Quinn Franken (15) en Jens Lathouwers (16).
Quinn Franken (15) en Jens Lathouwers (16).

Blauw Geel'38 trots op jeugdscheidsrechters

Voetbal 1.911 keer gelezen

VEGHEL | Scheidsrechter dat leer je niet, dat is een roeping, schreef internationaal arbiter Björn Kuipers ooit in het AD. Voor velen een invulling van een periode na het actief voetballen. Soms ligt dat anders. Als sprekend voorbeeld Quinn Franken (15) en Jens Lathouwers (16). Twee willekeurig gekozen jongelingen uit het grote corps jeugdscheidsrechters die door Blauw Geel'38 werden opgeleid. Zaterdags, op de drukste voetbaldag van de week, scheidsrechter bij een van de vele jeugdwedstrijden die de club rijk is.

Door: Peter Kuijpers.

Frank van Leuken is samen met Bjordi Ravesteijn de arm over de schouder en aanspreekpunt voor de 25 jeugdscheidsrechters die Blauw Geel'38 rijk is. Maar ook enkelen ervaren scheidsrechters doen dat. Frank: "Bij Blauw Geel'38 hoeft nu nooit meer een vader of ouder te fluiten. Ik ben destijds met Stephan Kouwenberg met vijf jeugdscheidsrechters begonnen. Dat heeft zich lekker uitgebreid. Een keer per jaar doen we een pupillen scheidsrechters cursus en het andere jaar hebben we een cursus verenigingsscheidsrechter voor het fluiten op het grote veld. Pupillen spelen op een half veld met andere regels die door de KNVB nogal eens gewijzigd worden en daarom eist dat steeds weer aanpassingen. We hebben drie scheidsrechters die naar de KNVB zijn gegaan. Het zijn Wouter Verberk, Mike van den Broek en Bjordi Ravesteijn. Daar ben ik heel trots op. Er wordt veel gescout naar spelers bij clubs, nu zijn het eens drie scheidsrechters. Goed gevoel geeft dat."

Revalideren
Quinn was speler van JO 15-1 en gegadigde om gekozen te worden voor de selecties van JO-17. Toch riep een zware blessure dat een halt toe. Quinn, die in VWO 4 op het Zwijsen zit: "Ik heb mijn voorste kruisband gescheurd. En gezien mijn leeftijd en het feit dat ik nog niet uitgegroeid ben willen ze wachten met het herstel. In Nederland moet je dan 18 jaar zijn dus dat was nog even wachten. We zijn toen naar België geweest en dat stond mij beter aan, want daar ligt de leeftijd op 16 jaar. Ik ga me daar ook laten behandelen als ik zestien wordt. Na de operatie is het negen maanden revalideren en start ik weer met voetballen, dat vind ik ook leuk net als nu het scheidsrechteren. In deze huidig periode is de taak van scheidsrechter voor mij bij wedstrijden van JO-12 prima uitvoerbaar. Ik doe dan een stevige kniebrace aan en dan lukt dat prima."

Doorgroeien
Jens is een jaar ouder dan Quinn en is om dezelfde reden als Quinn in het vak van jeugdscheidsrechter gestapt: "Inderdaad ik revalideer met een herstelde kruisband. Op een toernooi in Enkhuizen, voor de zomer met JO 17-6, ging het mis knapte mijn voorste kruisband. Na zes maanden revalideren ben ik de opleiding van jeugdscheidsrechter gaan doen. Dat beviel me meer dan goed. Eerst op het halve veld, maar inmiddels op het grote veld. Ik wil daar in doorgroeien om een goede clubscheidsrechter te worden. Je stuurt teams en bent de leider op het veld, dat geeft je toch een beetje een trots gevoel om die kinderen een leuke pot te laten spelen. Wat het voor de toekomst gaat brengen weet ik nog niet. Ben nog zo jong om daar een plan voor weg te zetten. Wat ik wél weet is dat ik een goede clubscheidsrechter wil worden, dat zeker."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant