Het wordt weer een spannend jaar in 3D
Het wordt weer een spannend jaar in 3D Compilatiefoto Peter Kuijpers

Maakt 3D metafoor Koningsklasse opnieuw waar? Kliksport sprak met alle trainers

Voetbal 2.521 keer gelezen

Het is elk jaar bloedspannend in de derde klasse D. Wie wordt er kampioen of pakt een periode en wie zijn de degradanten? Die vraag kan je redelijkerwijs opnieuw poneren bij het inzien van de indeling voor komend seizoen. We maakten een rondje langs 3D en spraken met de trainers waarvan akte.

Door: Peter Kuijpers

Nog drie weken voordat de districtsbeker losbarst. Oefenwedstrijden met een officieel karakter heet dat dan. Weer drie weken later gaat het serieuze werk beginnen. Op het moment schrijven van dit artikel geeft de KNVB nog geen wedstrijden, maar dat kan elk moment plaatsvinden. Op zondag 23 september barst het los en wacht voor de meesten 39 uur competitievoetbal tot op 26 mei 2019 het doek valt. De nacompetitie staat gepland tot half juni. Nieuwe namen in 3D die opvallen zijn Constantia uit Wanroij, FC Schadewijk uit Oss en Ulysses uit Megen. 'Vreemde eend in de bijt' is MULO uit Helmond echter niet minder welkom in deze klasse. De Helmonders schonken ons tenslotte ooit de gebroeders René- en Willy van de Kerkhof. Margriet, Avanti'31 en Schijndel keerden weer terug waar DAW, Berghem Sport en kampioen Vianen Vooruit promoveerden naar 2H.

Niek Hermans, trainer van Constantia
"Er niks opvallends aan de indeling voor mij. Vooraf was het natuurlijk wel de verwachting dat deze ploegen erin zouden zitten, alleen MULO die in deze regio nieuw is. Zoals afgelopen jaren zullen er altijd teams opvallen en tegenvallen, een uitspraak over kanshebbers dat mogen andere doen. Wij gaan in ieder geval onze stinkende best doen om goed voor de dag te komen. Afgelopen week zijn wij met de voorbereiding gestart en als ik dat vergelijk met een jaar geleden staan we er een stuk positiever op. Zowel qua fitheid als spelniveau. Dat stemt me tevreden, want er wordt in de uitvoering van de speelwijze weer meer verwacht dan afgelopen seizoen. Spelers, staf en supporters van Constantia kijken uit naar het debuut in 3D."

Henry van Wanrooy, trainer van Avanti'31
"Het valt op dat er veel echte dorpsverenigingen bij zitten en dat het weer een spannende competitie gaat worden. Wel jammer dat wij weinig derby's meer hebben. We gaan BMC, ODC en SCG'18 (Sint Michielsgestel) missen, dat zijn toch hele mooie derby's voor Avanti'31.Onze doelstelling is de top-5 en een periode. Het seizoen dat Avanti'31 in 3D speelde hebben ze zich op de laatste speeldag vrijgespeeld. Avanti'31 heeft wat meer moeite met de stugge en goed georganiseerde teams die in die klasse spelen. Maar die gedachten moeten vlug uit de kopjes om de doelstelling te halen. Schijndel en Handel kunnen wel eens verrassen als alles fit blijft. Margriet is voor mij de te kloppen ploeg. En natuurlijk de teams die al jaren bovenin meedraaien in deze klasse."

John Elbers, trainer van Boekel Sport
"Wat ik vind opvallen is dat er zeven andere ploegen zijn ingedeeld in vergelijking met vorig jaar maar dat maakt de uitdaging ook weer interessanter. Ik verwacht van mijn eigen team dat we hoger gaan eindigen en dat we stappen gaan maken als team ten overstaan van vorig seizoen. Ik verwacht wederom veel van Volkel, maar vorig seizoen konden ze het ook geen heel seizoen volhouden. Zoals elk jaar zullen de onderlinge verschillen opnieuw niet groot zijn."

Mark Strik, trainer van Margriet
"Ik denk dat er op het eerste oog weinig opvallende zaken zijn omtrent de competitie-indeling. Wat ik wel opvallend vind is dat het niveau bij de verenigingen steeds verder omhoog gaat. Dit door talentvolle jeugdspelers die zichzelf laten zien of gewoonweg een sterk collectief wat jaar in jaar uit voor elkaar door het vuur gaat. Waar bovendien weinig mutaties zijn en daarmee succes hebben. Ik verwacht het komende seizoen dan ook dat het absoluut geen gemakkelijke opgave zal zijn om wekelijks je wedstrijden te winnen. Dat geldt voor ons maar ook voor onze concurrenten. Veel karakter zal er gevraagd worden, dit gekoppeld met goed voetbal. Teams die mijn inziens dit hebben en daarom zeker voor ons gevaarlijke tegenstanders zijn, Avanti, Handel en Nooit Gedacht. Gezien de competitiestand van afgelopen seizoen mag je verwachten dat Volkel en Olympia'18 ook dit seizoen sterke tegenstanders zullen zijn. Een vereniging waar ik ook wel wat van verwacht is Schijndel. Na wat mindere jaren en enkele jaren geleden ingezet te hebben op eigen jeugd, spelen deze jongens al een aantal jaar samen. Ik heb daar de jeugd getraind en weet dat daar meer dan voldoende talent is. Als dit eruit kan komen is ook Schijndel een zeer geduchte concurrent. Tot slot zal de derby tegen FC Schadewijk ook een wedstrijd zijn die niet zomaar even de punten op zal leveren. Kortom, genoeg tegenstanders om serieus rekening mee te houden."

John Janssen, trainer van Excellent
"Het was even afwachten hoe de indeling eruit ging zien, maar uiteindelijk is het meest verrassende denk ik dat MULO erbij zit. Ik verwacht van mijn eigen team dat we ons weer direct veilig kunnen spelen en dat we iets hoger eindigen als vorig seizoen (tiende plaats). Favoriet is Olympia'18, vorig seizoen waren ze al dicht bij het kampioenschap en dat zal de te kloppen ploeg zijn."

Tom van Dalen, trainer van Volkel
"We krijgen veel nieuwe tegenstanders en dat is altijd leuk om je krachten daarmee te delen. Ik verwacht veel van Margriet, Avanti'31, Olympia'18 en Nooit Gedacht. De verrassingen kunnen Boekel Sport, Handel, Vitesse en Handel worden. Van de andere teams weet ik nog niet genoeg om te kunnen oordelen. Kortom is dit jaar de kans weer groot dat het een ouderwetse 3D competitie wordt wat wij uiteraard niet hopen. Wij als RKSV Volkel zitten al een paar jaar op het randje van promoveren en nu wordt het tijd dat we dat gaan doen."

Tom Jacobs, trainer van Handel
"Wat me opvalt bij de indeling is dat er een mix is tussen 'oude bekenden' in de derde klasse en een aantal voor mij nieuwe tegenstanders. Het is moeilijk een inschatting maken hoe de sterkte is van die onbekende tegenstanders. Van mijn eigen team verwacht ik meer dan vorig seizoen. Daarmee bedoel ik te zeggen dat we nu een hoger niveau moeten hebben in de speelwijze dan in het vorige seizoen. Alles valt of staat bij ons wel met een fitte groep. We doen ons best om de groep fit te houden. Ik denk dat Margriet, Olympia'18 en Volkel gaan strijden om het kampioenschap. Verder zijn er een aantal outsiders. De verrassing van het seizoen kan wel eens Constantia zijn. Ze hebben vorig jaar thuis geen enkele keer verloren en ze hebben met Niek Hermans een uitstekende trainer in huis."

Gaby Kuijpers, trainer van FC Schadewijk
"Wat mij opvalt in deze klasse is dat ik denk dat iedereen van elkaar kan winnen. Verder had ik niet op Avanti'31 en Schijndel gerekend. Had zeker verwacht dat die in Zuid-1 zouden blijven. Ik verwacht van mijn eigen team dat het lastiger wordt dan vorige jaar. Toen waren er teams bij dat je vooraf al wist dat je ging winnen. Nu moet je elke week vol aan de bak. Als we dat niet op kunnen brengen wordt het lastig. Het zijn 26 wedstrijden en kijken week voor week we hebben niks te verliezen. Kanshebbers vind ik Avanti'31 die hikken de laatste jaren al aardig richting die tweede klasse. Persoonlijk vind ik Avanti'31 altijd een lastige tegenstander. Verder is Margriet ook een kanshebber en blijft gewoon een goeie ploeg."

Fabian Krebbers, trainer van Vitesse'08
"Het zal komend jaar weer een spannende competitie worden waar de verschillen onderling heel klein zijn. Er zitten naar mijn mening geen zwakke ploegen bij. Opvallend is wel dat de helft van de ploegen nieuw zijn en dat maakt het ook weer leuk. Wij zijn met Vitesse'08 twee jaar geleden begonnen met de selectie noodgedwongen te verjongen omdat een goede generatie op de leeftijd was gekomen om een stapje terug te doen. Daar zijn we als vereniging goed in geslaagd. Je zag de jongens uit de eigen jeugdopleiding zeker vorig jaar de tweede seizoenshelft enorme stappen maken en andere jongens stonden op en pakte het team bij de hand. Dit jaar word het belangrijk om de laatste belangrijke stap te maken en dat is vooral mentaal, voetballend zit het wel goed. Als we dat met zijn allen op kunnen brengen kan het een ontzettend mooi jaar worden. Lukt dat niet dan zullen we weer een zwaar jaar krijgen en vechten tegen degradatie. Zo klein zijn de verschillen in deze competitie. We hebben er weer veel zin in en zorgen dat we er op de eerste competitiewedstrijd weer klaar voor zijn."

Sander Janssen, trainer van Ulysses
"De indeling was voor ons weinig verrassend. We wisten niet wat we konden verwachten aangezien we nieuw zijn in de derde klasse. Alle ploegen (behalve Constantia) zijn nieuw voor ons. Het wordt een mooie competitie met veel 'grote' clubs. Neem bijvoorbeeld RKSV Margriet, deze club heeft 1083 leden (bron: ALV 2017 RKSV Margriet) en 'wij' als dorpje Megen hebben maar 1600 inwoners. Hartstikke mooi om tegen deze clubs te spelen. Echte derby's spelen we niet meer omdat we gepromoveerd zijn uit de 4e klasse G (SDDL, Herpinia en O.K.S.V.). We gaan Ulysses in een groter Brabants gebied op de kaart zetten de aankomende maanden. Ik verwacht dat wij vanaf de eerste tot en met de laatste competitiedag moeten knokken voor handhaving. Zolang wij de koppies allemaal dezelfde richting op houden is er nog veel mogelijk met deze groep. Er is een mix van jong talent en ervaren krachten. Afgelopen jaren is dit ook een succes factor geweest. Ik denk dat Margriet, Volkel en Olympia uit gaan maken wie er uiteindelijk kampioen wordt."

Henry van Alebeek, trainer van Schijndel
"Ik kan wel leven met de nieuwe indeling. Wel jammer dat we nu derby's met BMC, ODC en SCG'18 (Sint Michielsgestel) moeten missen. Maar de derby met Avanti'31 is er nog wel en dat is weer mooi. We hebben een leuke groep van 20 Schijndelse jonge knapen waar ik veel vertrouwen in heb. We zijn wel wat gematigd in verwachtingen en denken in kleine stapjes. We gaan het beter doen dan vorig jaar, dat zeker, met een groep die meer in balans is. Het gevoel dat we wedstrijden kunnen winnen is weer aan het terugkomen en daar borduren we op voort. Bij Schijndel overheerst het gevoel dat we het diepste punt gehad hebben en op de lijn naar boven zitten."

Wil Beijer, trainer van Olympia'18
"Het zijn voor mij zeven nieuwe clubs, dus een totaal nieuwe start. Ik ben twee buitenspelers kwijt geraak en dat hakt er aanvallend behoorlijk in. Stan Claassen valt weg met een blessure en Furkan Sarioglu die in vijf ploegen gaat werken. Dat is niet te combineren met voetballen in de derde klasse. Dus moet ik gaan bouwen aan een nieuwe voorhoede. Van Margriet en Avani'31 verwacht ik wel dat die bovenin gaan draaien. Vond Sparta'25 altijd een goede ploeg. Het wordt anders dit seizoen. DAW, Vianen Vooruit en Berghem Sport zien we niet meer terug. We krijgen nog te veel doelpunten tegen uit standaard situaties. Daar is moeilijk op te trainen. Maar om je vraag te beantwoorden: ik verwacht eigenlijk niets anders dan vorig seizoen, alleen ga ik me niet aan voorspellingen wagen. Ik ga me ook niet rijk rekenen vooraf."

Arno Methorst, trainer van Nooit Gedacht
"Vorig seizoen heb ik met Nijnsel in deze klasse gezeten. Er zijn er sowieso drie gedegradeerd en drie gepromoveerd. Had deze indeling wel ongeveer verwacht. Heb hoge verwachtingen van Olympia'18. Een jong, goed voetballend en fysiek sterk team. De doelstelling is om met Nooit Gedacht bovenin mee te gaan draaien. Door de groep breder te laten worden met meer opties krijgen we een gezonde onderlinge concurrentiestrijd."

Ralf van den Heuvel, trainer van MULO
"Hij is voor mij totaal nieuw en zie wel dat het altijd een spannend verloop heeft. Ik denk dat deze klasse wel meer kwaliteit heeft dan de derde klasse waar wij vandaan komen. MULO is mijn eerste club ben nu dertig dus redelijk jong. Wij zijn met MULO uit de vijfde klasse gekomen waar ik vanaf de vierde klasse met ze gepromoveerd ben. Het wordt dus mijn derde jaar bij deze club. Vorig jaar zijn we vijfde geëindigd in het linkerrijtje. We zijn met MULO, het is een stadse ploeg hé, maar liefst tien spelers van de selectie kwijt geraakt. Vier zijn er gestopt en zes vertrokken waarvan vijf naar buurman Helmondia waar we over afzienbare tijd mee samen gaan als de accommodatie daarvoor klaar is. Wij vullen het maar aan met wat er over is uit de selectie en dat is echt niet slecht en natuurlijk jeugd. Het wordt een grote uitdaging voor ons komend seizoen in deze sterke klasse." 

Derde klasse D Zuid-2
1.Avanti'31
2.Boekel Sport
3.Constantia
4.Excellent
5.FC Schadewijk
6.Handel
7.Mulo
8.Margriet
9.Nooit Gedacht
10.Olympia'18
11.Schijndel/De Wit
12.Ulysses
13.Vitesse'08
14.Volkel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant