Afbeelding

Gerard Beekmans mist geen enkele wedstrijd

Voetbal 1.627 keer gelezen

VEGHEL | Van het bevaren van de wereldzeeën tot het streepjes pak als butler samen met zijn vrouw Anja. Nu handelend in kantoormeubilair knoop dat maar eens aan elkaar. Passages die allemaal voorkomen in het levensverhaal van onze Blauw Geel'38 fotograaf en materiaalman Gerard. Hij is er altijd en miste in 21 jaar slechts drie wedstrijden van het vaandelteam.

Door: Peter Kuijpers.

Gerard (68) is een geboren Veghelaar en komt uit een gezin van vier kinderen. Tonnie was het enige meisje en was tevens de oudste. Hierna kwam Kees, die geruime tijd in het eerste team speelde van Blauw Geel'38. Ad, wie kent deze Walrus niet en Gerard als jongste telg. Met moeder Anna en vader Ties groeide het gezin op in de bekende Zweedse noodwoningen aan de Julianastraat in de Oranjewijk in Veghel.
Een wijk overigens die heel veel voetbaltalenten voortbracht al was Gerard zelf geen ster zegt-ie zelf: "Nee, ik speelde op mijn 18de in het derde team met onder anderen Toon van de Wetering, Cor Meijs en Koos den Otter. Ach je kent die namen wel. Leuke tijd dat wel, maar mijn toekomst lag niet in het voetbal."

Kombuis
Het leven van Gerard kreeg een wending waar voor voetbal geen plek meer was. "Ik ben rond die tijd weggegaan en gaan varen bij de Holland Amerika Lijn en de VNS. Ik zat op de Gaasterdijk een vrachtboot en dat was geen heen en weer reisje, maar die voeren de hele wereld over. We gingen koffie laden in Afrika om het vervolgens te lossen in Los Angeles waar we weer cement oppikte voor Polen. Ik kwam ooit in vijftien maanden niet thuis. Je was afhankelijk waar ze een vracht oppikte en waar ze hem af moesten leveren. Ik was kok en werkte in de kombuis."
Varen op zee geeft wel eens storm. Gerard vervolgt: "Met regelmaat, maar de ergste die ik heb meegemaakt was midden op de Atlantische Oceaan. We stonden op het punt om in de sloepen te gaan, de golven sloegen echt overboord, maar gelukkig werd het toen minder."

Huishouding
Gerard leerde zijn vrouw Anja kennen op het water. Ze was werkzaam aan boord van een Rijn passagiersschip. Het tweetal vestigde zich later aan de wal in Beverwijk. Gerard: "We gingen samen toen aan de slag als een soort butler echtpaar in de huishouding bij twee families. Ik was meestal chauffeur of stond met Anja in de keuken. Dat hebben we negen jaar gedaan en zijn toen uiteindelijk naar Utrecht gegaan waar ik samen met een compagnon een zaak in bedrijfsmeubelen ben begonnen. Ik was toen ook sterk betrokken met voetbalclub USV Holland met alle bekende namen (Frans Adelaar, Gert Kruys en Willem van Hanegem). Later hebben we ons in Veghel gevestigd en kwam het voetbal weer in beeld. We wonen nu alweer 21 jaar in Veghel en in die periode heb ik niet meer dan drie wedstrijden gemist van het eerste team."

Clubgebouw
Fotografie is een grote passie van Gerard en zijn foto's kom je in het clubgebouw overal wel tegen. Gerard: "Het komt eigenlijk voort uit de tijd dat ik negen jaar teammanager was van het Nederlands dartteam. We hebben over de hele wereld gespeeld en eind jaren tachtig heb Raymond van Barneveld nog als jong manneke meegenomen naar de Embassy, die hij later vier maal won. Dat is voorbij en nu toer ik zondags bij uitwedstrijden mee in de spelersbus. Ik zorg dan voor de koffie en terug voor de drankjes. Maak een babbeltje met de spelers en Niels, dat is altijd gezellig", zegt Gerard. Een man die vol zit met mooie herinneringen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant