Lotte werd onlangs Nederlands Kampioen op de 200 meter vlinderslag voor junioren. Op de 100 meter pakte ze brons.
Lotte werd onlangs Nederlands Kampioen op de 200 meter vlinderslag voor junioren. Op de 100 meter pakte ze brons.

Talentvolle zwemster Lotte Mudde geïnspireerd door haar vader

Sport 1.704 keer gelezen

VEGHEL | Er zijn maar weinig Nederlanders die de kunst van het zwemmen niet machtig zijn. Het wordt je in de meeste gevallen al vroeg bijgebracht net als fietsen. De KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) telt zo rond de 140.000 leden. Lotte Mudde (11) uit Veghel is er daar een van. Onlangs werd ze in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven Nederlands Kampioen op de 200 meter vlinderslag voor junioren. Tevens pakte ze brons op de 100 meter in dezelfde discipline. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Door: Peter Kuijpers.

Voor een ontmoeting met Lotte moeten we naar Het Ven aan de rand van Veghel. Moeder Yvonne doet open en de kamer verraad onmiddellijk de passie voor sport. Op de kast staat een scala van bekertjes met over de rand hangende linten met medailles. Lotte is een uit de kluiten gewassen tiener en lacht schuchter. Een sportfamilie blijkt een prima kwalificatie voor dit gezin Mudde. Lotte legt uit: "Mijn tweelingbroertje Rens speelt basketbal bij Attacus en mijn vader doet aan open water zwemmen bij masters 50+. Hij heeft me met zijn sport geïnspireerd. Toen ik heel jong was, zwom ik al een stukje met hem mee. De liefde voor zwemmen is daarna niet meer weggegaan." Nederland kent een rijke historie in het open water zwemmen met internationaal succes. Recentelijk zijn Maarten van der Weijden, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal de bekendste gouden Olympische Open Water zwemmers.

Titels
De meeste wedstrijdzwemmers beginnen met hun sport al op jeugdige leeftijd, zo ook Lotte. "Ik ben met ABC zwemmen begonnen toen ik zes jaar was. Mijn vader zwom bij Zeester Meerval in Uden en ik ben daar ook lid geworden." De onlangs verworven titels zijn de eerste echte prijzen die de Veghelse binnensleepte. "Je mag pas vanaf elf jaar deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Ik werd eerste op de 200 meter vlinderslag en derde op de 100 meter, eveneens vlinderslag. Met zestien jaar ben je senior in de vrouwen zwemsport dus ik heb nog vijf jaar te gaan voor het zover is."

Basisschool 't Ven
Lotte zit met haar broer Rens in het laatste jaar op de basisschool 't Ven op loopafstand van huis. "Een fijne school en lekker dichtbij." Trainen en de zwemsport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Dat klopt, ik merk onmiddellijk als ik onvoldoende getraind heb. We trainen vier dagen per week. Op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag." Van zwemtrainingen is bekend dat ze meestal heel vroeg zijn. Lotte vervolgt: "Dat is voor ons pas vanaf dertien jaar. Al zou ik het wel super cool vinden om zo lekker vroeg te trainen. Wij trainen nog in de avond of middag." Moeder Yvonne vult aan: "Dat gaat ze pas doen als ze dertien is. Dan wordt er getraind in de ochtend en in de avond. Dat vind ik voor Lotte op haar leeftijd nog te veel ondanks dat ze groot is en het fysiek wel aankan."

Zwemtraining
De zwemtrainingen bestaan uit diverse onderdelen: "Ik train al mee met een wat oudere groep en mag soms, gezien mijn leeftijd, wat dingen laten vallen. Dat ik wat minder hoef te zwemmen of bepaalde oefeningen niet mee hoef te doen. Wij zijn onderverdeeld in junioren één twee en drie en jeugd één en twee en dan pas de senioren. De trainingen bestaan uit land- en krachttrainingen en zwemtrainingen." Twee verschillende trainingsvormen die in het eigen Zeester bad gegeven worden. "Krachttrainingen zijn bijvoorbeeld push-ups en landtrainingen lijken vaak op yoga", vult moeder Yvonne nog aan. De vlinderslag is de discipline van Lotte en wordt vaak aangemerkt als een van de zwaarste onderdelen van de zwemsport: Lotte vervolgt: "Dat klopt en om die reden wordt er niet altijd specifiek op getraind, juist omdat het zo zwaar is."
De diverse trainingsvormen eisen nogal wat kader in de zwemsport. "We hebben bij Zeester diverse trainers. Wesley is onze hoofdtrainer. En dan hebben we nog Rob en Andy die op bepaalde dagen lesgeven. We hebben conditietrainingen, dan moet je lange afstanden zwemen, maar ook het kortere werk wat sprinttrainingen zijn. Dat is vaak één baan die je dan zo snel mogelijk moet afleggen. Of je hebt de twintig minuten test waar je afgelegde afstand wordt gemeten. De tijden zijn bepalend in welke groep je wordt ingedeeld."
Trainen doen wedstrijdzwemmers het hele jaar en ze kennen alleen een kleine zomerstop, hooguit voor een vakantie. "Het is belangrijk dat je traint. Nogmaals ik merk het meteen als ik onvoldoende getraind heb. Dat laat zich meteen gelden. In de zomer ligt het wel eens een paar weekjes stil, maar dan ga ik met mijn vader de Open Water wedstrijden zwemmen."
We gaan van Lotte horen, die bevestigend knikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant