Afbeelding
+ FOTO'S

Veghelaar en voetbalnomade is gelukkig in Wenen: 'Mijn voetbalcarrière begon in Italië'

Sport 3.967 keer gelezen

VEGHEL | De in Veghel geboren Floris van Zaanen mag zich met recht een voetbalavonturier noemen. De 18-jarige middenvelder wordt momenteel verhuurd door First Vienna FC aan Wiener Sport-Club in Oostenrijk. Daar ging echter een compleet voetballeven aan vooraf.

Door: Ties van Dooren.

Floris vertrok op 14-jarige leeftijd naar Oostenrijk. Daarvoor was hij woonachtig in Nederland, Italië, weer Nederland, Duitsland om uiteindelijk in Oostenrijk terecht te komen. "Mijn vader werkt voor Mars en om de drie à vier jaar wordt hij overgeplaatst naar een ander land", legt Floris in perfect Nederlands uit.

Floris speelde twee jaar voor Blauw Geel. 

Internazionale
De voetbalcarrière van Floris begon verrassend genoeg niet in Nederland. "Ik verhuisde als jonge jongen naar Italië. Daar ben ik voor het eerst gaan voetballen. Eerst bij een plaatselijke club en daarna een jaar bij Internazionale. Pas toen kwam ik in Nederland terecht." Floris verhuisde terug naar Veghel en voetbalde twee jaar in de jeugd van Blauw Geel alvorens hij een 'transfer' maakte naar betaald voetbalorganisatie FC Den Bosch. "Daar heb ik één jaar gespeeld, maar wel veel geleerd. Ik kijk met enorm veel plezier terug op mijn periode in Nederland."

Werder Bremen
Daarna vertrok Floris naar Duitsland. "We kwamen te wonen in Bremen. Mijn vader schreef een brief naar de roemruchte club Werder Bremen. Of ik een keertje mocht komen proeftrainen." De Duitse voetbalclub nodigde Floris uit en hij liet een goede indruk achter. De middenvelder mocht meteen mee naar een toernooi in Berlijn. "Ik speelde goede en mocht blijven. Bij Werder heb ik gespeeld van de onder 10 tot en met de onder 14."

De voetbalcarrière van Floris begon verrassend genoeg niet in Nederland, maar in Italië.

Voor familie Van Zaanen stond de volgende verhuizing voor de deur. Bestemming: Wenen. "Ik speelde bij Rapid Wien, een supergrote club in Oostenrijk. Door een blessure aan mijn knie (Floris zat bijna een jaar in de ziekenboeg red.) heb ik me daar niet kunnen bewijzen. De concurrentie was hevig." Rapid werkt goed samen met First Vienna FC, de oudste club van het land. Voetbalnomade Floris vertrok vol goede moed naar de stadsgenoot. "Ik werd al snel overgeheveld van de jeugd naar het eerste elftal en vlak daarna kreeg ik een contract aangeboden. We promoveerden naar de Tweede Divisie, althans dat dachten we toen."

Financiële problemen
De club kwam in zwaar weer terecht. Door financiële problemen leek First Vienna FC te worden teruggezet naar de Vijfde Divisie. Veel spelers vertrokken. Floris: "Uiteindelijk mochten we niet promoveren, maar we bleven wel in de Derde Divisie. Een aanzienlijk aantal ploeggenoten was al vertrokken, dus ik kreeg veel speeltijd." Toen ging het alsnog mis en de onrust bij de Weense club zorgde ervoor dat Floris een verhuur aanvroeg naar Wiener Sport-Club. "Daar speel ik nu het komende half jaar. Mijn insteek is om hier te blijven."

Floris van Zaanen speelt momenteel op huurbasis voor Wiener-Sport Club uit Oostenrijk.

Ajax
Naast voetballen studeert Floris aan de American International School of Vienna. Hij volgt daar een business gerelateerde studie. Zijn grote droom blijft echter profvoetballer worden. "Wenen heeft een paar clubs die op het hoogste niveau acteren of net daaronder. Je kan je hier dus wel wat makkelijker in de kijker spelen. Ook gaan er clubs uit Duitsland in Wenen opzoek naar talentvolle, jonge voetballers. Een terugkeer naar Rapid Wien lijkt me fantastisch." Maar ook Nederland sluit Floris zeker niet uit. "Ik ben groot fan van Ajax. Dus daar droom je natuurlijk van. Mijn periode bij Den Bosch heb ik als zeer prettig ervaren. Dus wie weet."

Floris (L) in het shirt van FC Den Bosch: 'In Nederland is het allemaal wat brutaler, zowel binnen als buiten de lijnen.'

Brutaler
Floris ziet tussen Nederland en Duitsland qua jeugdopleiding een groot verschil. "In Nederland is het allemaal wat brutaler, zowel binnen als buiten de lijnen. Als speler mag je veel meer initiatief tonen. In Duitsland mag je bijvoorbeeld maar heel weinig dribbelen met de bal of acties maken." Ook naast het veld gelden er in Duitsland andere regels. "Mijn vader coacht graag langs de lijn, maar daar waren ze in Duitsland niet van gediend. Supporters mochten zich niet bemoeien met het spel. Ook in het veld zei bijna niemand iets. Het was allemaal heel lief, een beetje te lief. Oostenrijk lijkt wat dat betreft meer op Nederland", vertelt Floris.

Volgende verhuizing
Voor familie Van Zaanen staat de volgende verhuizing voor de deur. Sterker nog Floris' vader vertrekt bijna naar Londen. De 18-jarige Floris blijft in Wenen. "Mijn moeder en drie zusjes blijven voorlopig ook. De oudste maakt hier haar middelbare school af. Daarna verhuizen ze. Ik blijf dan alleen hier." Spannend geeft Floris toe, maar ook leuk. "Samen met twee vrienden ben ik al op zoek naar een appartement. Ik vind het wel leuk hier", besluit Floris vanuit Wenen.

Floris in actie voor First Vienna FC, de oudste club van Oostenrijk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant