Korfrakkers opnieuw de sterkste, aandoenlijk afscheid Monique van de Ven | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Het emotionele afscheid wat de speaker goed begreep
Het emotionele afscheid wat de speaker goed begreep (Foto's Peter Kuijpers)

Korfrakkers opnieuw de sterkste, aandoenlijk afscheid Monique van de Ven

  •   keer gelezen   Sport

EINDHOVEN – Korfrakkers flikte het opnieuw. Voor de tiende maal met zestien finaleplaatsen won de Erpse vrouwenformatie de indoor titel korfbal. Met 16-12 liet Korfrakkers Be Quick geen moment in de wedstrijd komen. Van acquit af was de Erpse formatie heersend. In een kolkende Sporthal Zuid met zeker 3000 fans, gingen de bloemen mee naar Erp. Met nog 58 seconden op de klok kreeg Monique van de Ven haar moment of fame. De beste korfbalster van Nederland werd door haar eigen drie meiden met bloemen naar de kant gehaald. Tranen vloeide rijkelijk bij haar, maar zeker ook in het Erpse kamp. 

Door Peter Kuijpers

De tribunes waren weer geheel gevuld in Sporthal Zuid in Eindhoven. Veel getrouwen uit Nuland, maar ook de vaste garde uit Erp liet zich luidruchtig horen. Eigenlijk is het verhaal vooraf onwerkelijk. Dé vraag waarom is Kofrakkers toch vaak onklopbaar in finales.? Zenuwen bij de tegenstander? Wellicht. Joyce van der Leest van Be Quick speelde niet. De reden was duidelijk zichtbaar. Van der Leest: "Over vijf weken mag ik bevallen van een zoon. Had graag meegedaan, maar leef enorm mee en pep ze op. Het is onze tweede keer misschien dat het nu lukt en dat hoop ik enorm." Dat kind gaat er zeker komen, maar de titel kwam er niet. Misschien was het feit dat Korfrakkers voortdurend beter was en het spel bepaalde de teleurstelling nadien wat kon smoren.


Missie
Korfakkers opende in Eindhoven door Monique van der Ven met een van haar vier treffers die avond. Halverwege de eerste  helft stond Korfrakkers met 7-2 voor wat al teken aan de wand moest zijn voor coach Niek van Kruijsdijk. Zijn missie zou niet slagen. Het was volgens de kenners geen beste wedstrijd, maar wat maakt het  uit aan het einde. Tegen de rust haalde trainer Jaques Kop Jansen Manon van Geelkerken naar de kant en bracht Linda van Sleeuwen die amper in het veld fraai scoorde. Van de Ven peerde binnen van afstand wat uiteindelijk een 10-5 ruststand gaf.  Be Quick had het probleem dat het niet kon profiteren als bij Korfrakkers de scoren niet wilde vallen. 

Niveau
In de tweede helft waar de met een zware knieprothese spelende Nina van Baast van Be Quick het te vaak aan de stok kreeg met scheidsrechter Kees Pieters, bleef Korfrakkers op de juiste momenten de korf vinden. Het dichtste bij kwamen de Nulandsen bij 14-10 en op een haar na de 14-11 misten. Het mocht niet zo zijn ondanks dat van Kruijsdijk vaak in het verdedigensvak van Korfrakkers te vinden was. Korfrakkers, waar het lang niet zeker was of de finale dit jaar überhaupt wel gehaald kon worden, blijkt een echte finaleploeg. Be Quick, dat nota bene competitie eerste DDW versloeg, haalde het niveau niet en verloor.  Coach Jaques Kop Jansen, de wedstrijd evaluerend met zijn twee dochters, legde het na afloop uit: "We verdedigden goed, dat was belangrijk en vergeet niet dat we dit jaar vier nieuwe meiden hebben gebracht." Time out voor Korfrakkers. Jaques kop Jansen legt het uit

Oranje
Voorzitter Dainne Oppers, kwam drie minuten voor tijd aan lopen met de drie dochters van Monique van de Ven. In de laatste minuut ging de klok op stil en speaker van de korbalbond snapte het helemaal. "We gaan afscheid nemen dames en heren van de beste korfbalster die Nederland heeft voortgebracht. Haar zien we niet meer terug en geef haar een hartelijke ovatie." Wat een aandoenlijk afscheid in deze entourage alsof het vooraf was bepaald. Van de Ven werd tevens uitgeroepen tot Player of te match. De taferelen na afloop zijn bekend. Het speelveld kleurde oranje met bloemen en klapzoenen. Het lijkt een routine, maar wennen doet het nooit.

Na afloop sprak Peter Kuijpers met coach Jaques Kop Jansen en Monique van de Ven


Beluister hier het fragment

Beluister hier het fragment

Finale history Korfrakkers vanaf 2002

2002    SPES - DE KORFR.  14 - 13        
2003    SPES - DE KORFR.  18 - 17        
2004    DE KORFR. - SPES  11 - 16        
2005    DE KORFR. - SWIFT  15 - 16        
2006    SPES - DE KORFR.  12 - 18        
2007    DE KORFR. - SPES  13 - 7        
2008    DE KORFR. - ROSOLO 19 - 15        
2009    SPES - DE KORFR. 10 - 12        
2010    DE KORFR. - SPES  7 - 8        
2011    SPES - DE KORFR.        13 -14
2012    DE KORFR. - SWIFT  19 - 12        
2013    DE KORFR. - SPES        18 - 20
2014    SPES - SWIFT  13 - 10     
2015 DE KORFR. -  SPES  14 - 13            
2016 DE KORFR. - BE QUICK 17 - 11             
2017 DE KORFR. - SWIFT 22 - 10   
2018 DE KORFR. - BE QUICK 16 -12         
 

Meer berichten