Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De wandelaars van WijNu samen op pad.
De wandelaars van WijNu samen op pad. (Foto: )

Wandelen op maandagochtend: 'In mei wandelen we al tien jaar'

  •   keer gelezen   Sport

VEGHEL | Nederland kent heel veel wandelaars. Over het juiste aantal bestaan nogal wat uiteen lopende cijfers. Dat miljoenen zich dagelijks met deze makkelijkste en goedkoopste manier van sport bezighouden is een vaststaand feit. Twee op de drie Nederlanders maakt wel eens een wandelingetje. Bij WijNu is wandelen één van de vaste onderdelen in het overigens rijke scala aan activiteiten van de Veghelse seniorenvereniging.

Door: Peter Kuijpers.

De Nederlandse Wandelsport Bond werd opgericht in augustus 1940, drie maanden nadat in mei de Duitsers ons land binnenvielen. Het is een van de grootste landelijke wandelsportorganisaties. Per 1 januari 2015 is de NWB met de KNBLO-NL gefuseerd tot de KWBN ofwel de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Hiermee is één van de laatste versplintering of verzuiling in de Nederlandse sportwereld opgeheven. Met 100.000 leden vormt de KWBN een grote sportbond binnen de NOC-NSF. Het grootste Nederlandse en mondiale wandelsport evenement is nog altijd de Nijmeegse Vierdaagse met ruim 44.000 deelnemers.

Boomstam
In Veghel houden ze het wat meer bescheiden. Op wisselende locaties vertrekken elke maandag in de vroege ochtend de deelnemers voor de vijf, tien en vijftien kilometer tochten. Een maal per maand is er voor de diehards nog een afstand van twintig kilometer. Als je bij seniorenvereniging WijNu over wandelen spreekt, word je onmiddellijk doorverwezen naar Tiny Strijbos die dit onderdeel onder zijn vleugels heeft. Tiny: "Sinds 2010 kent WijNu al wandelactiviteiten. In mei bestaat het wandelen bij ons tien jaar. Dit decennium gaan we zeker vieren met een hapje en een drankje. Destijds was het Willy Timmermans die het wandelen voor zijn rekening nam. We liepen dan een rondje van tien kilometer en onderweg gingen we even rusten op een bankje of boomstam in de vrije natuur. Ook dat had zijn charmes. Er kwamen toen geleidelijk steeds meer vrouwen bij. Die wilden halverwege naar het toilet of pauze voor een bakje thee of koffie. We hebben daarvoor diverse gemeenschapshuizen en clubhuizen van sportverenigingen benaderd. Daar drinken we nu ons 'bakkie' na ongeveer vijf kilometer, halverwege dus."

Vrijblijvend
Het wandelen onder de vleugels van WijNu kent vier afstanden. De vijf, tien en vijftien kilometer. De groep van twintig kilometer, onder leiding van Louis van Veghel, vertrekt iedere derde dinsdag van de maand vanaf het Stadhuisplein. Van daaruit begeeft de groep zich naar de gezamenlijk startplaats. Het voordeel van wandelen, in dit geval bij WijNu, is dat het geen echte verenigingsplichten kent. Tiny: "Het enige wat we vragen is dat je lid wordt van WijNu. Je hoeft je niet aan of af te melden. Zorg alleen dat je voor de geplande vertrektijden aanwezig bent en wandel lekker mee."

Wandelleiders
Organisatorisch vraagt wandelen, hoe eenvoudig de wandelsport ook overkomt, wél een goede organisatie. Tiny vervolgt: "Ik maak een half jaar vooraf de vertrek- en rustpunten bekend. Die geef ik door aan de wandelleiders die daar hun routes op kunnen bepalen. Het vertrekpunt is dan ook altijd weer het eindpunt van de tocht. Deze informatie is overigens te lezen op de website van WijNu. De tien en vijftien kilometer hebben hun rustmoment op dezelfde locatie. De wandelleider loopt voorop mee en heeft de route uitgezet."
De deelname per afstand is verschillend. De tien en vijf kilometer zijn het meest populair met op piekdagen zo rond de veertig wandelaars. "Niemand van onze groep hoeft er een snipperdag meer voor op te vragen", liet vaste deelnemer Toon zich laatst ontvallen. Leuk wordt het als Frans, die altijd met zijn vrouw Mia meeloopt, de route uitzet. Dan komen er off the road geheid zandwegen in voor in zijn vaak wat meer avontuurlijk gekozen routes. Veiligheid is zeker een aspect in het wandelverhaal. Tiny beaamt dat: "Zeker belangrijk je bent verkeersdeelnemer. Vooral het oversteken van drukke wegen zoals de Erpseweg moet goed verlopen. We maken ons vaak breed, de wandelleiders gaan met hesjes op de weg staan en dan steken we gezamenlijk over."

Welkom
De groep van vijf kilometer start om 10.00 uur, de tien kilometer om 09.00 uur en de vijftien kilometer om 08.30 uur.
Ook mee wandelen? Dat is mogelijk. Aanmelden kan op de startplaats bij de wandelleider. Laat wel even weten dat het de eerste keer is. Er zijn geen kosten verbonden aan deze activiteit, wél is het een vereiste daarna lid te worden van WijNu.

Meer berichten