Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Bart van der Horst is dit jaar een van de sterkhouders van de Veghelse basketbalvereniging Attacus.</p>

Bart van der Horst is dit jaar een van de sterkhouders van de Veghelse basketbalvereniging Attacus.

(Foto: Peter Kuijpers)

Bart is bijna twee meter: ‘In veel situaties kom ik nog lengte te kort’

  •   keer gelezen   Sport

EINDHOVEN | “In veel situaties kom ik nog lengte te kort.” Het is een vreemde uitspraak voor iemand met een lengt van 1.96 meter en iemand de hoogste scores haalt. De center legt het uit in zijn knusse huisje ergens aan de noordkant van Eindhoven. Bart van der Horst (30) is doende aan zijn zesde jaar bij Veghelse basketbalclub Attacus. Inmiddels op het één na hoogste niveau van Nederland. Hoe lang we nog kunnen genieten van zijn heerlijke dunks? “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Dat ik ooit bij mijn vrienden hier in Eindhoven af ga bouwen, dat staat vast.” 

Door: Peter Kuijpers.

Bart van der Horst verdient zijn geld niet met basketbal: “Nee dat gaat niet. Ik ben gymleraar op De Startbaan in Meerhoven. Het is een grote school met veel expats. Er wordt in twee talen lesgegeven.” Het basketbal begon voor Van der Horst zo net na de eeuwwisseling: “Ik speel het spelletje nu al zo’n kleine twintig jaar. Ik ben als jong jochie begonnen bij BC Heeze daarna al snel de overstap gemaakt naar PSV. Ik ging toen naar de middelbare school waar ik in het LOOT-traject kwam waar je kon studeren en sporten. Dat kon op dezelfde school waar ik zat, op het Sint Joris college. We speelden basketbal voor PSV.”

Klein
Een prima lengte voor basketbal zou je denken bij de 1.96 meter van Van der Horst, maar dat geeft al snel een reactie: “Ik was juist klein toen ik begon met basketbal. In de brugklas was ik zelfs een van de kleinsten. Ik ben pas rond mijn zestiende gaan groeien.”
Lekker handig die lengte nu voor een center in het basketbal toch? Bart vervolgt: “Dat zou je denken. De meesten die ik in het basketbal tegenkom op mijn positie zijn vaak nog langer en gooien meer gewicht in de strijd.”

Eredivisie
Van der Horst kwam zes jaar geleden over van het Eindhovense Almonte naar Attacus. “We degradeerden en zijn toen met zijn drietjes, Sjors Hoekema, Stefano Dilicente en ikzelf, naar Attacus gekomen. We kenden Paul van Asseldonk als trainer en wisten dat het een goede trainer en coach is. Dat motiveerde ons en daar heb ik nog nooit een minuut spijt van gehad.”

Koploper
Het gaat goed met Attacus. Alle vijf de wedstrijden werden in winst omgezet en de Veghelaren zijn dik koploper. Van der Horst hervat: “We doen het goed, we hebben twee top-4 teams gehad en beiden gewonnen.” De eredivisie lonkt. Bart schudt zijn hoofd: “Nee, dat gaan we niet doen daar moet je budget voor hebben. Laat ons maar lekker in deze klasse. Zo hard lopen we niet van stapel. We hebben leuke versterkingen erbij gekregen met wat oud-eredivisiespelers, dus de final four moet mogelijk zijn. Dat het zo goed zou gaan, had ik vooraf ook niet verwacht. We trainen soms op het randje, echt bloed fanatiek. Momenteel trainen en spelen we niet na het stilleggen van de sport. Voor mij wordt het veel naar de sportschool en hardlopen, maar dat laatste is niet echt mijn dingetje”, besluit Bart tot slot met een brede glimlach op zijn gezicht.

Meer berichten