Turnster Guusje investeert in een top carrière voor later | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Guusje Willems bij de dobbelsteen op het gelijknamige plein in Mariaheide
Guusje Willems bij de dobbelsteen op het gelijknamige plein in Mariaheide (Foto's: Peter Kuijpers)

Turnster Guusje investeert in een top carrière voor later

  •   keer gelezen   Sport

MARIAHEIDE | Over een maand wordt ze dertien jaar: Guusje Willems. Dochter van Maarten en Hilde Willems. Samen met broer Joep (11) woonachtig aan het pittoreske Dobbesteenplein in Mariaheide. Het gezin ademt sport en soupeert bijna alle vrije tijd aan de passie van beide koters. Guusje is inmiddels aangeschoven samen met moeder Hilde die waar nodig corrigeert en souffleert.

Door: Peter Kuijpers.

Een korte opfrisser. Maarten Willems was een begaafde voetballer. Kreeg zijn opleiding bij Blauw Geel'38 in Veghel en noteerde in het eerste team 63 competitietreffers. Maakte een uitstap naar UDI'19 en groeide ook bij de tricolores uit naar een van de meest omarmde spelers. Vader van Guusje en Joep, waar Joep al snel door PSV werd opgehaald en speelt bij de JO 11. De appels vallen hier niet ver van de boom om dit cliché maar eens van stal te halen. Als je de gegevens van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) erbij neemt recht Guusje onmiddellijk de rug: "Deze gegevens kloppen niet meer, ik kom inmiddels uit in Jeugd II Eredivisie. Er staat ook brug en vloer als favoriete toestellen, maar dat is inmiddels sprong en vloer."

Dubbel
Sporten en leren zijn twee onderdelen die het leven momenteel bijna geheel inkleuren voor de jonge turnster. Guusje: "Ik train zes dagen per week in Den Bosch. Op drie trainingsdagen zijn dat zelfs dubbele trainingen. Daartussen ga ik naar school op het Rodenborch-College een topsport talentschool. Ik heb een LOOT-status gekregen omdat ik topsport bedrijf." Guusje bleek al vanaf haar geboorte een talent te zijn. Liep en sprong al met de tien maanden. Eigenlijk werd ze al ontdekt bij de peutergym in het dorpshuis D'n Brak. Guusje: "Dat werd georganiseerd door EDUCA de Gymnastiek en Turnvereniging uit Veghel." Moeder Hilde vult aan dat haar leeftijd toen zes jaar was en later zich aanmeldde bij de Veghelse turnvereniging.Guusje begon ooit bij EDUCA in Veghel (Foto's Peter Kuijpers).

Wedstrijdgroep
Guusje vervolgt: "Bij EDUCA was Linda Taal onze trainster van de wedstrijdgroep die ook bij Flik Flak in Den Bosch trainde en heeft me toen gevraagd of geen zin had daar een introductie te doen. Ze vonden me goed en mocht komen. Niet lang daarna ben ik in de wedstrijdgroep opgenomen." Afgelopen jaar werd Guusje eerste op de sprong en behaalde hiermee bij de jeugd N2 toestelfinales het Nederlands kampioenschap binnen. Weer een vetgedrukte regel op haar al bestaande en indrukwekkende erelijst. Flik Flak is inmiddels samengegaan met GV Tabitta Boxtel & Flik-Flak Den Bosch om een nieuw regionaal talentencentrum op te zetten: RTC Zuid. Trainer van Guusje is Nico Zijp. Guusje vervolgt: "Een leuke maar strenge trainer. Hij wijkt af met zijn trainingen van andere trainers. Hij heeft zijn eigen stijl, maar onze trainingsgroep voelt zich daar goed bij. Hij probeert altijd te coachen dat je jezelf daar prettig bij voelt, ik wel in ieder geval. Hij brengt ons met zijn auto ook naar het station en tijdens de rit heeft-ie het nog altijd over de training en ook over eten en dan vooral wat we niet moeten eten. Hij vindt als we ooit hier weg zouden gaan we een mooi 'plakboek' er aan over moeten houden. Sport moet ook een stukje plezier zijn en hij zegt dat je honger moet blijven houden naar het turnen."Buurtbus
Trainen en school nemen zes dagen lang een grote hap uit de beschikbare tijd. Maar liefst 24 uur. Guusje, die net terugkomt van een turnstage week in Duitsland, somt op: "Ik zit momenteel in de eerste brugklas van het Rodenborch-College waar ik vanwege mijn LOOT status alle mogelijkheden krijg om te trainen. Er zitten bij ons allerlei topsporters die vanwege de sportmogelijkheden voor deze school hebben gekozen. Ik ga meestal met de bus of buurtbus. Maandag begin ik op school pak hier de buurtbus om 07.30 uur en ben dan weer om 19.30 thuis, dus twaalf uur onderweg. Op dinsdag ochtend en middag trainen. Woensdag slechts een training, maar donderdag en vrijdag zitten weer propvol, zelfs op zaterdag wordt er nog drie uur getraind. Dan ben ik zondag vrij, maar die tijd wordt ingevuld met studeren."

Investering
Hoe houdt een mens dat vol? Moeder Hilde knikt instemmend: "Soms is het ook wel eens moeilijk en veel. Maar het is zoals trainer Nico Zijp zegt: "De eerste vier jaar tot je zestien is een investering voor je latere topsportcarrière. We hebben het er graag voor over. We rijden wat af voor de sport van Joep en Guusje soms wel 500 km in een weekend. Je krijgt er tenslotte iets moois voor terug."
Buiten heerst nog een serene rust. Tijd voor een spetterende foto bij de dobbelsteen die het plein zo kenmerkt.

Meer berichten