Kees Hillebrand is voorzitter van de Veghelse biljartvereniging JGOG.
Kees Hillebrand is voorzitter van de Veghelse biljartvereniging JGOG.
VIDEO

Biljartvereniging Jong Geleerd Oud Gedaan viert jubileum

Sport 912 keer gelezen

VEGHEL | JGOG (Jong Geleerd Oud Gedaan) is een activiteit van seniorenvereniging Wijnu in Veghel en is gesitueerd in het Wijnu gebouw aan de Wilgenstraat 15 in Veghel. In november bestaat de biljartclub officieel 50 jaar en dat gaat eind deze maand gevierd worden. Kees Hillebrand is voorzitter van de Veghelse biljartvereniging en laat weten dat de sport nog wel degelijk leeft binnen zijn club, maar ook daarbuiten. 

Door: Peter Kuijpers.

Waar het biljartspel ooit is ontstaan is niet zeker, maar vermoedelijk werd het door de Franse adel in allerlei vormen al de middeleeuwen gespeeld. Er zijn veel varianten, waaronder pool en snooker. Vooral het laatste onderdeel is bij de jeugd vrij populair. Bij JGOG is de gemiddelde leeftijd begrijpelijk een stukje hoger weet voorzitter Kees Hillebrand: “Daar kunnen we in onze doelgroep niet omheen. Onze oudste deelnemer is al 25 jaar lid van onze club. Als secretaris van het regio-biljart kom ik nog wel eens op andere plekken. Dan zie ik vaak tot mijn genoegen veel jonge leden. Dus, of de biljartsport nog leeft? Dan vul ik hier een dikke ‘ja’ in.”
In zaal de Populier van het Wijnu gebouw staan drie fraaie biljarttafels die bijna dagelijks worden bemand. Hillebrand: “Zeker, dat stimuleert ons. Onze JGOG biljartclub is een van de langst bestaande activiteiten binnen Wijnu. We hebben twee soorten competities. De ene is bandstoten, waar we eind augustus weer mee van start gaan. Rond de Kerst gaat het libre weer beginnen.”

Verrassing
Met 75 leden telt de club wel degelijk mee en is het tikken van de ballen en krijten van de pomeransen bijna dagelijkse kost in het Wijnu gebouw. Op donderdag 25 augustus is er het feest met een middagactiviteit: “We hebben de viering naar voren gehaald omdat op de werkelijke datum van 14 november de competities volop lopen, dan is dat moeilijk te organiseren. Het wordt een leuke middag met een verrassing, waar ik nog niets over kan zeggen”, zegt voorzitter Hillebrand getooid met een brede grijns op het gelaat.
Een keertje kennismaken met Wijnu, in dit geval de biljartsport, neem dan een kijkje op de website van de seniorenvereniging waar alles te lezen valt: www.wijnu.nl.

Bekijk hieronder een video-interview met Kees:


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant