en enkel bekend hebben om mee te kunnen doen aan een verzonnen drugsdeal van de undercoverpolitie, waarbij hij veel geld kon krijgen door zijn betrokkenheid bij de Posbankmoord op te biechten. Dat deed hij. "Stoerdoenerij", noemt hij het. Vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van deze bekentenis en onvoldoende motivatie van het Arnhemse hof dat er niets mis was met de gebruikte methode, heeft de Hoge Raad de zaak terugverwezen naar het hof in Den Haag.  

Tweede hoger beroep
Souris R.'s advocate Drummen vraagt zich af waarom de onderzoeksresultaten niet ingekeken mogen worden in een onderzoek waarbij R. ontkent en er nog veel onbeantwoorde vragen zijn. Zo zou medeverdachte Frank S. veel vragen niet hebben beantwoord, waardoor zij de betrouwbaarheid van S. met betrekking tot de dingen die hij wel heeft gezegd in twijfel trekt.

De advocate wil dan ook een letterlijke uitwerking van de verhoren van S., alle onderzoeksresultaten, waaronder de compositietekeningen van de zes getuigenverklaringen, en alle informatie die het OM publiekelijk heeft gemaakt inzien.

Bij het verhoren van de verdachte, heeft R. weinig zin om eerder gestelde vragen opnieuw te beantwoorden. De undercoveragenten verklaarden R. 75.000 euro te hebben aangeboden. R. zegt dat dit 300.000 euro betrof (vier keer per jaar 75.000 euro), en meer als het allemaal goed zou gaan. 

In de uitgebrande auto met het lichaam van Wiegmink zou een petje zijn gevonden met DNA van R. Volgens Souris R. heeft Frank S. meerdere malen tegen de rechtbank gezegd dat de muts van hem is.

Frank S. als getuige
Medeverdachte Frank S. is getuige in de zaak van Souris R. Hij vertelt dat hij samen met R. op een parkeerplaats stond te wachten om een auto te stelen toen Wiegmink terugkwam van een rondje hardlopen. Frank S. heeft hem eerst beschoten en samen hebben ze het lichaam van Wiegmink meegenomen naar Erp, uiteindelijk richting de Posbank.

Vervolgens was het het idee van Souris R. om de auto met het lichaam van Wiegmink in brand te steken. Daarvoor hadden ze benzine gehaald bij een pompstation zonder camera's.
Volgens R. vertelt S. onzin en dat maakt hem kwaad.

De zaak wordt morgen hervat. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant