Jordy de Goeij al 19 jaar scheidsrechter
Jordy de Goeij al 19 jaar scheidsrechter Foto's Peter Kuijpers

Scheidsrechter Jordy de Goeij: 'Ik ben niet zulk een kaartentrekker'

Voetbal 3.082 keer gelezen

OSS – Jordy de Goeij (33) is al vanaf zijn vijftiende jaar scheidsrechter. Wie kent hem niet de snellopende hinde met zijn eigen interpretatie op scheidsrechteren. Wél binnen de kaders die daar voor zijn vastgesteld. Sinds een paar dagen weer wonende in Oss, de stad van zijn roots waar het voetballen en scheidsrechteren voor hem ooit begon.

Door: Peter Kuijpers

Als we Jordy de Goeij spreken kunnen we niet om het duel Heeswijk – Venhorst heen van twee weken geleden dat door de Ossenaar na een kwartier werd afgefloten.De vraag heerst dan was het niet beter geweest om niet te beginnen. De Goeij: "Dat heeft voor mij ook even gespeeld, maar de beiden wilden zo graag dan ga je als scheidsrechter wat sneller overstag. De bal die rolde en er lagen ook geen plassen op het veld, maar er ontstonden zulke rare glijpartijen dat ik het niet meer verantwoord vond." De Goeij zijn loopbaan was een rollercoaster en kwam tot stop als scheidsrechter in de Eerste Divisie tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie genoemd. "Dat klopt. Ging toen weer terug gegaan naar de Hoofdklasse (was nog geen topklasse of Tweede- en Derde Divisie Red.) Maar ik moest fluiten zoals sommige rapporteurs dat wilden zien. Dat stuitte me tegen de borst en geweten. Ik vind scheidsrechteren leuk om te doen en ben toen vierde klasse gaan fluiten. Maar het jaar daarop promoveerde ik weer naar de derde- en tweede klasse."


Kaarten
Nu al drie jaar weer in die klasse wachtende op promotie. "Nou dat zit er altijd in. Via de eerste klasse naar uiteindelijk weer de Hoofdklasse. Maar ik denk dat dit met mijn stijl van fluiten dat niet zo snel mogelijk is. Vaak word je afgerekend op dat ene kaartje wél of de ene kaartje niet.  Maar ik voel me prima in deze klasse en hartstikke leuk om te doen." Fluiten in de geest van de wedstrijd heet zoiets. De Goeij vervolgt: "Ja, dat probeer ik altijd wel. Maar ik ben niet zulk een kaarten trekker. Los het vaak anders op en dat heeft in mijn optiek ook zijn charmes. Soms moet je geel of rood trekken daar mag je niet mee marchanderen, maar vaak los ik het ook op mijn manier op. Ik mag ook niet klagen en heb nog maar weinig kaarten getrokken dit seizoen."

Rustiger
De Goeij woont weer in Oss. Wedstrijden fluiten in je eigen woonplaats wordt door de aanstellingscommissie vermeden. "Daar houden ze wel degelijk rekening mee. Ik heb hier wel in Oss gefloten, maar toen woonde ik in Best. Normaal zal dat niet zo snel gebeuren. Zou eigenlijk wel moeten kunnen als er twee Osse teams tegen elkaar spelen. Maar als er een scheidsrechter plots niet kan komen dan kijken ze daar niet meer naar, die wedstrijd moet doorgaan. Ik zelf zou daar geen probleem mee hebben, maar ach, als het iemand van buiten Oss is maakt het wellicht wat rustiger." Vaak leiden clubs jongeren op tot scheidsrechter een trant die je hoe langer hoe meer ziet. "Dat is een prima zaak en ben ik hartstikke voor. Zelf tenslotte ook op die manier ooit begonnen. Als je het leuk vindt moet je het vooral doen." De ouders langs de lijn zijn vaak rumoerig en poken de zaak op. "Ja, ach ik hoor ze amper en zeg wel eens wat zinnigs terug. Daar moet je een dikke huid voor hebben. Mij doet het niet zoveel." Zondag reist De Goeij af naar Schijndel en is hij de scheidsrechter bij het duel Avanti'31 – Nooit Gedacht. "Mooie pot daar en heb ik echt zin in. Ik hoop dat het door gaat." Zegt Jordy de Goeij die op zondag 23 december zijn klus op Balledonk in Heeswijk afmaakt bij het restant van Heeswijk – Venhorst, mits het niet regent. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant