Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Niek was even het middelpunt van de belangstelling. En terecht.
Niek was even het middelpunt van de belangstelling. En terecht.
+ FOTO'S & VIDEO

Niek overwon lymfklierkanker: 'Grond zakte onder mijn voeten vandaan'

  •   keer gelezen   Voetbal

ZIJTAART | Je bent 22 en krijgt te horen dat je lymfklierkanker hebt. Dan gaat de wereld op zwart. Het overkwam Heeswijk doelman Niek van Zutphen in mei 2018. Je gaat het genezingstraject in. Een periode volgt tussen gebak en soms tranen. Toch verloor hij geen moment de regie in die strijd met soms een kleine wankeling, maar hij bleef uiteindelijk overeind. Eind december werd hij genezen verklaard. Kliksport lokte de Zijtaarder naar Sportpark De Vonders voor een interview met een voor hem meer dan verrassende afloop.

Door: Peter Kuijpers.

De familie van Zutphen en Sportpark De Vonders zijn buren en onlosmakelijke aan elkaar verbonden. Slechts De Bresser scheidt de woning van de velden van voetbalclub VOW. Vader Gerard was er jaren doelman en trainer. Heel het gezin heeft wel iets met de club. Niek meldde zich als pupil aan de hand van zijn vader bij VOW.
Niek van Zutphen: "Ik ben hier als jong manneke gaan voetballen. Keepen of voetballen het maakt in die leeftijd niet zoveel uit en ik deed het beiden, maar later ben ik doelman geworden, dat lag mij beter."

Jordy van Boxtel
Het kerkdorp Zijtaart telt zo rond de 1800 inwoners en is een van dertien kernen van Meierijstad. In het dorp heerst een ons-kent-ons mentaliteit weet ook Niek: "Ik denk dat Zijtaart het meest gezellige dorp van Nederland is. Dat merk je met de carnaval als velen dit dorp bezoeken. Centraal staat hierin het klooster en voor mij is dat Café Kleijngeld met een oergezellige kastelein Franc Kleijngeld. Na de training op donderdag is het haast onmogelijk om daar dan niet even binnen te wandelen."

Huidige trainer van VOW Jordy van Boxtel gaat daarin voorop. "Jordy is een toffe gast, die houdt de zaak wel bezig. Hij volgde toen Han van Rosmalen op hier."

Heeswijk
Het goede keeperswerk van Niek kwam steeds duidelijker op de radar te liggen en reikte verder dan Zijtaart. Niek vervolgt: "Ik werd gebeld door Marc van den Ven (destijds trainer van Heeswijk) of ik interesse had om daar eens te komen praten. Dat heb ik gedaan en dat gesprek en kennismaking met die club beviel mij uitstekend. Er was zijdelings nog wel meer belangstelling, maar heb uiteindelijk toch voor Heeswijk gekozen. Daar lag ook een vacature omdat de vaste keeper Patrick Lunenburg (38) een versnelling terug wilde schakelen. Ik hield een warm gevoel over aan het gesprek met Marc. Bovendien kende ik hem nog uit de tijd van de Brabantse selecties waar hij trainer was destijds. Van mijn keus bij Heeswijk heb ik nooit een moment spijt gehad."

Ziek
Dan ben je doelman van Heeswijk en slaat ergens in mei het noodlot toe. "Ik had last van mijn buik en wist ook niet goed wat ik daar mee aan moest. Onderzoeken wezen aanvankelijk niets uit en in overleg met de doktoren besloten we over te gaan tot een operatie. Toen werd al snel duidelijk dat het lymfklierkanker was. Dat wordt je dan even verteld. De wereld onder je voeten zakt weg en je denkt wat moet ik ermee. Niets is dan meer leuk en ik zag het soms niet meer zitten, daar moet je echt doorheen. Je gaat het circuit in van chemokuren die behoorlijk wat impact hebben en je verliest je haar. Maar de doctoren zeiden dat het geneesbaar was en daar heb ik me aan vast geklampt. De operatie, waar de tumor werd verwijderd, heb ik nog als naarste ervaren. Ik moest in het ziekenhuisbed blijven liggen en mocht niets doen. Dat was een vervelende periode. De chemo's daarna gingen mij beter af. Het was wel vermoeiend, maar ik werd er niet echt ziek van en kon daar beter mee omgaan. Ik werd daarin begeleid door casemanager Cindy van Osch. Die heeft me door al die kuren heen gesleept en onze gesprekken gingen niet alleen over mijn ziekte. Ik heb wat voetbal betreft weinig gemist en ben ondanks mijn chemo's gewoon gaan trainen en heb het voetbal weer opgepikt."

Perplex
Het gesprek loopt ten einde en ieder kan 'zijns weegs' weer gaan. Maar dat loopt anders. Plots komen daar om de hoek mensen op hem aflopen. Ouders, gezinsleden, familie, vriendenclub en spelers en trainers van de voetbalclubs VOW en Heeswijk. Niek staat totaal perplex met de gedachte 'wat overkomt mij nu' als de groep van ruim honderd enthousiastelingen op hem af komt en langs hem trekt. "Dit verrast mij volkomen, o wat schitterend", kan hij nog net uitbrengen. In de kantine van de club is het druk en warm en de gesprekken komen los. De videoregistratie van deze bijzondere dag is vanaf half januari te zien op Kliksport en Kliknieuws. Het jaar 2018 had zich geen mooier einde kunnen wensen.

Meer berichten