Dominique Bruinenberg. (PEC Zwolle Media)
Dominique Bruinenberg. (PEC Zwolle Media)

'Ik merk dat de meiden mijn leidersrol waarderen'

Voetbal 618 keer gelezen

ZWOLLE | Dominique Bruinenberg verlengde vorige week haar contract bij PEC Zwolle met een jaar. De 27-jarige van oorsprong Geffense wil als aanvoerder nog een seizoen van waarde zijn bij de club uit de Eredivisie Vrouwen. Ambitieus is de voormalig speelster van Nooit Gedacht en Margriet zeker. "Het lijkt me mooi om in de toekomst terug te keren naar het buitenland."

Bruinenberg koos in 2019 voor een dienstverband bij PEC Zwolle. Haar eerste seizoen in Zwolse dienst eindigde vanwege het coronavirus eerder dan verwacht. Meer dan een zevende plaats (in een competitie met acht teams) zat er niet in. "Ik sta achter de beslissing van de KNVB om het seizoen niet meer uit te spelen. Voor ons was het wel jammer. Na een wat minder begin zijn we als ploeg flink gegroeid. Bovendien waren we ons aan het voorbereiden op de kwartfinale van de beker tegen Ajax." Beide partijen wilden graag met elkaar verder en zo volgde er contractverlenging. "Ik heb het hier hartstikke goed naar mijn zin. Ik kon belangrijk zijn voor het team en voor het eerst in mijn loopbaan was ik officieel aanvoerder. Ik merk dat de meiden mijn leidersrol waarderen en dat ze het prettig vinden dat ik ze aanstuur. Ook vanuit de club voel ik veel vertrouwen. Het goede gevoel wil ik graag een vervolg geven."

Buitenlandse avonturen
Even wennen was het wel voor de Geffense, nadat ze na Telstar en ADO Den Haag vanaf 2016 in Italië bij AGSM Verona en in Engeland bij Sunderland en Everton voetbalde. "Ik heb een hele mooie tijd in het buitenland gehad en bij mooie clubs onder contract gestaan. Ik heb Champions League gespeeld en tegen grote speelsters gevoetbald. In Engeland bijvoorbeeld leef je fulltime voor de sport. Het is er allemaal goed geregeld. Er is ook veel publieke belangstelling." Ze vervolgt: "Toen ik op jonge leeftijd debuteerde bij Telstar, speelden er meerdere rolmodellen in ons team. Daphne Koster en Dyanne Bito bijvoorbeeld waren speelsters tegen wie je opkeek. Nu ik terug ben in Nederland, valt het op dat er veel jonge talentvolle meiden in de teams spelen. Ervaren speelsters zijn vaak naar het buitenland vertrokken. Ik heb wel het idee dat de Eredivisie zich als competitie in de afgelopen jaren te weinig heeft doorontwikkeld. Er is voor de Oranje Leeuwinnen enorm veel aandacht, maar helaas is dat niet het geval in onze eigen competitie. In Engeland heeft de FA bijvoorbeeld veel geld gepompt in de competitie. Daardoor blijven de topspeelsters en is het niveau hoog. Het zou mooi zijn als in Nederland ook wordt geïnvesteerd in de Eredivisie."

Box-to-box
Door de jaren in het buitenland is de voormalig jeugdinternational naar eigen zeggen een veel betere voetbalster geworden. "Bij Telstar was ik een echte controleur. De laatste jaren ben ik veel fitter, sterker en sneller geworden. Tegenwoordig ben ik een box-to-box middenvelder met scorend vermogen. Ik bemoei met de aanvallen, maar verricht ook veel verdedigend werk."

Toekomst
Als het aan Bruinenberg ligt, blijft ze niet nog jaren in eigen land voetballen. "Ik leef en adem voetbal en wil het nog eens in het buitenland proberen in een topcompetitie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant