Is aan weekendvoetbal nog te ontkomen? Voorzitters geven hun mening
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Voorzitters geven hun visie en mening
Voorzitters geven hun visie en mening

Is aan weekendvoetbal nog te ontkomen? Voorzitters geven hun mening

  •   1550 keer gelezen   Voetbal

Je ontkomt er niet meer aan. Voetballen op zaterdag is voor velen een gekoesterde wens. Lekker uitslapen op je vrije zondag, maar Is dat qua veldbezetting wel mogelijk? We maakten een random rondje langs de voorzitters van de wat grote clubs in deze regio. We legden de presessen een aantal vragen voor en kregen ook prompt de antwoorden met diverse meningen. De vragen drie en vier hebben we alleen gesteld aan de divisionisten en Hoofdklassers omdat die er rechtstreeks mee te maken krijgen.

Door: Peter Kuijpers

Specifiek zaterdagvoetbal met het orthodoxe adagium en de zondag heilig is verklaard zal nier nooit zijn intrede doen. Het geloof heeft het zondagvoetbal grotendeels verlaten. Bij sommige clubs zijn de ruïnes van het katholieke geloof nog zichtbaar door het RK voor de clubnaam te dragen. De geestelijk adviseur sluit al lang niet meer aan op de jaarvergadering. Het karakteristieke beeld op de hoek van de bestuurstafel in de jaren zeventig. Boven de rivieren en dan vooral in de Bijbelbelt is de zondag nog heilig en gaat er een dikke ketting om de poort van het sportpark. Is er wel ruimte voor voetbal op zaterdag? Grote clubs als UDI'19, Blauw Geel'38, OJC Rosmalen en Gemert zitten al krap in het jasje qua velden en kleedruimten op zaterdag. Het zaterdagvoetbal is vaak een onwrikbaar blok omdat die onder geen beding op zondag willen of mogen voetballen. Een uitzondering daargelaten. Het zondag voetbal is in dit geval wat flexibeler en kan niet geremd door religieuze belemmeringen op alle dagen aan de aftrap verschijnen.

We stelden hiervoor een paar vragen:

1-Is er bij uw club nagedacht over zaterdagvoetbal en hoe zien jullie dat. Alles op zaterdag of verdelen over twee dagen.

2- Is er voldoende accommodatie in uw club om dit op één dag te verwerken?

3- Vind je het zaterdagvoetbal een –sta-in-de-weg? In de meeste gevallen willen die alleen op zaterdag en verklaren de  zondag 'Heilig'

4-Nederland is het enige land in Europa dat door geloofsovertuiging alleen op zaterdag voetbalt. Kan dat nog?

5- Heeft u nog iets extra aan te vullen?

Edgar Janssen voorzitter O.S.S.'20
"Wij starten volgend seizoen met zaterdag eerste elftal voor senioren. Er wordt nu al op zaterdag (jeugd) en zondag (senioren) gevoetbald. Om alle wedstrijden op één dag te verwerken hebben absoluut te weinig ruimte voor. Ik vind het zaterdagvoetbal geen sta-in-de-weg-. Het kan prima naast elkaar functioneren. De clubs moeten voor zichzelf bepalen of ze niet op zondag willen voetballen."

Piet van de Plas voorzitter OJC Rosmalen
"Ook wij zien een trend dat senioren liever op zaterdagen willen voetballen. Daarom zijn wij dit jaar gestart met een recreatief seniorenteam op zaterdag en zullen we komend seizoen ook starten met een vrouwenteam op zaterdag. Dit is ook, naast het element van opleiden, de reden dat wij meedoen aan de nieuwe O 23 competitie. Wij zouden het liefst de wedstrijden over beide dagen verdelen of zelfs de vrijdagavond (bijvoorbeeld voor O 17 tot en met  O 19) gebruiken. Je kunt er ook aan denken om de jeugd deels op zondag te laten spelen, zoals in West al gebeurt. De flexibiliteit bij de clubs zal moeten toenemen, maar dat zal door de KNVB moeten worden opgelegd, omdat clubs traditiegetrouw vasthouden aan oude gewoonten. Om alle wedstrijden op zaterdag te voetballen is er bij OJC te weinig ruimte. We plannen nu wedstrijden om 17.00 uur en dat zou eventueel. ook om 19.00 uur kunnen. Of we maken dus ruimte door verschillende categorieën naar andere tijdstippen in het weekend te verplaatsen."

Probleem
"De ervaring in de Tweede- en Derde Divisie is dat de zaterdagclubs een -Sta in de weg zijn als ze vasthouden aan zaterdagmiddag half drie. In het algemeen zijn zondag clubs flexibeler en willen op dat niveau regelmatig op zaterdagavond spelen. Vanaf hoofdklasse en lager zijn ook zondag clubs minder flexibel. Ter vergelijking: OJC ROSMALEN heeft vorig seizoen in de Derde Divisie tien wedstrijden op zaterdagavond gespeeld. Dit jaar blijft het beperkt tot drie of vier. Ook voor ons tweede elftal hebben we dit samen met UNA geïnventariseerd en daar blijkt maar een paar zondag clubs interesse te hebben voor zaterdagavond. Wij laten alle clubs in hun waarde en hebben dus ook geen mening over voetballen op zaterdag vanwege het geloof. Wij denken dat het probleem zich alleen aan de bovenkant van de voetbalpiramide afspeelt. Ons standpunt is zaterdag en zondag mengen in de Tweede- en Derde divisie en hoofdklasse en daaronder kan de splitsing blijven bestaan. De meningen bij de clubs zijn zo tegenstrijdig en iedereen is zo vasthoudend aan zijn eigen ideeën, waardoor vermenging van zaterdag en zondagvoetbal alleen mogelijk is door het opleggen van regels door de KNVB. Samen komen de clubs er niet uit en zelfs als het wordt opgelegd door de KNVB, zullen verenigingen commentaar hebben. Maar dat is de enige weg vooruit."

Carlo Hazenveld voorzitter VV Gemert
"Over het zaterdagvoetbal hebben we uiteraard over nagedacht. Al twee jaar geleden hebben we een enquête uitgezet bij de lagere seniorenteams. Uit de respons bleek destijds dat vijftien procent de voorkeur gaf aan de zaterdag als speeldag. Voor ons reden om destijds nog geen aanpassingen door te voeren. Alleen op zaterdag is voor ons qua veldcapaciteit geen optie. Ik zie het zaterdagvoetbal niet als –sta-in-de-weg waar het zaterdagclubs betreft met een religieuze inslag. De andere zaterdagclubs hebben niet meer rechten in mijn ogen dan de zondag clubs. In dat geval ben je statutair zaterdagclub of zondag club die op bezoek bij de tegenstander zich aan dient te passen aan de speeldag van die club."

Zondagclubs
"Met geloofsovertuiging heb ik geen probleem, zolang het aanvangstijdstip op zaterdag niet persé in de middag hoeft te zijn.  Ik denk dat we uiteindelijk niet zozeer uitsluitend naar zaterdagvoetbal toe gaan, maar eerder naar weekendvoetbal. Pupillenwedstrijden die op zondagochtend plaatsvinden bijvoorbeeld, dat zie je nu al bij grote zondag clubs. Wedstrijden op vrijdagavond bijvoorbeeld. Gezien de capaciteit, zullen we in Gemert niet anders kunnen."

Ben Tuithof voorzitter van UDI'19/CSU

Ben Tuithof ,voorzitter van UDI'19/CSU
"Over het zaterdagvoetbal denken wij continue na. Voorlopig is de status nog steeds verdelen over twee dagen. Er is voldoende capaciteit zolang de wedstrijden over zaterdag en zondag verdeeld blijven, wanneer wij zowel jeugd als senioren (dames en heren) op zaterdag laten spelen zou de accommodatie ruim onvoldoende zijn. Een –Sta-in-de-weg- Nee, dat is slechts het geval bij die clubs die statutair vanuit geloofsovertuiging alleen op zaterdag mogen voetballen. Voor andere zaterdag clubs zou een iets flexibelere opstelling zeker bijdragen om versneld tot een algehele amateur competitie te komen. Geloofsovertuiging moet je respecteren. Op enkele plaatsen in Nederland zijn vanuit het geloof waar op zondag geen enkele activiteit plaats vindt, dus ook geen voetbal."

"Men kan ook de vraag omdraaien heeft (prestatief) amateurvoetbal op zondag nog wel draagvlak? Al jaren zien we een terugloop bij het (prestatief) amateurvoetbal op zondag prestatief gezien zowel qua publiek belangstelling als ook animo bij talentvolle jeugd dit in tegenstelling tot recreatief voetbal. Het op de been houden van een representatief tweede elftal wordt steeds lastiger, het terugtrekken van tweede teams en het daarvoor in de plaats oprichten van een zaterdag afdeling doet meer en meer haar intrede. De competitie O 23 (goed initiatief) gaat starten in het nieuwe seizoen die gaat  spelen op zaterdag."

Zusterverenigingen 
"Er is met regelmaat gepleit in de verschillende overlegorganen voor een breed onderzoek, waarbij men inventariseert wat de optimale speeldagen zouden zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën, Zou de jongste jeugd niet liever op de vroege zondagochtend spelen? Zou de oudere jeugd niet liever op de zondagmiddag willen voetballen? Willen senioren liever op zaterdagmiddag/vooravond willen spelen?
Enkele zusterverenigingen spelen al met grote regelmaat haar thuiswedstrijden op zaterdagavond Enkele zusterverenigingen hebben een zaterdag afdeling opgericht."

Gerard Broers, voorzitter Berghem Sport
"Op dit moment is er nog niet over zaterdagvoetbal nagedacht. We denken wél dat op de langere termijn bij Berghem Sport zaterdagvoetbal zou kunnen. Vanwege de capaciteit is dat lastig omdat wij vaak om 15.30 uur nog alle velden met een wedstrijd bezet hebben. Senioren kun je denk ik op zaterdag pas vanaf 17.00 op zijn vroegst laten spelen. Dan moet je gaan denken aan de pupillen naar de zondagochtend, de junioren op de zaterdagochtend, zodat de laatste juniorenronde om 14.30 uur gespeeld kan worden en aansluitend is er dan ruimte voor de senioren. De accommodatie is met name het lastige punt. De zaterdagen zitten eigenlijk al té vol. ik roep al langer, ook bij Berghem Sport, dat het zaterdagvoetbal sowieso in de toekomst zal toenemen. Helaas denk ik ten koste van het zondagvoetbal. Maar de maatschappelijke ontwikkelingen zijn onafwendbaar. Als clubs zal je moeten meebewegen om gezond en vitaal te blijven."

Toon Kerkhof voorzitter RKVV Erp
"Ik heb gisteren aan de verenigingen in Meierijstad, Boekel, Gemert-Bakel als KNVB-ambassadeur een enquête uitgezet. Dit aanleiding van het artikel in het Brabants Dagblad. Om de vragen te beantwoorden is het afhankelijk hoe een en ander de komende tijd gaat lopen. Gelukkig worden de velden beter en kan er veel gevoetbald worden als dat er nog van komt. Ik ben bang van niet en dat hé seizoen voorbij is. Ik maak me meer zorgen hoe het de verenigingen onder anderen  financieel zal vergaan als er niet meer gevoetbald wordt en er dus geen inkomsten meer komen. Kan men dan ook bij de (lokale)overheid recht voor steun en ondersteuning."

Tom Dominikus, bestuurslid voetbalzaken SV TOP
"Wij zien het zaterdagteam als tussenstap tussen de JO 19 1 en sv TOP zondag 1. TOP zondag 1 blijft ons belangrijkste team. Het zaterdagteam moet een soort van opleidingsteam worden. Eén van de belangrijkste redenen om een seniorenelftal op de zaterdag in te schrijven, is om jeugdspelers langer bij de club te houden. De afgelopen seizoenen maakten spelers vanuit de JO 19 de stap naar het seniorenvoetbal, maar een meerderheid van deze leeftijdsklasse stopte met voetballen of gaat bij een andere vereniging voetballen. Wat ruimte betreft  is er die, maar vooral op zondag is het af en toe passen en meten. We hebben elf seniorenteams en twee damesteams. Wij hebben maar drie (kunstgras) velden. Een simpel rekensommetje: Drie wedstrijden om 10 uur, drie wedstrijden om 12.30 uur en één wedstrijd van TOP 1 om 15.00 uur. Anders moeten we senioren teams om 15.00 uur op zondag middag gaan laten voetballen en dat blijkt geen goede combinatie. Zoals het eruit ziet gaan er een aantal leuke derby's aankomen in Oss, op zaterdagavond, volle tribunes, gezellige kantines, goede sfeer, wat willen we nog meer? Kliksport is van harte welkom."

Jack Brus, voorzitter Avanti'31
"Wij hebben wel eens gesproken over mogelijk wat seniorenvoetbal op zaterdag. Tot vorig seizoen hadden we een zaterdagveteranenelftal en dit huidige seizoen hebben we een Vrouwen zaterdag team. De vraag vanuit onze senioren is nog niet gesteld om een zaterdagteam in te schrijven. Met één of twee seniorenteams en het vrouwen team zou dit mogelijk net kunnen, omdat we op zaterdagmiddag de velden nodig hebben voor onze JO 19 en JO 17 teams rond de klok van 14.30 uur."

Overhand
"Wij vinden het zaterdag voetbal zeker geen -sta-in-de-weg. Ik verwacht dat in de toekomst het zaterdagvoetbal bij de senioren de overhand gaat krijgen. Je ziet nu al bij grotere verenigingen die op een hoog niveau voetballen, dat ze hun tweede team op zondag terugtrekken en een zaterdagteam inschrijven. Dit om zo toch hun jeugd, die de stap naar één niet kunnen maken, toch behouden blijven voor de vereniging. Ik denk wel dat er steeds meer verenigingen gaan komen die uiteindelijk met hun eerste elftal in een zaterdagcompetitie zullen gaan spelen. De jongere senior wil graag op zaterdagavond op stap, of men wil met hun gezin op de zondag iets anders gaan doen. Mogelijke gaan de JO 19 dan naar de zondag, want deze jeugd wil graag gebruik maken van een bijbaantje op zaterdag. Het is allemaal koffiedik kijken, maar de toekomst zal het uitgaan wijzen."

Marco Janssen, voorzitter JVC Cuijk
"Wij hebben voor de senioren het zaterdag voetbal enkele jaren geleden al opgestart. Daar is zeker ruimte voor en dat hebben we de laatste jaren bewezen. De KNVB zal naar mijn idee over niet al te lange tijd de clubs de vrijheid geven om wedstrijden van eerste elftal zelfs te verspreiden over twee speeldagen. Clubs hebben dan de vrijheid om sommige teams op zondag te laten spelen en anderen op zaterdag. Bij ons spelen op twee teams na, alle elftallen op zaterdag. We hebben de begintijden van sommige jeugdelftallen wel vervroegd. Als we het hebben over zaterdagvoetbal op grond van religie, dan is het inderdaad een -sta-in-de-weg. We moeten het met zijn allen breder zien. Tegen zaterdagploegen speel je op zaterdag en tegen zondag ploegen als je wil op zondag. Het zaterdagvoetbal is in zijn algemeenheid een verrijking/ Het zal meer jongeren behouden voor het voetbal. Zij kiezen bewust voor de zaterdag en die grens verschuift steeds dieper het zuiden in."

Behoefte
"Als de KNVB nog langer wacht met aanvullende regelgeving ten aanzien van. speeldagen op zaterdag en zondag verliest de bond nog meer voetballers. De KNVB en de clubs zullen zich aan moeten passen aan de vraag van de maatschappij om voldoende leden te houden. Door het hele land zie je een verschuiving naar zaterdagvoetbal. Niet op basis van religie, maar op basis van behoefte"

Dirk Verwijst, voorzitter voetbalclub Volkel
"Het zaterdagvoetbal leeft niet echt in Volkel. We hebben een redelijke groep veteranen. Ook hier valt het niet mee om aanvulling te krijgen. Vaak horen we dat velen op zaterdag nog werken. We hopen dat voetballen op zondag blijft bestaan. Mochten de senioren naar zaterdag gaan dan komen we in problemen omdat we dan kleedkamers te kort komen. Zijn er enkele teams dan zullen we het nog kunnen regelen. Mochten er spelers op zaterdag willen voetballen dan gaan we voor twee dagen namelijk zaterdag en zondag."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093131&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661455&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099816&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>