Toon Hanegraaf is trots op het feit dat FC Wheels het Nederlands Kampioenschap mag organiseren.
Toon Hanegraaf is trots op het feit dat FC Wheels het Nederlands Kampioenschap mag organiseren.

FC Wheels maakt zich op voor NK: 'Er komt veel bij kijken'

Sport 1.190 keer gelezen

ERP | Fietscrossvereniging FC Wheels bestaat al bijna 40 jaar. De club aan de Bolle Akker in Erp vond zijn oorsprong in Veghel. De baan lag toen waar nu het kampje op De Nederboekt is gevestigd. Sinds 2012 heeft de club een eigen onderkomen met een prachtige wedstrijdbaan. De waardering hiervoor kwam in 2015 toen de club het Europees Kampioenschap mocht organiseren. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli loopt het opnieuw storm als FC Wheels twee dagen verantwoordelijk is voor de organisatie van het Nederlands Kampioenschap BMX 2019.

Door: Peter Kuijpers.

Fietscross is ooit ontstaan in Amerika al ontdekte oud-motorcrosser Gerrit Does dat er in de jaren vijftig al werd gefietscrost in Nederland. Hiermee is de discussie opgelaaid of de sport wel degelijk in Californië is ontstaan. Feit blijft dat fietscross inmiddels een Olympische sport is. Fietscross, zoals we die nu kennen in zijn huidige vorm, is inmiddels vervangen door BMX wat staat voor Bicycle Motorcross onderdeel van de KNWU.

Bolle Akker
Op een warme dinsdagmorgen hebben we een afspraak met Boekelaar Toon Hanegraaf een fanatieke vrijwilliger bij de club. Toon heeft een sleutelbos waarmee geen enkel plekje in het fraaie gebouw onbereikbaar is. FC Wheels is niet de enige bewoner van het clubhuis en de velden. Toon: "De stichting Bolle Akker is de paraplu waar wij samen met het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde Erp en Jong Nederland onder vallen. We hebben dat onderling prima verdeeld. Het is wel zo dat wij als FC Wheels twee-derde van het totale terrein in beslag nemen. Dat komt natuurlijk ook door de grote wielerbaan die hier gebouwd is. Alleen gedurende het NK of anderen grote evenementen, hebben we het totale complex tot onze beschikking."

Time Trail
Het terrein, dat nu nog verlaten is, zal tijdens het NK helemaal gevuld zijn met rijders, helpers en publiek. "We starten op zaterdag al met aanmeldingen en inschrijvingen. Het zou op zondagmorgen nog kunnen, maar de meesten zien we op zaterdag al. Ze zijn dan ook al hier voor de baanverkenning en training. Om 18.00 uur starten we met een Time Trial, dat is een tijdrit waar vanaf vijftien jaar aan meegedaan kan worden. Het gaat over één ronde en dan wie de snelste tijd neerzet. Het is dus voor junioren en elite waar een nationale titel aan vast zit. De winnaars krijgen dus de nationale driekleur om de schouders", legt Toon uit.

Vakwerk
Een kampioenschap organiseren eist ervaring en organisatiegeest weet ook Toon: "Er komt zeker veel bij kijken. We moeten EHBO en een arts regelen. We hebben natuurlijk een enorme dosis ervaring opgedaan in 2015 met het Europees Kampioenschap met zo'n 5000 bezoekers inclusief deelnemers die je een week op je terrein hebt. Dat is een factor drie à vier maal groter dan het regelen van een NK wanneer ze er hooguit drie dagen zijn. Voor dat Europees Kampioenschap destijds hadden we al wat nationale wedstrijden georganiseerd, daar doe je dan ook weer wat ervaring op. Het leuke daarvan is dat die commissie nog steeds bijeen is. Je hebt dus vaste coördinatoren die dit werk al jaren doen en zo hun eigen netwerk en ervaring hebben. Ze regelen mensen voor op de baan, de catering en het parkeren. Dat is echt vakwerk."

Favorieten
Volgend weekend barst het NK in alle hevigheid los. Toon vervolgt: "We verwachten zo rond de 2500 man inclusief zo'n 600 rijders in diverse categorieën. Over het algemeen heb je bij deze BMX-wedstrijden ingeburgerd publiek die weten van de hoed en rand. Komen vaak mee met hun kroost of anderen familieleden die allemaal entree betalen. Ze weten maar al te goed dat zonder entree fietscross op dit niveau niet mogelijk zou zijn. Onze sport, wat een individuele sport is, is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld voetbal waar hier in Erp en Boekel van bijna elk gezin wel iemand voetbalt of gevoetbald heeft. Maar we zijn tevreden. Het ledenaantal neemt toe en de sport wordt steeds populairder."

Zaterdag en zondag wordt het druk op de Bolle Akker. Nederlands kampioen Niek Kimmann is bij de elite mannen een van de grote favorieten. De man uit Lutten wil sportieve revanche na het echec op het WK in Bakoe afgelopen jaar. Erp (NK), Valmiera Letland (EK) en Zolder België (WK) zijn de wedstrijden waar hij zich op richt. Eveneens komt naar Erp Wereld- en Nederlands kampioen Laura Smulders uit Horssen (GD). Ze verdedigt haar titel bij de elite vrouwen.

Schema
Het volledige schema is binnenkort te vinden op Kliksport of op de website van FC Wheels: www.fccwheels.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant