Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Voorzitter Silvia Endevoets en bestuurslid Loes van Asseldonk.
Voorzitter Silvia Endevoets en bestuurslid Loes van Asseldonk.

'Leuk dat we, als klein dorp, zo'n groot evenement mogen organiseren'

  •   keer gelezen   Sport

ZIJTAART | Ruim een jaar lang al lopen de komende Brabantse kampioenschappen als een rode draad door de Zijtaartse ruiterclub. Op de clubresidentie, ergens aan de Leinserondweg in Zijtaart, schuiven voorzitter Silvia Endevoets en bestuurslid Loes van Asseldonk aan. Beiden gefocust op het aanstaande grootse paarden- en pony evenement waar zeker 12.000 toeschouwers en deelnemers worden verwacht. Op zaterdag 20 en zondag 21 juli is de plaats van handeling de Hoge Biezen in Zijtaart.

Door: Peter Kuijpers.

Paardensport, of hippische sport, wordt in Nederland geregeld door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Nederland heeft een respectabel verleden in de paardensport. De bond meldt trots dat er in de loop der tijden maar liefst 23 Olympische medailles werden gewonnen. Vooral de spelen van 2000, 2004 en 2008 waren bijzonder succesvol met onder anderen dank aan icoon en drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven. Ons land telt ruim 400.000 actieve ruiters en 3000 ruitersportcentra en verenigingen. Een daarvan is Ruitersport Zijtaart samengesteld uit het voormalige PC De Reigertjes en LR Sint Gregorius.

Hoge Biezen
Er heerst nog een serene rust op het mooie onderkomen van Ruitersport Zijtaart. Wellicht te verklaren door het vroege tijdstip van onze afspraak om 08.00 uur op zondagmorgen. Een groot evenement maakt Loes nog eens duidelijk: "Dat is het zeker. De Brabantse Kampioenschappen zijn echt een heel groot kampioenschap. We verwachten rond de 12.000 toeschouwers waaronder de deelnemers die strijden in diverse onderdelen van de paardensport. Leuk dat we, als klein dorp, zo'n groot evenement mogen organiseren." Voorzitter Silvia vult aan: "Een van de onderdelen zijn de dressuurwedstrijden waar uit zes selectiewedstrijden de besten naar het Brabantse Kampioenschap naar Zijtaart worden afgevaardigd. We kunnen dat ook niet op onze eigen accommodatie houden. De Hoge Biezen is daar beter voor geschikt met een oppervlakte van 26 hectaren is dat een meer dan uitstekende locatie. Er is plek voor een grote tent, twee springparcoursen en zeventien dressuur-ringen."

Para-dressuur
De Brabantse Kampioenschappen eist een stevige organisatie waar ook de KNHS significant aanwezig is. Loes legt uit: "We doen het samen met het regiobestuur waar we ook met regelmaat mee vergaderen. We organiseren het eigenlijk samen. Zij stellen de randvoorwaarden en wij vullen dat verder in met bijvoorbeeld de inrichting van de terreinen en verdere organisatie als catering, parkeren en de showring. De bond (KNHS) zorgt voor het officiële gedeelte zoals de uitnodigingen, startlijsten en jury's." De wedstrijden zijn verdeeld over twee dagen waar Silvia het programma erbij neemt: "Zaterdag is de dag voor de pony's en zondag de paarden. Het zijn verschillende onderdelen zoals teamkampioenschappen met viertallen, dressuur en springen. Op zondag zijn er dezelfde disciplines, maar dan extra met para-dressuur. Dat laatste is relatief nieuw op de kampioenschappen en bestemd voor ruiters en amazones met een beperking. Dat betekent dat ruiters met een beperking mee kunnen doen aan 'normale' wedstrijden, eventueel met een aanpassing of hulpmiddel." De beste combinaties van de Brabantse Kampioenschappen worden afgevaardigd naar Ermelo waar het landskampioenschap verreden wordt, de zogenaamde 'Hippiade.'

Overweging
De organisatie is al een jaar onderweg en kan niet zonder vrijwilligers weet Loes: "Dat is echt onmogelijk, maar wellicht iets waar een klein dorp als Zijtaart groot in is. Enige ervaring hebben we wel omdat we in 2008 en 2015 het ook al mochten organiseren. We hebben toen laten zien dat we daar prima toe instaat zijn en dat wordt zeker meegenomen in die overweging. En het wordt natuurlijk ook verdeeld over Oost-, West- en Midden-Brabant. We komen allemaal een keer aan de beurt." Veel publiek wordt er verwacht op het mooie evenement wat voorzitter Silvia beaamt: "Er komt ook veel familie mee van de rijders en rijdsters. Er is ook wel het een en ander te doen voor de supporters. Ze kunnen natuurlijk gaan kijken, maar er is ook een strodorp met verschillende activiteiten. Leuke standjes en dieren voor de kinderen met onder andere stokpaardjesrace en schminken. We hebben aan alle details gedacht."

Sponsoring
Op 19 juni is er nog een sponsoravond legt Loes uit: "Op die avond doen we wat terug voor de sponsoren die ons, op wat voor manier ook, gesteund hebben. Het wordt een geheel verzorgde avond door Eethuis De Reiger. Jan Lammers, bekend in de autoracewereld, is daarbij aanwezig. Hij zal ongetwijfeld over hele andere paardenkrachten spreken. We hebben ook een veiling met een ballonvaart. De opbrengst gaat naar KIKA. De sponsoravond is op het terrein zelf in de grote tent." De opbouw is inmiddels gestart. Ruitersport Zijtaart is er klaar voor, elk detail is ingevuld.

Meer berichten