Pim de Vries is een van de bepalende spelers van Attacus.
Pim de Vries is een van de bepalende spelers van Attacus.

Attacus mannen willen kampioen van Nederland worden: ‘We gaan met vertrouwen de final four in’

Sport 2.016 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse basketbalclub Attacus heeft snode plannen. Na een gemankeerd seizoen door corona hebben de spelers van trainer Paul van Asseldonk zonder veel moeite de ‘final four’ weten te bereiken. Het viertal Lokomotief, Attacus, Bemmel en Den Helder, respectievelijk de nummers één, twee, drie en vier, gaan in onderlinge kruisfinales uitmaken wie uiteindelijk de beste amateurbasketbalclub van Nederland is. Promoveren naar de Eredivisie willen de meesten niet. De clubkas en spelersmateriaal zijn meestal onvoldoende om die overstap te kunnen maken.

Door: Peter Kuijpers.

De Eredivisie van het basketbal bestaat niet meer. Een paar jaar geleden werd die naam vervangen door Dutch Basketball League wat inmiddels ook al is achterhaald. Tegenwoordig spelen Leiden, Den Bosch en Landstede in de BNXT League. In deze competitie spelen zowel Belgische als Nederlandse ploegen om het kampioenschap. Voor Attacus is dit geen issue. Het geld, organisatie en spelersmateriaal is ontoereikend om dit te realiseren.

Profbasketbal
Forward Pim de Vries is een van de dragende spelers in het team van trainer Paul van Asseldonk. De Ossenaar wordt in juni 28 jaar en speelt voor het derde seizoen in Veghel. Hij kwam over van de Dutch Windmills uit Dordrecht speelde daarvoor 10 jaar bij Den Bosch tegenwoordig Heroes Den Bosch. De Vries: “Dat klopt, ik heb in totaal 10 jaar in Den Bosch gespeeld. Eerst enkel in de jeugd en de laatste 6 jaar als contractspeler bij het profteam. Helaas werd mijn contract destijds niet verlengd in DB. Vervolgens heb ik één seizoen in Dordrecht gespeeld voor de Dutch Windmills.” Dan besloot De Vries een stapje lager te gaan spelen in dit geval voor Attacus in Veghel: “Ik heb het nog geprobeerd bij Dutch Windmills in Dordrecht een nieuwe club in de Nederlandse profcompetitie. Echter ze gingen vlak voor de play-offs failliet waardoor ik zonder club kwam. Een nieuwe, uitdagende club werd er niet gevonden waardoor ik besloot om mij op de toekomst te richten, namelijk mijn maatschappelijke carrière. Dat viel niet meer te combineren met profbasketbal. In Veghel kende ik enkele spelers waaronder coach Paul van Asseldonk vanuit mijn tijd bij de jeugd van Den Bosch en daar had ik goede ervaringen mee.”

Brabants clubje
Basketbal krijgt in vergelijk met voetbal veel minder aandacht. Dat is soms wel eens frustrerend vindt ook Pim de Vries: “Absoluut, Het is een prachtige sport maar niet altijd interessant voor het bedrijfsleven om in te investeren, juist omdat er geen aandacht voor is. Daardoor was het ook langere tijd lastig om de competitie echt te professionaliseren. Naar mijn inzien ook een van de redenen dat mijn laatste club uit Dordrecht failliet is gegaan. Overigens gaat het in de Nederlandse competitie momenteel wel heel goed. Daar zijn echt stappen in gemaakt en dat gaat hopelijk over enkele jaren zijn vruchten afwerpen. De promotiedivisie waarin wij momenteel spelen blijft daarin achter qua aandacht. Een klein Brabants clubje uit Veghel dat Nederlands kampioen kan worden, daar zou heel Veghel getuigen van moeten zijn.”

Kampioenschap
Tot slot we kunnen er niet omheen: de final four. De Vries gaat rechtop zitten: “Het ligt volledig open. Het is echt 50/50. Maar terugkijkend op de competitie moeten wij met vertrouwen en een positieve arrogantie die final four in. Wij hebben (tot nu toe) maar twee wedstrijden verloren in het hele seizoen, waarvan eentje de allereerste competitiewedstrijd. Het is de knock-out fase dus het hangt ook zeer zeker af van de vorm die wij op de wedstrijddagen zullen hebben. We moeten eerst de halve finale zien te winnen voordat we überhaupt over een kampioenschap mogen praten. Gelukkig is die wedstrijd thuis in Veghel en we hopen op een bomvol Zwijsen College. In de wandelgangen horen wij al enkele verhalen over extra tribunes, toeters en blauwe Attacus T-shirts. We verwachten een gekkenhuis qua sfeer en support.”

Zwijsen
Tot slot waar liggen de kansen voor de Veghelaren? “In de breedte van onze selectie en de verschillende kwaliteiten. Hier moeten wij een goede afwisseling in aanbrengen en onze tegenstander helemaal moedeloos mee spelen. Ons team speelt zeer energiek en dit zullen wij ook moeten brengen. Daarnaast verwachten wij dat de steun van ons eigen thuispubliek een extra stimulans zal geven. Het is een lang seizoen geweest dat we heel graag willen bekronen. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de gehele club. Over enkele jaren moeten we nog steeds tegen elkaar zeggen: ‘Weet je nog? Die zaterdag 4 juni? Een kolkend, luidruchtig Zwijsen’. Daar gaan we voor”, aldus Pim de Vries forward bij de Veghelse basketbalvereniging Attacus.

Programma
Zaterdag 4 juni om 15.00 uur:
Attacus Veghel - Dreamfields Dolphins Bemmel
Place to be: Sporthal Zwijsen College in Veghel.

Pim de Vries in actie!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant