Mevrouw Van den Heuvel (91), Florine van Dieperbeek (5) en Bas van Kempen zijn alle drie blij met Geel-Zwart.
Mevrouw Van den Heuvel (91), Florine van Dieperbeek (5) en Bas van Kempen zijn alle drie blij met Geel-Zwart.

'Familieclub' Geel-Zwart viert jubileum: 'Het is hier altijd gezellig'

Sport 2.724 keer gelezen

VEGHEL | Geel-Zwart viert zaterdag 14 december het tachtigjarig bestaan van de vereniging. De hockeyclub pakt uit met een groot jubileumfeest voor oud-leden, sponsoren, vrijwilligers en andere betrokkenen. "Geel-Zwart is een vereniging met een echt familiegevoel", vindt mevrouw Van den Heuvel, met 91 jaar het oudste lid.

Mevrouw Van den Heuvel mag dan bijna 92 jaar zijn. Ze is nog enorm kwiek en wekelijks te vinden langs de lijn van Geel-Zwart. Zowel op zaterdag als op zondag reist ze af naar het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel om te kijken naar al haar kinderen en kleinkinderen. Ze is al zestig jaar lid van de Veghelse hockeyvereniging. "Met veel plezier", vertelt mevrouw Van den Heuvel opgetogen terwijl ze een kladblaadje tevoorschijn haalt. "Kijk jongeman, ik heb even het een en ander genoteerd. Dat wil ik graag vertellen en anders vergeet ik misschien iets." Het lijken voorzorgsmaatregelen die eigenlijk niet nodig zijn. Mevrouw Van den Heuvel vertelt vol overgave over de verschillen tussen nu en toen. "Vroeger hadden wij geen speeltoestellen of veldjes waar de kinderen konden spelen. Ze moesten naar papa kijken. En reclameborden? Of een kunstgrasveld? Echt niet, daar hadden we toen nog nooit van gehoord", lacht ze.


Mevrouw Van den Heuvel is het oudste lid van Geel-Zwart.

Het duurde tot 1940 voordat een volledig damesteam zich aanmeldde als lid. De naam werd toen ook veranderd in Rooms Katholieke Mixed Hockeyclub Geel-Zwart. Mevrouw Van den Heuvel voegde zich bij de damesveteranen in de volksmond ook wel Veterinnen genoemd. Met twee teams speelden ze op donderdagmiddag hun wedstrijdjes onder de bezielende leiding van scheidsrechters Antoon van Roosmalen en de onlangs overleden Frits van Leur. "Dat was een geweldige tijd. Het hockeyen was belangrijk, maar de derde helft zeker net zo", lacht mevrouw Van den Heuvel. Naast hockeyen heeft het 91-jarige oudste lid van Geel-Zwart zich lang beziggehouden met de kroniek. Een wekelijks boekje met alle informatie over de club. De kroniek is inmiddels verdwenen.

Ramp
In 1999 sloeg het noodlot voor de Veghelse hockeyvereniging ongenadig hard toe. Een allesvernietigende brand legde het clubhuis in as. Een regelrechte ramp. "Tragisch. Ineens hadden we geen kantine meer. In de periode daarna werd in alle spoed een noodgebouw uit de grond gestampt, waarna de wederopbouw begon. Er staat nu een mooie accommodatie met een flink verbeterde kleedkamer, maar het clubhuis van voor de brand ademde veel meer gezelligheid", blikt mevrouw Van den Heuvel weemoedig terug. Hoogtepunten heeft ze in de afgelopen zestig jaar genoeg meegemaakt. Denk aan het Akkema Hoi Toernooi, de familietoernooien en de jaren waarin Heren 1 in de hoofdklasse actief was (1981, 1984 en 1989 red.). Volgens mevrouw Van den Heuvel is Geel-Zwart nog altijd de gezellige familieclub waar bijna iedereen elkaar kent. "Al is dat door de jaren heen wel wat minder geworden. De ouders zijn minder betrokken dan vroeger. Misschien komt dat omdat er veel meer te doen is." Toch blijft de charme van de club voor mevrouw Van den Heuvel de gezelligheid. "Het is altijd gezellig. Ik ben hier zestig jaar kind aan huis en zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dat."
Lysbeth Barten is op allerlei vlakken zeer actief binnen Geel-Zwart. Ze zit onder andere in het bestuur, is teammanager van Dames 1 en zit in de commissie GROOTS. Ze sluit zich aan bij het verhaal van mevrouw Van den Heuvel. "Geel-Zwart is een gezellige club waar het familiegevoel nog echt overheerst. Er is altijd wel iets te doen."

Scoren
Florine is, samen met haar vader Paul van Dieperbeek, ook aangeschoven. Met haar vijf jaar is zij het jongste lid van Geel-Zwart. Op vrijdagmiddag slaat ze na school een balletje met de Benjamins (ongeveer vijftien hockeyspelertjes van 5 à 6 jaar red.). Op de vraag of ze het leuk vindt, hoeft ze niet lang na te denken. "Ja! Lekker achter de bal aanhollen en punten scoren. Voor de goal staat bord met gaten en daar moet je doorheen slaan. Ik heb al ooit gewonnen", zegt ze trots. Florine komt uit een echte hockeyfamilie. "Mijn papa, mama en broer hockeyen ook en mijn broertje als hij oud genoeg is. Natuurlijk allemaal bij Geel-Zwart."


Florine van Dieperbeek is het jongste lid van Geel-Zwart.

NoNo
Vader Paul is actief betrokken geweest bij NoNo. Het roemruchte studentenhockeytoernooi met deelnemers uit heel Nederland. "NoNo was een begrip in de studenten- en hockeywereld", blikt Paul terug op een naar eigen zeggen 'fantastische periode'. Toch ging het toernooi in 2010 ter ziele. Paul legt uit waarom: "Het werd steeds lastiger om het deelnemersveld vol te krijgen en dus kregen we de begroting niet rond. Ieder jaar kwamen er meer toernooien en festivals bij. Wij waren in het begin een van de eerste meerdaagse evenementen. De hele regio kwam naar Veghel. Er is zelfs een editie geweest met Franse en Duitse teams. Volgens mij deden er toen zo'n 58(!) teams mee. Op de feestavonden kwamen zo'n 1500 man af."

'NoNo was een begrip in de studenten- en hockeywereld' - Paul van Dieperbeek

Buiten het feit dat het NoNo-toernooi serieus geld heeft opgeleverd voor de club was het een mooi uithangbord. Geel-Zwart kon rekenen op bekendheid door heel Nederland. Misschien is het wel goed dat NoNo in 2009 haar laatste editie kende. Het toernooi inclusief de feestavonden kent een geschiedenis vol mijlpalen en warme herinneringen. "De Nederlandstalige televisiezender TMF was toen helemaal hip. Zij wilde naar Veghel komen om NoNo van dichtbij mee te maken. We zijn op ons hoogtepunt gestopt."

Jubileumfeest
Het tachtigjarig bestaan van Geel-Zwart wordt gevierd op vrijdag 13 en zaterdag 14 december. Op vrijdag is er een silent disco feestje voor de A-jeugd en voor de senioren die nog geen achttien zijn.
Het jubileumfeest op zaterdagavond (18+) wordt gehouden in de kantine van de hockeyclub. Mocht de animo veel groter zijn dan de ongeveer 250 bezoekers die er in de kantine passen dan wordt er eventueel een tent neergezet. "Daarom zou het fijn zijn als men snel kaartjes koopt. Dan weten wij een beetje wat we kunnen verwachten", vertelt Bas van Kempen namens de organisatie. Hij hoopt dat het een gezellig feestje wordt zonder poespas. "Er zijn geen langdurige formaliteiten. Het wordt een leuke avond", aldus Bas.


Bas van Kempen is chef-organisatie van het jubileumfeest.

De huisdj's van Geel-Zwart verzorgen samen met de band Yellow Pants de muziek. De avond begint om 20.30 uur en duurt tot 01.00 uur. De entree bedraagt 7.50 euro en kaartjes kunnen via www.geel-zwart.nl worden aangeschaft.
Voor de B-junioren en jonger wordt er in het voorjaar nog iets feestelijks georganiseerd.


Geschiedenis

Het initiatief tot oprichten van een hockeyclub in Veghel kwam van P. Klomp- Bueters en S. van den Heuvel. Bij MEP in Boxtel hadden beide heren het hockeyen geleerd en na hun verhuizing naar Veghel gingen zij spelen bij de U.H.C. (Udense Hockey Club). Het op en neer fietsen naar Uden ging op den duur vervelen dus werd besloten in Veghel een sport te gaan beoefenen. Veel keus was er in die tijd nog niet, dus werd het voetbal. Al gauw kwamen zij erachter dat voetballen niet was wat zij zochten.

Kleuren
Persoonlijk hebben zij toen enkele Veghelse leeftijdsgenoten benaderd om te gaan hockeyen. Op 13 december 1939 werd in Hotel Jilesen de officiële oprichtingsvergadering gehouden. Het eerste bestuur zag er als volgt uit: J. Gerbrants als voorzitter, H. Jansen als secretaris, P. Klomp-Bueters als penningmeester, S. v.d. Heuvel en M. Nielsen als commissarissen. De naam Geel-Zwart werd gekozen omdat Klomp-Bueters een shirt had van deze kleuren. Door de naam Geel-Zwart te kiezen hoefde hij geen nieuw exemplaar te kopen. De contributie bedroeg toen 15 cent per week.
Aanvankelijk was het grootste probleem het vinden van een veld. Na lang zoeken mocht de wei worden gebruikt die achter de kazerne van de militaire politie lag, bij de 'witte brug'. Op dit veld werd ook de fokveedag en de geitententoonstelling gehouden dus moest er van alles worden opgeruimd voordat de eerste wedstrijd tegen HUAC uit Helmond kon worden gespeeld.

'Schaopeweike'
In het seizoen '41-'42 werd voor het eerst deelgenomen aan de competitie en de heren werden dat seizoen meteen kampioen van de tweede klasse van de Zuid Nederlandse Hockey Bond. De competitiewedstrijden werden gespeeld op een veld aan de NCB-laan. In 1941 was het ledental al gegroeid naar bijna 50 leden. In 1951 promoveerde Heren 1 naar de eerste klasse, de hoogste afdeling. Een jaar later was degradatie alweer een feit omdat de overige verenigingen een soort combine tegen Geel-Zwart vormden om de Veghelse heren uit de eerste klasse te werken. De accommodatie, een blokhut als paviljoen en een oude tramwagon als kleedruimte zonder douches, was niet van dien aard om in de eerste klasse te spelen.
Via het 'schaopeweike', veld tegenover de pastorie van de St. Lambertuskerk, en een veld op de hoek Spoorlaan-Stationsstraat kwam Geel-Zwart terecht op de AA-Broeken. De oprichting van het Zwijsen College heeft grote invloed gehad op de verdere groei van Geel-Zwart. Bij gym was hockeyen de belangrijkste buitensport en dat leverde veel goede hockeyers en hockeysters op.

Waterveld
Met de bouw van het nieuwe clubhuis in 1978 en de twee kunstgrasvelden in 1983 en 1992 kreeg de Veghelse hockeyvereniging eindelijk haar vaste stek op het Prins Willem Alexander Sportpark. Eerder lagen de hockeyvelden waar nu het hoofdveld en de kantine van voetbalclub Blauw-Geel zijn gesitueerd. Later werd verhuisd naar de huidige locatie en er werd een derde kunstgrasveld aangelegd.
In 2007 kwam daar een semi-waterveld bij en in 2015 een compleet nieuw waterveld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant