Afbeelding

Nelly: de stem van Blauw Geel'38/Jumbo

Voetbal 1.603 keer gelezen

VEGHEL | Wie kent ze niet: Nelly van den Akker gezicht van De Beemd en omroepster bij thuiswedstrijden van Blauw Geel'38. Nelly is geboren in Nijnsel en getrouwd met Mari. Ze woont inmiddels alweer 42 jaar in Veghel. Ze heeft actief gekorfbald in Nijnsel als Nelly van Zutphen. Later in 1978 mede-oprichtster van Veghelse korfbalclub Kangeroe.

Door: Peter Kuijpers.

Als Nelly vroeger uit het raam keek zag ze de teams van Nijnsel achter de bal aanhollen. Het verklaart haar grote affiniteit voor het voetbal al heeft ze zelf nooit een balletje getrapt, wel gegooid. Nelly: "Mijn broers voetbalden vooral in de jeugdperiode en daar ging ik altijd kijken om ze aan te moedigen. Zelf korfbalde ik, dat was die tijd meer voor meisjes. Later toen ik Veghel kwam te wonen heb ik het korfbal daar voortgezet. Ik ben in 2004 gestopt en speelde toen bij de recreanten van de Kangeroe."

Zaalvoetbal
Het zaalvoetbal liep als een rode draad door het leven van Nelly. "Het spelletje vond ik zo leuk en trok me aan. Ik kwam te werken bij Laco in Sporthal De Beemd en tevens bij het inpandige zwembad. Ik begon in de civiele dienst en later ben ik de balie erbij gaan doen. Toen beheerder Ben Linders (†) ziek werd, heb ik zijn taken bij het zaalvoetbal overgenomen. Een dag voor ZVV Veghel op maandag en vrijdag combineerde ik dat met mijn werk."

Nelly raakte toch steeds met het voetbal bij Blauw Geel'38 besmet. "Als ik heel de week hier binnen zat, verlangde ik naar de buitenlucht. Ik kende de meesten via het zaalvoetbal en voelde me thuis op het Sportpark. Ik heb verschillende spelers op zien groeien. Kerels die nu in de seniorenteams spelen zie ik met hun moeder nog naar de zwemles komen."

Verbeterpuntje
Het onvermijdelijke omroepen komt ter sprake. "Ik doe dat nu, met veel plezier, al een jaar of tien. Ik weet het niet helemaal zeker. Nam het destijds over van Suzan van Breugel. Haar vader Frans vroeg of ik dat wilde doen. Dat leek me leuk en heb gezegd dat ik dat wel wilde proberen. Ik heb op het zwembad vaak de diploma's uitgereikt, dus een beetje ervaring had ik wel."
Op dit moment is het wat behelpen met de verbouwing van de tribune. "Dat is het zeker, maar we klagen niet. Piet van Alst zet alles voor me klaar met losse units. Het is wat kleinschalig, maar ik vind het prima en de mensen kunnen me horen." Toch oppert Nelly nog wel voor een verbeterpuntje: "Het geluid aan de overzijde is echt heel slecht. De speakers daar zijn ooit verwijderd en het geluid van deze kant wordt nu teruggekaatst. Waarom die ooit zijn verwijderd is voor mij een raadsel."

Voorbereiding
Het is voor een omroeper belangrijk scherp te blijven. Vooral als er gescoord wordt en bij de wissels. Nelly vervolgt: "Soms is dat moeilijk te zien en het gebeurt in een flits. Meestal is de maker een centraal punt en dus hou je die scherp in de gaten. Vooral teams met gestreepte shirts, zoals Gemert, zijn nummers moeilijk herkenbaar. Het belangrijkste is je voorbereiding. Spreek de namen goed uit en oefen dat vooraf. Als ik het niet weet, vraag ik het vaak aan de supporters van de tegenstander. Die van Blauw Geel'38 ken ik natuurlijk wel."

Nog één thuiswedstrijd op 26 mei tegen Westlandia. Daarna moeten we het vertrouwde stemgeluid van Nelly een tijdje missen tijdens de zomerstop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant