Afbeelding

‘Ik leer ze hoe ze níét moeten vechten’

Sport 111 keer gelezen
VEGHEL – Ruim veertig aikidoka’s maken, zittend op de knieën, een diepe buiging en staan weer op om na te doen wat hun meester zojuist voordeed. Althans: meester voor twee dagen, want langer blijft sensei Stéphane Benedetti niet. De Fransman gaf dit weekeinde een korte stage bij budosportvereniging De Wa-Kwai in Veghel.

[image=178056]

“I am teaching the filosophy of lazyness”, vertelt Benedetti met een stalen gezicht: de filosofie van de luiheid. En inderdaad: met ogenschijnlijk de minste inspanning en volkomen ontspannen krijgt de 6e dan aikikai de meest indrukwekkende leden van De Wa-Kwai op de knieën. “Aikdo is wetenschappelijke luiheid. Je moet je lichaam en geest in balans gebruiken, niet apart van elkaar. Je doet precies wat nodig is om te bereiken wat je wilt, met minimale inspanning. Eigenlijk leer ik ze dus hoe ze níét moeten vechten.” Daarmee staaft hij de woorden van bestuurslid Harry van Heertum, die al eerder uitlegde dat aikido (waar aikikai een afgeleide van is) geen wedstrijdsport is en dat beoefenaars vooral discipline en techniek leren. De Franse meester, die lange tijd in Japan woonde en tegenwoordig lesgeeft in Europa en Rusland, is in ieder geval best tevreden met de inspanningen van de deelnemers in Veghel. “Ze doen hun best, zeker, en ze werken geconcentreerd. Prima.”

Zondag is er nog een sessie: van 10.00 tot 13.00 uur. Geïnteresseerden zijn welkom in de dojo aan PWA-sportpark 8 in Veghel. Meer informatie staat op www.dewakwai.nl.

[image=178055]

[image=178057]

[image=178058]

[image=178059]

[image=178060]

[image=178061]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant