Yvon en Roel
Yvon en Roel

'Reddingsboot Tinn Silver is het pronkstuk van de club'

Sport 1.468 keer gelezen

VEGHEL | Een club van gemotiveerde leden die als doel hebben 'verdrinkingsdood' te voorkomen en bestrijden. Ruim gesteld deze doelstelling eist een wat bredere uitleg. De redactie sprak op 'ontbijttijd' een uur lang met voorzitter Jeroen Höppener en Yvon Kanters die de pr verzorgt van deze bijzondere club.

Door: Peter Kuijpers.

De Reddingsbrigade Veghel is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland, die als doel heeft de verdrinkingsdood te bestrijden in de ruimste zin van het woord. Zo luidt de openingskop op de eigen website. Yvon knikt instemmend bij het aanhoren van deze tekst: "Wij doen heel veel aan waterhulp verlening. We gaan het water op en houden toezicht, en zorgen voor de veiligheid van mensen op- maar vooral ook rondom het water. Daar komen veel ongevallen voor waar wij reddend bij assisteren en voorkomend optreden."
Jeroen vult aan: "Sinds januari hebben we samen met onze collega vereniging uit Uden onze eigen boot een Tinn Silver, het pronkstuk van de club. Het is een platbodem waar we tot op 30 centimeter water mee kunnen varen. Het is een gezamenlijk project van Meierijstad en Uden."
Voor de boot te bemannen bezit de club opgeleide leden. Jeroen vervolgt: "Voor de boot hebben we schippers en opstappers opgeleid. De schipper heeft het roer in handen, maar kan dat aan de stuurman uit handen geven. De opstappers, eigenlijk matrozen, pijlen met stokken dieptes en kijken rond de boot. Soms lopen straten, fietspaden en uiterwaarden onder, daar moeten we tenslotte ook mensen op kunnen halen."

Verdrinkingen
De verdrinkingsdood is een eng woord, maar wel keiharde realiteit weet ook Yvon: "Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar de meeste verdrinkingen voor kinderen gebeuren in- of aan huis. Wat denk je van een jong kind in een kinderbadje dat even door de moeder alleen gelaten wordt. Of een vijver aan je huis of een nabije sloot." Jeroen vult aan: "Je moet kinderen niet angstig maken voor water. Je ziet wel eens dat in de tuin bij komst van kinderen de vijver dan moet wijken. Het is vergelijkbaar als een jong kind dat zich aan de kachel brand. Dat moet hij of zij leren. Snel op zwemles en vooral geen angst voor water kweken."

Taken
Jeroen is voorzitter van de Reddingsbrigade waar Yvon de 'PR' voor haar rekening neemt. Twee facetten uit het bestuurlijk gedeelte van de club die nog veel meer mensen omvat en allerlei taken vervullen binnen de club. Jeroen: "We hebben een samenwerkingsverband tussen de Reddingsbrigades in Brabant Noord, maar met Uden hebben we al jaren een specifieke samenwerking. We helpen ook vaak mee in het bewakingsgebied in Uden en we hebben de boot tenslotte gemeenschappelijk. De gemeente Meierijstad en gemeente Uden hebben hier een gezamenlijke sleutel in gevonden wat betreft de financiering. Met evenementen helpen we elkaar. Het is een prima samenwerking."

Baywatch
Het redden van drenkelingen heeft ook een geromantiseerde kant. Wie herinnert zich Baywatch niet, de afleveringen met David Hasselhoff als Mitch Buchannon en Carmen Electra als Lani McKenzie. Het speelde zich af langs de standen van Malibu in Los Angeles.
Yvon lacht breed: "Junior redders, Zwemmend redders en Lifesavers zijn de leden die in het zwembad op woensdag opgeleid worden volgens de recreatieve lijn. Als onze leden ingezet worden voor de waterhulpverlening aan het strand dat zijn het allemaal Lifeguards. Deze hebben een onderscheid in zwembad, open water en strand. Wij worden ingezet bij diverse evenementen zoals bijvoorbeeld de Sinterklaas intocht hier in Veghel. Onze leden gaan in de zomer vaak naar het strand om lifeguard te worden of volgen een andere lifeguardopleiding."

130 leden
De Reddingsbrigade Veghel heeft ongeveer 130 leden. Jeroen: "We zitten elke woensdag van kwart voor vier tot kwart voor negen in het zwembad. We beginnen met de kleinsten die meestal diploma A hebben. Als Laco zwemdiploma's aflevert doen we er een folder van ons bij. Dat levert altijd wel een paar nieuwe leden op." De leeftijd om toe te treden tot de Reddingsbrigade is vijf jaar, dat is wel heel jong om mensen te redden. Yvon legt het uit: "Dat klopt helemaal. We beginnen met juniorredders. Dat zijn kinderen die we vooral leren hoe ze zichzelf kunnen redden. Met kleren aan, want als je te water raakt heb je meestal je gewone kleren aan. Daar ligt op die leeftijd onze prioriteit. Later krijgen ze een boek wat voor de opleiding gebruikt wordt en is het behalen van een EHBO-diploma vereist." De Reddingsbrigade een mooie club met gemotiveerde mensen en kan zeker nog leden gebruiken met name lesgevend kader. Aanmelden via: www.reddingsbrigadeveghel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant