Afbeelding

Vrouwenvoetbal bij Blauw Geel zet opmars voort

Voetbal 2.433 keer gelezen

VEGHEL | Tijden dat voetballende dames bijna een carnavalesk aanblik gaf, zijn voorgoed passé. Als er één afdeling van de KNVB is geëxpandeerd dan zijn het de voetballende vrouwen wel. Gestimuleerd door de goede prestaties van het Nederlands vrouwenteam heeft dit veel meiden aangezet om te gaan voetballen.

Door: Peter Kuijpers.

Kim, Elle en Sanne in ieder geval wel. Met hen en leider Marcel van Rijbroek spraken we afgelopen zondag een half uurtje in het Piet van den Boomclubhuis. Marcel: "We hebben momenteel één vrouwen seniorenteam dat zeven tegen zeven speelt. We hopen dat er komend seizoen een team bij te krijgen uit MO 19-1. Persoonlijk vind ik het een geweldig plan van deze meiden met het initiatief om een senioren vrouwenteam op de been te brengen. De twijfel was dat we net twaalf meiden hadden en dat is erg risicovol om te beginnen. We hebben toen gekozen voor de recreatiecompetitie zeven tegen zeven en dat wilden ze graag."

Hockey
De onvermijdelijke vraag: waarom ben je gaan voetballen? Kim: "Onze vrienden voetballen hier bij Blauw Geel'38. Dan ga je kijken of zit wat te keuvelen met andere meiden in het clubhuis of buiten op het terras. Toen heb ik voorgesteld om zelf te gaan voetballen. Ik kom van Geel-Zwart uit het hockey, dus met veldsporten was ik niet onbekend. En dat sloeg aan. Ik werd vroeger al ooit voor de keus gezet: of hockey of voetbal en het werd toen dus hockey. Het voetballen, nu voor het eerste jaar, dat bevalt goed." Elle speelde hockey bij MHC Sint-Oedenrode en Sanne deed aan Atletiek met de onderdelen verspringen, hoogspringen en lange afstand lopen. Dan moet er nog een trainer komen. Elle: "Daar hebben een lobby voor opgezet binnen Blauw Geel'38. Er stond bij dat je het eerste mocht trainen van de vrouwen. Tom wilde dat wel en dat doet hij meer dan goed."

Sponsor
Tijdens het gesprek zien we door de ramen de tegenstander al het sportpark oplopen. Sanne: "Dat is Ollandia kunnen we eindelijke een keer ons eigen tenue aan, Ollandia speelt in het zwart-wit." Kleding is belangrijk en moet perfect zijn. Elle: "ING is onze sponsor. Dus onze keeper is in het fel Oranje en ze hebben ons verder aangekleed. We zijn ijdel, maar dat mag." Sanne heeft toch al ooit meer gevoetbald: "Dat klopt op straat en in Mierlo daar woont mijn vader. Later bij Mifano, zo heet de club daar." Het voetbal van de meiden is op dit moment zeven tegen zeven, de recreatiecompetitie dus. Marcel legt het uit: "Ik denk dat het een mooie opstap is naar uiteindelijk het volledige veld voor deze groep. Het wordt nu gespeeld op een half veld, dus veel balcontacten."

Motivators
Momenteel kent Blauw Geel'38 120 voetballende vrouwen en meisjes. Bij de introductiedagen lopen ook elke week tien meisje rond die wellicht aansluiten bij de club. Wordt er ooit gewonnen. Op die vraag volgt een eenstemmig ja. Kim: "We hebben een keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld. We hebben een goede speelster erbij. Het is Charone de zus van Lukas die in de selectie voetbalt, ze komen beiden uit het zonnige Brazilië." Sanne vult aan: "Charone is echt goed en een geweldige steunpilaar voor ons, maar vandaag moet ze in het doel, onze keeper is geblesseerd."
Tot slot willen de meiden nog iets toevoegen. "Onze grote motivators om te gaan voetballen waren (en zijn nog steeds) Manuela en Lisbeth", besluiten de meiden. Waarvan akte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant