Koen van der Zanden start maandag bij Blauw Geel'38/Jumbo
Koen van der Zanden start maandag bij Blauw Geel'38/Jumbo Foto: Peter Kuijpers

Nieuwe aanwinst Blauw Geel: 'Kunstgras is mijn favoriete ondergrond'

Voetbal 1.965 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | Het woonadres van Koen van der Zanden (20) ligt ver buiten de bebouwde kom van Sint-Oedenrode. Zover zelfs dat de Tom-Tom het niet meer wist. Een vriendelijke buurvrouw biedt hulp: "Het volgende huis links mijnheer. Rij maar achterom dat doen we allemaal hier." Koen komt ons zelf tegemoet. Een prille twintiger, die de nestwarmte van zijn club Rhode gaat verruilen voor de woelige wereld van de Derde Divisie bij Blauw Geel'38/Jumbo.

Door: Peter Kuijpers.

Het gesprek vindt plaats aan de tafel in de woonkamer. Blauw Geel'38 wordt zijn club komend seizoen. Een totaal onbekende wereld. Koen: "Ik ken alleen Ymanuel Hurkmans bij Blauw Geel'38, daar heb ik mee gevoetbald in de zaal. Hij moet helaas opnieuw geopereerd worden nu zijn kruisband weer stuk is." Koen zette zich in het kampioensjaar op de kaart met negentien treffers van zijn (meestal) linkervoet. "Ja, meestal links al kan ik rechts ook wel wat hoor. Ik ben geen echte kopper. Het liefst kom ik van de flank de zestien binnen. We laten een fantastisch seizoen achter ons dat begon met tien overwinningen achterelkaar. Rond de kerst sloegen we aan het rekenen. Van de zestien wedstrijden moesten we er nog zeven winnen. Ondanks de eerste nederlaag bij Margriet gingen we er in geloven."

Kampioen
Het voetballeven van Koen speelde zich grotendeels af bij voetbalclub Rhode. "Ik ben vanuit de 'F-jes' naar FC Den Bosch gegaan daar heb ik zes jaar gespeeld. Ik was zestien toen ik bij Rhode terugkeerde en kwam in B1 en later naar A1. Ik ben toen ik terugkwam van FC Den Bosch al eerder door Blauw Geel'38 gevraagd, maar omdat wij met de jeugd bij Rhode even hoog speelde was dat voor mij geen reden om die overstap te maken. Het laatste jaar van JO 19-1, zoals dat toen heette, combineerde ik met het spelen in Rhode-1. We werden dat jaar ook kampioen." (seizoen 2015-2016 red.)

Theo van Lieshout
Het seizoen 2016-2017 goed voor acht doelpunten, dit jaar noteert de aanvaller uit Sint-Oedenrode er negentien achter zijn naam. Dat blijft in de regio niet onopgemerkt. Koen vervolgt: "Ik werd door Blauw Geel'38 gebeld. Heb het thuis besproken en toen met mijn trainer Theo van Lieshout. Die vond het jammer, maar had volkomen begrip voor mijn ambities en wenste me alle succes toe. Theo was mijn trainer al toen ik nog bij de 'F-jes' speelde hier. Later heb ik met trainer Niels van Casteren en zijn assistent Lodewijk van Helvoirt gesproken. Die hadden me ook gezien toen ik gevraagd werd om een wedstrijdje te spelen met O-23 bij Blauw Geel'38. Die gesprekken bevielen mij prima en al snel stond mijn besluit vast." Van Casteren kan komend seizoen geen beroep meer doen op Alexander Mols, de ene helft van het complementaire duo met Joey Hellstern. De oplossing ligt met Koen voor de hand. "Dat zou kunnen en ik mag het hopen, maar ik zal me wel moeten bewijzen in Veghel daar ben ik me bewust van. Ik ben niet bang om die strijd aan te gaan."

Verwachting
Een flinke overstap van de tweede klasse naar het drie klassen hoger spelende Blauw Geel'38 heeft de komende Blauw Geler zich wel degelijk overwogen. Met 34 wedstrijden. Waarvan 85 procent op kunstgras wordt het een zwaar en lang seizoen. Het systeem en zijn positie is zeker ter sprake gekomen in het gesprek met trainer Niels. "Daar hebben we het zijdelings ook wel over gehad. Overigens is kunstgras mijn favoriete ondergrond. Ik kan in alle systemen mee, mits ik van de buitenkant kan komen. Als centrale spits voel ik me nog niet zo op mijn gemak." Koen leverde afgelopen week zijn eindscriptie bedrijfseconomie in en gaat afstuderen in Nijmegen of Tilburg, wat hij gaat combineren met zijn voetbal. "Studie en voetbal heb ik nooit als een probleem ervaren, dat zal het nu ook niet zijn. Beiden zijn prima te combineren", vindt hij.



De gebroeders Mark en Koen van der Zanden (Foto Peter Kuijpers)

Knipoog
Vader Frank en broer Mark komen de kamer binnen lopen. Mark is een jaar jonger en speelt eveneens in Rhode-1. "Jullie hebben de verkeerde genomen bij Blauw Geel'38. Mark is net zo goed zo niet beter", luidt de kwinkslag met een dikke knipoog van de kant van pa Van der Zanden. Mark tobt momenteel wat met zijn knie en wacht op een kijkoperatie. De vraag van beide of Blauw Geel'38 de wedstrijden niet op zaterdag kan spelen, nu moet het gezin zich splitsen zondags en keuzes maken.
Tijd voor de foto want Koen moet nog weg. "We moeten het uitje van ons team nog regelen vanavond. Het wordt een leuk afscheid van ons mooie kampioensseizoen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant