Afbeelding

Jubileum voor de gouden kampstaf

Voetbal 779 keer gelezen

VEGHEL | Wie is er niet ooit deelnemer geweest van het jeugdvoetbalkamp van Blauw Geel'38. Het jaarlijks terugkomende jeugdkamp, traditioneel in de eerste week van de schoolvakantie. Op zaterdag 6 juli is het weer zover en vertrekt de kampstaf naar Bergeijk om een kamp op te bouwen. Een dag later komen de kinderen voor een fantastische vijf dagen die van minuut tot minuut zijn gevuld. Een leuk gesprek met wel stof voor drie van dit soort pagina's. De kampstaf: een vriendengroep die samen op vakantie gaat en dat met ruim vijftig kinderen.

Door: Peter Kuijpers.

Vijftig jaar jeugdkampen, een van de oudste evenementen bij Blauw Geel'38. Joost legt het uit: "We gaan nu het 50ste jeugdkamp in. Eigenlijk zijn het er 52, maar twee jaar is het niet doorgegaan wegens onvoldoende deelname. Daarvoor had je de bekende NKS/NSF kampen georganiseerd buiten Blauw Geel'38 om. De club zelf is begonnen in Swartbroek, dat ligt bij Weert. We lagen daar in een broederklooster op een plankenvloer en daar moesten we het mee doen. Nu kunnen we maximaal 56 kinderen hebben. De leeftijdscategorie van de deelnemers variëren tussen tien en dertien jaar."

Laagdrempelig
Een grote groep kinderen met veel verschillende karakters. "Maar dat is bij de kampstaf ook zo", vult Björn aan tot grote hilariteit van de groep waarmee we zijn samengekomen. Het financiële plaatje is laagdrempelig. "En dat willen we ook heel graag zo houden", zegt Björn. "De deelnemers betalen inschrijfgeld, als kampstaf hebben we ook nog sponsoren die alleen het kamp sponsoren. Alles wordt duurder, maar niet het inschrijfgeld en we zijn trots dat we dit kunnen klaren."

Saroma
De taken zijn verdeeld over de kampstaf. Iedereen weet wat te doen in het plaatje van een week vakantie met veel kinderen. De vraag aan Manon, in haar dagelijkse leven onderwijzeres op een basisschool, wat haar taak is die week geeft een kort en bondig antwoord: "Poetsen", de lach breekt weer los in de groep. Een soort Mien Dobbelsteen dus? "Exact, maar we doen meer. Met vijf dames koken we en zorgen voor de maaltijden." De locatie in Bergeijk leent zich uitstekend voor deze vakantieweek weet Koen: "Het is echt een ideale plek met veel faciliteiten. De gesprekken komen los."
Marie José knikt: "Toen ik begon in 1983 moesten we zelf afwassen, de melk maken met poeder voor onze Saroma pudding. Die tijd daar werden de vrouwen ook geacht in de keuken te zijn. Dat is nu anders, maar toen had je echt een volledige dagtaak om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Mooie tijd, onze kinderen en die van veel andere kampstafleden zijn daar praktisch geboren en stonden in de box."

Spelletjes
Het opstap gaan met kinderen geeft een enorme verantwoordelijkheid: Robbert: "Dat is het zeker. We controleren bijvoorbeeld de deelnemers elke dag op tekenbeten, wat zijn de eventuele bijsluiters die de ouders hebben meegegeven. Dat verloopt vlekkeloos en we hebben veel ervaring opgebouwd."
Koen heeft als kampstaflid en deelnemer leuke herinneringen: "Ik was nog te jong om mee te gaan, maar 'ons pap' reed de vrachtwagen met spullen en dus mocht ik mee. Als ik daar was, wilde ik niet meer mee terug en genoot van de spelletjes. Als mijn broer weer thuis kwam hing ik aan zijn lippen als hij de verhalen vertelde hoe mooi het was."

Met dank aan de sponsoren Hutten Catering en Van Es is het kladblok vol. Op 16 maart is er de inschrijving op volgorde van binnenkomst van 8.30 uur tot 15.00 uur in het Piet van den Boom clubhuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant