Afbeelding
UPDATE

Felbevochten zevende plaats in Le Mans

Sport 1.483 keer gelezen

UPDATE:
Door de diskwalificatie van twee auto's, schuift Racing Team Nederland op naar de zevende plaats in de eindklassering van de LMP2-klasse van de 24 uur van Le Mans.

De FIA maakte op maandagavond na de race bekend dat de LMP2-auto's met startnummer 26 (1e) en 28 (4e) uit de uitslag zijn geschrapt vanwege het bij controle aantreffen van een extra, ongeoorloofd onderdeel in de tankinstallatie dat de snelheid van een tankstop beïnvloed zou hebben.
Het team in kwestie, dat beide auto's onder twee verschillende namen inzette, kan de komende 96 uur beroep aantekenen tegen de beslissing.

Mark Koense, teammanager Racing Team Nederland: "We hebben kennisgenomen van de beslissing van de FIA en wachten af wat er gaat gebeuren. Met onze mooie negende plaats waren en zijn we al tevreden, maar als het een zevende plaats blijkt te zijn, is dat natuurlijk mooi meegenomen, ook vanwege de extra WK-punten. Dit nieuws verklaart voorlopig in ieder geval waarom deze twee auto's tijdens de race korter stilstonden tijdens een tankstop. Wij begrepen dat verschil eerlijk gezegd al niet. We gaan zien welk vervolg dit nu krijgt."


VEGHEL | Racing Team Nederland heeft een felbevochten negende plaats behaald in de LMP2-klasse van de 86ste 24 uur van Le Mans. Veghelaar Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers handhaafden zich met de Dallara P217 vrijwel de gehele race in de top tien.

Vanaf de vroege ochtend kampte Racing Team Nederland echter met kapotte uitlaten, waardoor het nog een spannend gevecht naar de finish werd.
Een derde reparatie van een uitlaat kostte op de valreep nog een positie, maar het enige Nederlandse Le Mans-team toonde zich blij en tevreden met de top tien-finish in hun pas tweede 24 Heures. "Het hele team heeft een geweldige prestatie geleverd. Ik ben meer dan trots op dit resultaat. Wij hebben hier tot aan de start een week lang geworsteld met de afstelling van de Dallara, maar in de race klopte ineens alles. De auto was fantastisch", laat Frits van Eerd weten.

Keihard gewerkt
Hij vindt dat het team keihard heeft gewerkt. Frits: "Giedo en Jan deden een super job en ik ben blij dat ik geen fouten heb gemaakt. Dat we in de laatste ronde de achtste plaats verloren vanwege de reparatie van de uitlaat, waardoor Ho-Pin Tung er nog voorbij kon komen, dat maakt mij niets uit. Integendeel! Ik heb eind vorig jaar met Ho-Pin gesproken over samen het EK doen, maar juist hij bracht me op het idee om het WK te doen. Dus dat uitgerekend Ho-Pin mij voorbijging, vond ik prachtig." Het doel van Racing Team Nederland was voor de tweede keer in Le Mans de finish halen én deze keer in de top tien eindigen. "Als dat dan allebei lukt, in een race zo groot en zo moeilijk als deze, dan mag je daar als team denk ik heel blij mee zijn", aldus de Veghelaar.

Laatste race
Voor Lammers was hij zijn 24ste Le Mans. "Ik wilde de best mogelijk bijdrage leveren aan het team en het verbaasde me hoe makkelijk het me afging. De auto lag super in de race en ik heb er met volle teugen van genoten. Ik had het zo verschrikkelijk naar mijn zin, dat de race wat mij betreft twee keer zo lang had mogen duren. Dit was mijn laatste race voor het team, want ik draag nu het stokje over aan Nyck de Vries. Natuurlijk heb ik gemengde gevoelens, maar wat bij mij overheerst is de dankbaarheid richting Frits, want dit is een fantastisch project", zegt Jan trots.

Zesde
Met het in Le Mans behaalde resultaat klimt Racing Team Nederland op naar de zesde positie in het LMP2-klassement van het FIA World Endurance Championship. De volgende FIA WEC-race is de 6 Hours of Silverstone op 19 augustus aanstaande. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant