Joran van Zutphen is keeper van de JO 19-1 van Blauw Geel.
Joran van Zutphen is keeper van de JO 19-1 van Blauw Geel.

Joran: 'Een keeper moet een beetje gek zijn'

Voetbal 1.595 keer gelezen

VEGHEL | Het voetbal voor Joran van Zutphen begon bij de meisjes van voetbalclub Avesteyn. "Ik was pas vijf jaar en mocht nog niet voetballen althans er was geen team voor kleuters van die leeftijd. Bij een wat oude meisjesteam ging dat prima", zegt een glimlachende Joran. Inmiddels 18 jaar en student sport aan het Summa College in Eindhoven. Joran is de onbetwiste eerste doelman van JO 19-1 van Blauw Geel.

Door: Peter Kuijpers.

Joran heeft nog een zus Elianne en broer Anco die in het eerste van Avesteyn speelt. Opvallend is dat hij niet altijd in de eerste jeugdteams van Avesteyn speelde. Joran: "Heb inderdaad wat gehopt tussen C1 en C3, maar uiteindelijk toch vast in B-1 gekomen. Daarvoor ben ik in de regio gaan kijken of er mogelijkheden voor me lagen. Ik wilde niet zo'n jaar als in de C3. Uiteindelijk kwam ik bij Blauw Geel'38 terecht. Daar werd me die kans wel geboden en kwam ik als tweedejaars in Blauw Geel'38 B1 terecht waarna ik uiteindelijk naar de A1 ging, wat tegenwoordig JO 19-1 is."

Uitdaging
Je moet echt uitblinken om het beste in je sport te bereiken. Joran haakt in: "Daar ben ik van overtuigd. Daarom ga ik voor mijn kans hier bij Blauw Geel'38. Die ambitie heb ik en waarom ook niet. Blauw Geel'38 is een club die hoog speelt dus de uitdaging is groot, maar ik ga er voor." Joran volgt de keepers in het betaalde voetbal. Wie vind je goed wat leer je van ze: "Keepers moeten vooral mee kunnen voetballen. De boel tegenhouden is natuurlijk prioriteit één, maar mee voetballen is een vereiste tegenwoordig en niet iedereen kan dat. Ik vind bijvoorbeeld André Onana van Ajax een topkeeper. Hij heeft ook wel een paar minpuntjes, maar hij is wel een baas. Ook Sergio Padt van Groningen is goed al zijn zijn meevoetballende kwaliteiten wat minder. Hij oogt zwaar, maar komt goed van de grond. Over de grens vind ik Alisson Becker van Liverpool een topper. Ik kijk graag naar ze. Je leert er veel van."

Clinic
Joran wil een keepersclinic organiseren. Het is een afstudeerproject van zijn school. "We doen het samen met de school. Ik moet vanuit mijn opleiding een evenement organiseren en wil dan voor mezelf dit met een keepersclinic doen. Ik heb dat vorig jaar bij Avesteyn al in het klein gedaan met mijn mentor Gerard Kuijpers die onlangs hier op het veld bij Blauw Geel'38 overleed. Gerard was mijn motivator en mentor. Ook voor hem wil ik een meer omvangrijkere clinic organiseren. Gerard was een belangrijke man voor de samenleving en natuurlijk voor zijn club Avesteyn. Een groot verlies dat zeker."

Gratis
Al eerder wilde Joran deze clinic organiseren, maar toen kwam hij niet aan het vereiste deelnemersveld van veertig. "De school eist echt veertig deelnemers. Daarom nu een oproep voor de volgende die ik op 8 april wil houden. We gaan een uurtje of anderhalf trainen. Iedereen die keeper is of het graag een keer ervaart om keeper te zijn mag deelnemen. Het is voor jeugd tot en met achttien jaar. We gaan je onder andere leren hoe je een bal moet pakken, hoe je moet duiken zonder jezelf pijn te doen. De al meer ervaren keepers gaan we proberen stappen te laten maken. Geef je op en mail me dan krijg je een deelname formulier toegestuurd. De deelname is gratis." Deelnemen mail: joran.v.z@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant