Glenn van Berlo
Glenn van Berlo (Foto: )

Autocoureur Glenn van Berlo debuteert in 24 uur van Spa: ‘Het wordt een zware, maar supergave en leerzame uitdaging’

  •   keer gelezen   Sport

VEGHEL  | Glenn van Berlo debuteert in het weekeinde van 29 juli in de TotalEnergies 24 uur van Spa. De negentienjarige autocoureur uit Veghel, die dit jaar uitkomt in de Lamborghini Super Trofeo, is daartoe uitgenodigd door het Italiaanse automerk. Hij gaat uitkomen voor het topteam Vincenzo Sospiri Racing. 

“Dit is een mooie uitdaging”, aldus een verheugde Glenn. Hij vervolgt: “Aan de 24 uur van Spa doen alleen merendeels professionals mee, dus het wordt een zware, maar supergave en leerzame uitdaging.”
De talentvolle rijder gaat uitkomen in de GT3-klasse, één stap hoger dan de auto waarin hij in het Super Trofeo-kampioenschap racet. Daarmee wordt racen in een GT3, één van zijn ambities voor dit jaar, eerder werkelijkheid dan hij had gedacht. Glenn: “Heel gaaf dat ik zo vroeg in het seizoen al de kans krijg om aan een GT3-race mee te doen. Ik moet het gewoon op me laten afkomen en me zo goed mogelijk voorbereiden, op de simulator, fysiek en mentaal.”

Lamborghini
Glenn werd naar aanleiding van de eerste raceweekenden in de Lamborghini Super Trofeo op de line-up geplaatst voor de prestigieuze langeafstandsrace. Daarnaast is hij toegevoegd aan het Young Drivers Program van Lamborghini. Daarin worden de grootste talenten uit de Super Trofeo opgenomen. “Dat ik die kans krijg vanuit Lamborghini is gaaf, maar uiteraard is het heel belangrijk dat ik mezelf blijf ontwikkelen en verbeteren.”
Lamborghini heeft eind juli meerdere auto’s in de 24 uur van Spa, dat onderdeel is van de GT World Challenge. De rijders-line-up van Vincenzo Sospiri Racing bestaat naast Glenn uit Martin Rump, Baptiste Moulin en Yuki Nemoto. “Voor mij is het een echt nieuwe wereld. Veel leren is het belangrijkste, maar het is niet de enige reden om mee te doen. Ik wil ook presteren.”


Glenn van Berlo.

Glenn reed één keer eerder een langeafstandsrace. Dat was twee jaar geleden tijdens de Creventic 24 uur op het circuit van Montmeló, nabij Barcelona. “Het is belangrijk dat je heel constant bent, geen penalty’s krijgt en goed samenwerkt met je teamgenoten”, weet de snelle Veghelaar. “Ik ga me heel goed voorbereiden. Vergeleken met de sprintracerij is een langeafstandsrace op veel aspecten wel een omschakeling.”
Het feit dat Glenn voor het eerst in een GT3-auto een 24uurs-race zal rijden is al een uitdaging op zich. Wat die uitdaging nog groter maakt, is het feit dat hij hetzelfde weekeinde in actie komt voor de vierde ronde van het Super Trofeo-kampioenschap. De Super Trofeo begint een dag eerder dan de 24 uur, op donderdag. “En zaterdag voor de start van de 24 uur rijden we race twee. Het moet dus kunnen.” Glenn vindt het een mooie uitdaging. “Dit kwam op mijn pad, dus die kans grijp ik graag met beide handen aan. Zeker ook omdat ik ambities heb in de GT3.”

Testdagen
Inmiddels heeft Glenn drie testdagen gehad in de Lamborghini. De eerste keer was op het circuit van Vallelunga in Italië. Afgelopen dinsdag en woensdag testte hij op het circuit van Spa. “Ik had die testdagen echt nodig om de GT3-auto beter te leren kennen. Het voelt echt gaaf om met een GT3 over Spa te racen. Ik heb veel geleerd van de auto, van de mogelijkheden die we voor de set-up hebben tijdens de race. Het was ook mijn eerste kennismaking met mijn teamgenoten en de monteurs en engineers.” De Veghelaar werd dinsdag direct voor de leeuwen geworpen, want het regende hard op het Formule 1-circuit in de Ardennen. “Ik had nog nooit in een GT-auto in de regen gereden en we waren met zestig auto’s op de baan. Door de spray van al die auto’s zie je heel weinig. Ik kreeg steeds meer vertrouwen. We hebben veel kunnen proberen. Mooi is dat het fabrieksteam van Lamborghini informatie met ons deelt over de set-up van hun auto’s.” Na de regen in de ochtend kon Glenn aan het einde van de dag ook in drogere omstandigheden rijden. “Het regende niet meer en ik heb toen met nieuwe regenbanden gereden. We wilden zoveel mogelijk informatie vergaren voor de race.”

Tijdens de tweede dag was het droog op het circuit in Spa. Glenn: “We hebben rustig opgebouwd, want ik heb wel al Formule 3 op Spa gereden, maar nog nooit in een GT3. Dat is heel anders. We hebben gereden met de set-up voor de race. Ook hebben we een iets agressievere kwalificatie set-up getest.” Glenn rijdt graag op het circuit van Spa. “Het is een heel mooie baan en je weet nooit in wat voor omstandigheden je gaat rijden; koud, warm nat, droog of mist. Het komt er alleemaal voor. Er doen veel auto’s mee, dus het wordt een heftige race.”

Meer berichten