IJsmeester Ad van Dongen, Eric Rath, ijsmeester Wim Holland en Ben van de Meerakker zijn trots op het eindresultaat.
IJsmeester Ad van Dongen, Eric Rath, ijsmeester Wim Holland en Ben van de Meerakker zijn trots op het eindresultaat.

'Dolgelukkige' organisatie Veghel on Ice: 'We hebben een huzarenstukje geleverd'

Sport 2.719 keer gelezen

VEGHEL | Veghel on Ice is donderdagochtend officieus geopend. Tot en met 6 januari kan er in hartje Veghel geschaatst worden. Burgemeester Kees van Rooij opent de ijsbaan op de Markt donderdagavond vanaf 18.00 uur officieel. Daarmee zijn ze de eerste in de regio. 

Kinderen van de Veghelse en Rooise basisscholen (Schijndel heeft een eigen schaatsbaan red.) krijgen de kans om overdag, onder schoolbegeleiding, gratis te schaatsen. Leerlingen van basisschool Kienehoef uit Sint-Oedenrode maakte donderdagochtend gretig gebruik van dit aanbod. De kreten van plezier en geluk waren tot in het centrum te horen. Eric Rath en Ben van de Meerakker kijken vanaf het terras van 't Hart van Veghel tevreden naar de ijsbaan. "Alleen al via de scholen komen er 3600 kinderen schaatsen. Een prachtig aantal", vindt Eric, voorzitter van Rotary Meierijstad, verantwoordelijk voor de organisatie.

'Dolgelukkig'
Ook Ben is lid van de Rotary en nauw betrokken bij de ijsbaancommissie. Hij legt uit waarom ze zoveel tijd en moeite steken in dit project. "Voor ons is dit het grootste project wat we hebben. Er komt echt veel bij kijken, maar dat is het allemaal waard."

IJsmeester Ad van Dongen, Eric Rath, ijsmeester Wim Holland en Ben van de Meerakker.

Op de vraag of Ben gelukkig is met het eindresultaat hoeft hij niet lang na te denken. "Dolgelukkig! We hebben met zijn alle echt een huzarenstukje geleverd. Onze dank gaat onder andere uit naar Het Sint Barbara Gilde, de Veghelse scouting, Innerwheel Veghel-Uden, Kiwanis en de complete biljartvereniging Krijt op Tijd. Zij zijn volgens mij allemaal opgeleid tot ijsmeester", lacht Ben. Eric knikt: "De hulp die we krijgen is geweldig. De komende periode lopen hier zeker 150 vrijwilligers rond. De ijsbaancommissie van de Rotary heeft vakwerk geleverd."

Sociale samenhang
Het grote doel achter de ijsbaan is de jeugd aan het bewegen krijgen. Op deze donderdagochtend is dat in ieder geval gelukt, want ook het vrij schaatsen wordt direct drukbezocht. Het moet gezegd worden alle Skipov scholen zijn vrij vandaag, maar toch. Eric: "Een gezonde leefstijl vinden wij heel belangrijk. Sporten en bewegen hoort daar natuurlijk bij." 

De jeugd genoot meteen van de ijsbaan.

Een paar senioren zoeken langzaam hun weg door de prachtige tent. Ben: "Veghel on Ice vergroot ook de sociale samenhang. Dat vind ik een belangrijk aspect. Het is toch fantastisch dat we met zijn alle in hartje Veghel zo'n mooi evenement kunnen neerzetten." 

Subsidie
Het financiële plaatje rondkrijgen is ieder jaar weer een uitdaging voor de Rotary. Vorig jaar kreeg de organisatie een subsidie van 5000 euro. Dit jaar is er (nog) geen extra geld vrijgekomen. "Er ligt nog een verzoek bij de gemeente of zij de kosten van de stroom voor haar rekening willen nemen. Wij als Rotary hebben geen enkel commercieel doel met deze ijsbaan", aldus Ben. Eric vult aan: "Het Veghelse bedrijfsleven heeft ruimhartig gesponsord."

Feestje
Verschillende leden van de Rotary staken de afgelopen tijd hun handen uit de mouwen. Samen met de horecaondernemers op de Markt hebben ze de Markt omgebouwd tot schaatsarena. Het eindresultaat mag er zijn. "Als je kijkt hoeveel mensen hier met zoveel enthousiasme aan meewerken dan kun je alleen maar trots zijn. Veghel on Ice is een maand lang een feestje." 
Of de ijsbaan volgend jaar terugkeert, is nog niet helemaal zeker. "Stoppen is eigenlijk geen optie. Veghel kan niet meer zonder. Vele handen maken licht werk dus met zijn alle moeten we dit initiatief koesteren en voortzetten", besluit Eric.

Een laatste blik richting de ijsbaan en beide heren zien dat het goed is. De ijsbaan is open tot en met 6 januari. Meer informatie op: www.veghelonice.nl.

IJsmeester Ad van Dongen, Eric Rath, ijsmeester Wim Holland en Ben van de Meerakker zijn trots op het eindresultaat.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant