Adieu seizoen 2017-2018 een terug- en vooruitblik
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
O.S.S.'20 kampioen
O.S.S.'20 kampioen (Foto: Ad Megens)

Adieu seizoen 2017-2018 een terug- en vooruitblik

  •   2552 keer gelezen   Voetbal

Terwijl de temperaturen oplopen naar tropische waarden en de regen het gewas hopeloos in de steek laat, ligt voor de meeste clubs het seizoen alweer een ruim een maandje stil. De vakanties staan voor de deur. De caravan krijgt zijn laatste controlebeurt of de koffer is gepakt voor (nog) warmere oorden. We blikken substantieel terug op het afgelopen seizoen in onze regio.

Door: Peter Kuijpers

Het seizoen begon voor de clubs onder de Hoofdklasse voor het eerst heel erg laat. Op 24 september pas werd er voor het eerst in competitieverband afgetrapt. Het was dé wens van de clubs omdat er eerder wegens vakanties niet eerder met een representatief team begonnen zou kunnen worden. Na veel klachten en verzoeken ging de KNVB overstag. Dat het later een fopspeen bleek en er nog tot ruim half juni of later doorgespeeld moest worden was de prijs die terugbetaald moest worden. Ook werd er gespeeld met een nieuw gele- en rode kaarten systeem. De competitie daarvoor of nog eerder werden er soms rücksichtslos vijf of zeven wedstrijden gegeven voor soms simpele overtredingen. In Zeist werden ze horendol van de tsunami aan bezwaarschriften die daarop volgden.Niels van Casteren trainer van Blauw Geel'38/Jumbo (Foto Peter Kuijpers)

Kampioen
Blauw Geel'38/Jumbo liet zich horen in eerste seizoen van de Derde Divisie. De zesde plek met de jaarwisseling en uiteindelijk de tiende veilige plek gaf alleen maar tevreden gezichten in Veghel. Opvallend was dat bij de twee degradanten Jong de Graafschap en De Meern ook  Be Quick 1887 zich niet wist te redden en degradeerde. Geen enkele periodekampioen (UNA, Quick, en JVC Cuijk) wist kampioen Jong Vitesse te volgen naar de Tweede Divisie.

Champagne
O.S.S.'20 liet met trainer Bertran Kreekels van begin af aan zien wat de plannen waren. Kampioen worden en promoveren naar de Derde Divisie wat de club ruimschoots realiseerde. Jammer dat het kampioenschap niet met spetterende champagne op het veld gevierd kon worden na een winstpartij. De ploeg moest toezien vanaf de zijkant door het totaal in de war zijnde competitieschema ten gevolge van veel afgelastingen en het niet willen spelen op kunstgras van anderen. UDI'19/Beter Bed onder andere liep nogal wat wedstrijden achter door de kunstgras principes. De inhaalwedstrijden in korte periodes eisten hun tol. Voor trainer Bert Ruijsch was het vaak behelpen, maar eindigde nog keurig op een vijfde plek vóór Gemert.Stefan Hoogsteder trainer van UDI'19/Beter Bed  (Foto Peter Kuijpers)

Kartrekkers
Datzelfde Gemert waar al vroeg bekend werd dat het verblijf van gouden 'aankoop'  Ruben Rodrigues slechts voor één seizoen zou zijn. FC Den Bosch haalde het grote talent op bij de zwart-witten op Molenbroek. Juliana'31 en BVC'12 konden zich in de nacompetitie niet redden en degradeerden samen met de reguliere degradanten EHC en Woezik. Van de periode kampioenen was het alleen Goes (maakte veel indruk) dat O.S.S.'20 kon volgen naar de Derde Divisie. Halsteren en Gemert lieten het beiden afweten en zien we volgend seizoen weer terug in de Hoofdklasse. Wie we ook weer zien is Thijs van Pol die van BVO FC Oss terugkeerde bij Gemert. UDI'19 trainer Stefan Hoogsteder ziet de twee kartrekkers stoppen. Randy Hofmeijer en Joep van Geelkerken zien we niet meer terug in het mooie tricolore shirt.Ruben Rodrigues van Gemert naar FC Den Bosch

Maarten van Vugt
In de eerste klasse C werd AWC de afgetekende kampioen met acht punten voorsprong op HVCH. De ploeg uit Heesch is de laatste jaren het team van 'net niet' Hoe vaak heeft de ploeg uit Heesch nou al niet op de rand van succes naast een prijs gepakt? Soms met één been al in de Hoofdklasse en dan toch weer niet. HVCH een volwassen club met jeugd op niveau en gedegen structuur. Wanneer gaat het eindelijk lukken? Met ervaren trainer Maarten van Vugt gaat het team met dezelfde doelstelling beginnen aan een nieuw seizoen. De zeepbel DESO ontplofte afgelopen seizoen in november. Een uit de hand gelopen vechtpartij op 5 november in de kantine maakte een einde aan de successtory van de club. Op 28 november werd DESO door de KNVB, wegens het drie maal niet op komen dagen, definitief uit de competitie genomen. Toch weigerde de club zich te ontbinden zoals velen wellicht hadden verwacht. DESO start in september in de vijfde klasse met Nico Shlomo als trainer. Voetbalclub TOP van trainer Chris van den Dungen lijkt prima 'ingekocht' te hebben. De club die niet de financiële middelen heeft als sommige collega teams uit de regio, vult dit vacuüm anders in met onder anderen creatief denken en wellicht boerenslimheid. De rood-witten zouden wel eens de revelatie kunnen worden van de komende competitie.Chris van den Dungen trainer van TOP

Roemloos
De tweede klasse krijgt er een paar leuke teams bij, maar zwaait ook twee kleppers uit: Rhode werd de overtuigende kampioen, maar ziet spits en topscorer Koen van der Zanden naar Blauw Geel'38 verkassen. De tweede vertrekker is Prinses Irene dat via de nacompetitie en tot slot na een administratieve kronkel van de KNVB samen met Rhode volgend seizoen uitkomt in de eerste klasse. Margriet is een verhaal apart. Het team van trainer Mark Strik verdween roemloos na een jaar weer terug naar de derde klasse. "Je staat aan het einde waar je hoort te staan" ,waren de woorden van Strik ooit op deze site. Het siert hem dat hij zich nimmer wilde verschuilen achter de grote blessure golf die zijn team trof en zijn aanvulling te weinig bagage had om zich te handhaven. Margriet ziet jeugdig talent Teun van Grunsven vertrekken naar nieuwbakken Derde Divisionist O.S.S.'20. EVVC behaalde een periode, maar kwam niet verder. Datzelfde gold voor Erp dat zich met Heeswijk wist te vrijwaarden van nacompetitie. Voor Erp kantelde de zaak en kreeg het plots ook nog een periode toegeschoven die niets opleverde. De club van Den Uil zwaaide trainer André Cornelissen uit en verwelkomt in Augustus Jurgen van Wanrooij. Heeswijk overigens nam na vijf seizoenen afscheid van trainer Marc van de Ven die naar Emplina vertrekt en wordt opgevolgd door Stef Sijbers.De Koekbakse straat in Vianen (Foto Peter Kuijpers)

Spirit
3D, de mooist en spannendste klasse van Nederland wordt er wel eens gezegd. Een mooie en verrassende klasse dat in ieder geval. Neem afgelopen seizoen kampioen Vianen Vooruit als je dat vooraf had staan te kraaien aan de Koekbaksestraat was de ambulance met verpleging rap dichtbij geweest. Uitermate knap van trainer Niels Voet c.s. met een gedreven stel, de mond wijd openen en speeksel op de lippen, om dit te klaren. Van de drie periodekampioenen wisten Berghem Sport en DAW alsnog de tweede klasse te bereiken. De mooiste prestatie was die van Berghem Sport dat zwaar als underdog en met behoorlijk wat invallers bij het torenhoge favoriete DAW in Schaijk wist te winnen en te promoveren. De ploeg uit Berghem had voor scheidende trainer Dennis Kroes geen beter afscheid kunnen bedenken. DAW trainer Rob van der Ven toonde de ware spirit nadat hij ongetwijfeld zijn grootste sportieve teleurstelling uit zijn leven had weten te verwerken. De trainer van DAW annuleerde zijn vakantie naar Bali en begon aan de voorbereiding op de allerlaatste kans om alsnog de tweede klasse te bereiken. De beloning kwam een week later in Someren waar met 4-2 werd gewonnen van VV Alfa Sport. Voor Hapse Boys bleek de derde klasse opnieuw een maatje te groot. Was het verblijf in het seizoen 2015-2016 voor slechts één voetbaljaar,  twee jaar later was dat opnieuw het geval. Trainer Johan Vullings  vertrekt naar Volharding waar hij in Haps wordt opgevolgd door Michel Kuijpers die na één seizoen Festilent zich bij zijn oude liefde voegt. Avanti'31 in 3C Zuid-1 kende een prima seizoen. Echter moest superkampioen Real Lunet loslaten. De periode bracht niet het gewenste succes. Trainer Henry van Wanrooy is echter tevreden en is komend seizoen een (niet dé) van de kandidaten voor het hoogste in 3C. Bij Schijndel keerde juist op tijd de geblesseerden weer terug en schoot Kaj de Visser ze uit alle standen binnen.  Een vierde degradatie op rij hiermee voorkomend. Prima eindschot van trainer Henry van Alebeek en zijn team.Gaby Kuijpers als bezoeker van Margriet - Prinses Irene (Foto Peter Kuijpers)

Gepolst
In de vierde klasse H werd FC Schadewijk kampioen na een lange nek-aan-nek race met Nulandia en WEC en promoveerde naar de derde klasse. De Ossenaren vielen vooral op doordat ze samen met stadsgenoot Cito behoorlijk actief waren op de 'transfermarkt.' Meest opvallend was de overgang van Serkan Ordu die van Blauw Geel'38 maar liefst vijf klasse lager gaat spelen bij Cito. FC Schadewijk nam afscheid van good old Giel van Orsouw die wordt opgevolgd door, wie kent het niet, Gaby Kuijpers. VOW uit Zijtaart kende een van de slechtste seizoenen uit het bestaan. Met slechts zeven puntjes keren de mannen van De Vonders weer terug naar de kelder van het amateurvoetbal: de vijfde klasse. FC de Rakt degradeerde eveneens. Het ontsloeg totaal onverwachts op de voorlaatste dag trainer Jos van der Els nadat het eerder vorig seizoen aan het einde Theo Hageman plots stopte. De club erkent dat en heeft met Marc van de Ven en Eus Marijnissen twee sterke krachten bij de arm genomen om orde op zaken te stellen. Over ontslag gesproken ook bij Nulandia kon trainer Koen Wissing tijdens de nacompetitie zijn tas inleveren. Wissing, die OJC Rosmalen-2 gaat trainen, zou naar verluidt een speler gepolst hebben om hem mee te gaan naar OJC Rosmalen. Van de drie periodewinnaars Nulandia, WEC en Festilent wist geen enkel team de derde klasse te bereiken. In 4G Zuid-1 werd het Eindhovense WODAN kampioen en wist SBC via de nacompetitie naar de derde klasse te promoveren. Essche Boys en Keldonk waren de degradanten waar ASV'33 het vege lijf redde via de nacompetitie.

Dorpskapper
Tot slot de vijfde klasse F Zuid-1 en Vijfde klasse G Zuid-2. Boerdonk deed het naar behoren prima in deze klasse. De komst van Erpse dorpskapper Johan Strouken deed de ploeg goed. Strouken kwam van een lager team bij Erp naar Boerdonk, nadat Stiphouter Jan Noten op 10 oktober het voor gezien hield. Met de winterstop had Boerdonk acht punten waar het met 36 punten finishte in de middenmoot. Ollandia deed het nog beter met veel treffers van Steven van Dijke werd het een zesde plek. Odiliapeel werd in 5G een degelijke middenmoter waar Estria overtuigend kampioen werd. Van de drie periode kampioenen: Gassel, De Zwaluw en Toxandria zien we  Toxandria en Gassel volgend seizoen terug in de vierde klasse.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093131&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661455&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087111&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099816&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>