Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De bal rolt weer! Bij Blauw Geel werden de trainingen afgelopen zaterdag al hervat.
De bal rolt weer! Bij Blauw Geel werden de trainingen afgelopen zaterdag al hervat.
CORONAVIRUS

Jeugd sport weer gezamenlijk: 'Ik zie dartelende koetjes die de wei weer in mogen'

  •   keer gelezen   Sport

VEGHEL | In heel Nederland mogen kinderen sinds vorige week dinsdag weer naar sportclubs. Het verbod op gezamenlijk sporten is voor hen opgeheven en ze kunnen weer de velden op. In Veghel zijn verschillende sportverenigingen direct aan de slag gegaan met regels en protocollen. Stadskrant Veghel maakte een digitaal rondje langs de velden en merkte vooral veel enthousiasme en creativiteit op.

Voor veel sportverenigingen was het even zoeken naar de juiste aanpak. Vol enthousiasme en creativiteit gingen ze aan de slag om maar te voldoen aan alle regels en protocollen. Bij Blauw Geel werden alle door de club samengestelde plannen goedgekeurd. Voorzitter Edwin van den Boom is blij: "Onze plannen werden door de gemeente goed ontvangen en we kregen al snel goedkeuring om te gaan trainen. Na een tweetal proeftrainingen was het afgelopen zaterdag meteen volle bak." Ongeveer zestig teams betraden zaterdag eindelijk weer de voetbalvelden op het Prins Willem Alexander Sportpark. Edwin vervolgt: "We zorgen ervoor dat niet iedereen tegelijk op het sportpark arriveert of vertrekt. De hoofdingang is voor de kinderen die worden afgezet op de Kiss & Ride parkeerplaats. De fietsers komen via de achterkant van de tennisvereniging en Geel-Zwart naar Blauw Geel. De kantine en de kleedkamers blijven dicht en ouders zijn, helaas, niet welkom."


Voorzitter van Blauw Geel Edwin van de Boom is blij dat 'zijn' sportpark weer gevuld is met enthousiaste kinderen.

Jeroen de Boer is bestuurslid junioren bij hockeyclub Geel-Zwart. Bij de Veghelse hockeyvereniging worden de trainingen voor de jeugd vanaf vandaag (woensdag 6 mei) weer hervat. "De teams met kinderen tot 12 jaar en de kinderen van 13 tot en met 18 jaar houden we zoveel mogelijk gescheiden. De jongste jeugd mag wel in elkaars zone komen, maar de oudste groep niet. Door het te scheiden is het makkelijker om overzicht te houden." Ouders zijn tot de poort welkom, de kantine blijft dicht en de kleedkamers gaan, net als bij Blauw Geel, alleen open bij een noodgeval. "Er lopen drie Corona-coördinatoren op het park rond en bij de poort staat een vrijwilliger om alles in goede banen te leiden. De kleedkamers kunnen open wanneer er een pleister nodig is of als een kind heel nodig naar de wc moet." De trainingstijden worden allemaal op elkaar aangepast, zodat er gaan overlapping is.

De trainers krijgen bij Geel-Zwart allemaal een eigen safe zone. "Daar mogen de kinderen niet komen. Daarnaast hebben ze eigen trainingsmaterialen en de mogelijkheid om alles te desinfecteren. Het voordeel bij hockey is dat de kinderen de bal in principe alleen raken met hun stick. Dat betekent dat de ballen niet in contact komen met het lichaam", zegt Jeroen.


Instructies voor de poort bij Geel-Zwart.


Sporten en de nieuwe regels
Kinderen mogen weer buiten sporten in teamverband. Jongeren tot en met 12 jaar hoeven geen afstand van elkaar te houden, oudere kinderen wel. "Sporthallen en indoorsportaccomodaties blijven dicht, wat ook geldt voor kantines en kleedkamers. Daarbij geldt in het algemeen dat de hygiënemaatregelen die het RIVM aanbeveelt, moeten worden opgevolgd. Volwassenen moeten geduld hebben, zij mogen niet deelnemen aan trainingen", meldt het RIVM.


Het bestuurslid junioren heeft vertrouwen in de opzet en Geel-Zwart komt binnenkort waarschijnlijk met een mooie geste naar andere verenigingen. "We gaan nu twee weken proefdraaien en willen daarna kijken of we ons complex open kunnen stellen voor niet-leden of andere verenigingen die geen eigen buitenaccommodatie hebben. Denk aan de basketbalvereniging of de turnvereniging."


Willem, Dries, Cor en Harrie waren bij Blauw Geel om alles in goede banen te leiden: 'Ouders en spelers hielden zich goed aan de regels', aldus Harrie.

Voor Educa, de Veghelse turnvereniging, zou dat wellicht een goede optie kunnen zijn. Karin van de Crommert van Educa wil binnenkort met de selectiegroepen aan de slag gaan, uiteraard buiten. "Met deze groepen kunnen we onder andere trainen op kracht, lenigheid en conditie. Voor de recreanten hebben we nog geen oplossing. Zij moeten wellicht langer wachten tot we weer naar binnen kunnen. Wel worden er voor de recreanten allerlei challenges aangeboden via de website, Facebook en Instagram." Bij Educa denken ze eraan om eventueel in de zomervakantie speciale trainingen aan te bieden. Karin hoopt dat ze snel weer naar binnen mogen om te turnen, want de toestellen kunnen niet naar buiten.
Volleybalvereniging Skunk gaat in de buitenlucht aan de slag. Vanaf woensdag starten de trainingen voor de jeugdleden tot en met 18 jaar. "We maken gebruik van Veghel Beach in de achtertuin van Tiny van der Sanden. Allereerst geeft Skunk training aan de eigen jeugd en vanaf juni hopen we dit voor niet-jeugdleden toegankelijk te maken", aldus Eric Rath namens de Veghelse volleybalvereniging.

Uitdaging
Bij tennisvereniging Frisselstein zijn de ballen sinds maandag uit het materialenhok gehaald. Patrick Groothuis, trainingscoördinator van Frisselstein, vertelt wat de grootste uitdaging was: "Bij elke training moet een Coronaverantwoordelijke aanwezig zijn die erop toeziet dat iedereen (leden, trainers en vereniging) zich aan de regels houdt. De trainers hebben hun trainingen voor alle jeugd aangepast om aan de anderhalvemeterregel te voldoen." Bij Frisselstein mag de jeugd trainen, maar vrij spelen mag nog niet. Ook hier blijven de kleedkamers en de kantine dicht. Patrick: "Dat is een van de regels die is gesteld om er zeker van te zijn dat iedereen na de training direct naar huis gaat. Het park is nog steeds verboden voor iedereen, behalve voor de kinderen die les krijgen, de trainers, ouders die de kinderen brengen en de Coronaverantwoordelijke. Er wordt ook gevraagd aan iedereen om thuis naar het toilet te gaan. Na de training worden de netten omlaag gehangen, zodat er niet vrij gespeeld kan worden." De trainingscoördinator vindt het fantastisch dat de kinderen weer mogen sporten. "Ik moet altijd denken aan de koeien die ze na de winter weer de wei in laten. Dit zal voor de kinderen precies zo voelen", denkt hij.


Ook in Schijndel wordt weer getennist.

Bij de Krekel in Mariaheide bieden ze kinderen van 13 tot en met 18 jaar de mogelijkheid om kennis te maken met tennis en padel. "We hebben een aantal weken stil moeten zitten vanwege het Coronavirus, maar dit is een mooie kans om fijn te sporten en kennis te maken met het padel- en tennisspel", vertelt Hanneke Ketelaars van de Heise tennisvereniging. De jeugd tot en met 10 jaar kan bij De Krekel twee gratis tennis- en padellessen volgen via Sjors Sportief. Bij Frisselstein is er ook de mogelijkheid om gratis proeftrainingen te volgen.

Veters strikken
Het gebruik van materialen is bij tennis lastig. De ballen worden door verschillende sportievelingen ter hand genomen. Patrick vertelt hoe ze dat bij Frisselstein aanpakken: "De KNLTB heeft aangegeven dat de cursisten niet zelf hun eigen ballen mee hoeven te brengen. Wij proberen de ballen zoveel mogelijk te scheiden per trainingsdag. We schaffen ook ontsmettingsgel aan, zodat iedereen de handen kan ontsmetten voor aanvang en na afloop van de training", legt hij uit.
Bij voetbal is dat niet anders. Daar wordt veel meer gebruik gemaakt van hesjes en worden ballen met verschillende lichaamsdelen aangeraakt. "Alle spullen worden na iedere training schoongemaakt met desinfecterende zeep", zegt Edwin. Het strikken van veters of het helpen met het aandoen van een hesje zit er niet in. Edwin begint te lachen: "Nee, dus de kinderen moeten goed voorbereid naar de training komen zodat ze meteen aan de slag kunnen."


De trainers van Blauw Geel JO19-1 Vincent van den Broek en Ymanuel Hurkmans stonden afgelopen zaterdag meteen op het voetbalveld. 

'De wei in'
De voorzitter van Blauw Geel is blij dat de voetbalvelden weer bemand zijn. Het was de afgelopen periode een desolate aanblik. "Dat wil je niet. Ik zie allemaal dartelende koetjes die de wei weer in mogen. Dat is wat we graag willen zien: sportende kinderen die plezier maken", prijst Edwin zich gelukkig. Jeroen sluit zich daarbij aan: "Volgens mij staan heel veel kinderen te springen om weer te gaan sporten. Die Playstation zijn ze nu wel zat", besluit het bestuurslid junioren van Geel-Zwart.


De trouwe Blauw Geel-vrijwilliger Freek Laurijssen stond afgelopen zaterdag ook meteen weer op het voetbalveld. 

Meer berichten