Joop van Dartel (Thialf Schijndel), Hans van de Braak en Henk Mutsaars van de wielervereniging (Foto's: Wiek van Lieshout).
Joop van Dartel (Thialf Schijndel), Hans van de Braak en Henk Mutsaars van de wielervereniging (Foto's: Wiek van Lieshout). Foto:

Nieuwe solexrace in Schijndel op ‘een circuit waar Max Verstappen jaloers op is’

Sport 2.089 keer gelezen

SCHIJNDEL | “2022 wordt ons jaar”, begint Hans van de Braak uit Berlicum enthousiast. Hij is bezig met het opzetten van een solexrace op de Schijndelse wielerbaan aan de Leemputtenweg. De bedoeling is om op 30 april en 2 juli twee aparte, in Nederland nog niet eerder verreden wedstrijden, te organiseren. “En dat op een circuit waar Max Verstappen jaloers op is”, lacht Van de Braak.

95 procent. Zover is Hans naar eigen zeggen met de voorbereidingen voor de solexwedstrijden. “Ik ben in gesprek met de gemeente over de vergunningen. Het moet wel passen binnen de Flora- en Faunawet. Dus het is nog even afwachten of het definitief door kan gaan.” Hans gaat ondertussen gewoon door met de voorbereidingen en dat is geen half werk. “Begin oktober heb ik op de Schijndelse wielerbaan een wedstrijdje georganiseerd voor vrienden en bekenden. Daar deden toen 22 teams aan mee en de reacties waren zeer goed. Het was voor mij de bevestiging dat deze locatie zich perfect leent voor een solexwedstrijd.”
Terwijl de gesprekken met de gemeente gaande zijn en de vergunningsaanvraag is ingediend, legt Hans uit wat hij van plan is. “Het worden twee verschillende wedstrijden. Op 30 april rijden we de 150 mijlen. Op 2 juli willen we drie manches houden met aansluitend een super finale. Daar komt de grote winnaar uit. Het zijn allebei compleet nieuwe races. Ze worden voor de eerste keer gereden in Nederland.”
Hans laat weten dat elke manche en race als wedstrijd wordt gezien. Uiteindelijk zal dat resulteren in een Nederlands Kampioenschap Solexrace voor teams.

Pitbulls
De initiatiefnemer laat weten dat hij het professioneel wil aanpakken. Zo is er contact met Motorsport Organisatie Nederland, wil de organisatie gebruik maken van de beste tijdswaarneming (RT-Sport-Timing Veghel, professional sports and race timing) en komen er grote schermen te hangen. “Zowel langs het circuit voor het publiek als in het rennerskwartier zodat de coureurs alles goed kunnen volgen.” Het wordt dus echt een wedstrijd met prijzen voor de winnaars. “Ja, wat denk jij dan”, lacht Hans. “Het gaat erop. Er wordt straks geracet als pitbulls. De deelnemers rijden zich helemaal leeg.”

Terugkerend evenement
In Heeswijk-Dinther wordt al jaren de bekendste solexrace van Nederland gehouden. Hans kent het evenement goed en is er verschillende keren geweest. Toch wordt het geen kopie. “Nee, wij maken er ons eigen evenement van met een eigen regelement. Het wordt geen slap aftreksel”, belooft hij. Voor Hans is de solexwereld geen onbekende. “Ik ben al zeker tien jaar solexmonteur. En daarvoor ben ik actief geweest in de racewereld.”
Het enige wat nog ontbreekt zijn de juiste vergunningen. Hans wacht het rustig af. “De gesprekken met de gemeente zijn erg constructief. Ik hoop dat we eruit komen. Het draaiboek ligt klaar. Als het een succes wordt dan wil ik er een terugkerend evenement van maken”, besluit hij.
Meteen na de vergunningsontvangst wordt er een stichting opgericht met de naam SRB, Solex Races Brabant.

Hans van de Braak is de drijvende kracht achter de solexrace.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant