Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Heijen zit na de zomer weer in dezelfde competitie als Constantia. (foto: Jeff Meijs)
Heijen zit na de zomer weer in dezelfde competitie als Constantia. (foto: Jeff Meijs) ( )

'Deze competitie-indeling is voor ons wel een kleine tegenvaller'

  •   2509 keer gelezen   Voetbal

ZEIST | De KNVB heeft voor het seizoen 2020-21 in het amateurvoetbal vooral de indeling van de derde, vierde en vijfde klasse behoorlijk veranderd. Tot verbazing van velen en tot ongenoegen van sommigen. "We hadden gerekend op dezelfde klasse, dus dan is deze indeling voor ons wel een kleine tegenvaller", erkent Festilent-coach Edwin Peters.

Door Martijn Schwillens

Festilent is in de vierde klasse H ingedeeld en treft daarin onder meer Cito, SIOL en VESTA'19. "We waren ervan uitgegaan dat we in 4G ingedeeld zouden worden. In die klasse zou een kampioenschap gemakkelijker haalbaar zijn geweest, maar de doelstelling blijft onveranderd hoor", toont Peters zich strijdbaar. De Zeelanders spelen na de zomer in ieder geval derby's tegen Achilles Reek en promovendus FC De Rakt. "We kunnen onze borst nat maken, maar wij willen gewoon laten zien dat we een prima vierdeklasser zijn. Voor mijn spelers is deze klasse een mooie uitdaging", aldus hoofdcoach Eus Marijnissen (De Rakt). VV Gassel en SES, dat een leegloop van de selectie heeft gekend, zijn alvast niet te benijden.

'Een open klasse'
De vierde klasse G is een samenvoeging van een Land van Cuijkse en Noord-Limburgse klasse en kent daardoor veel derby's. "Perfect", stelt Peter ten Haaf (Heijen). "Meer derby's en minder reizen. Het belooft een open klasse te worden, waar vijf ploegen volgens mij kunnen meedoen om promotie. Ja, die ambitie hebben wij ook", lacht hij. "Maar de spelers vinden het vooral leuk dat ze weer tegen De Zwaluw mogen. Dat is een wedstrijd die hier erg leeft." Oefenmeester Gert Jan Reijnen van Constantia (vorig jaar tweede in klasse 4H, red.) is minder uitgesproken. "Op papier lijkt de klasse eenvoudiger dan 4H, maar ik zie ook veel ploegen die ik niet ken. Ik ga dus niet op voorhand roepen dat wij kampioen worden. Daarvoor ken ik mijn tegenstanders niet goed genoeg."

"Ik ga niet op voorhand roepen dat wij kampioen worden. Daarvoor ken ik mijn tegenstanders niet goed genoeg."

3D: Overhoop gehaald
De derde klasse D is ook volledig overhoop gehaald. Deze klasse, met onder meer Excellent, Hapse Boys, Vitesse'08 en Boekel Sport, herbergt na de zomer drie clubs uit Groesbeek, drie uit Noord-Limburg maar ook verenigingen uit de regio Oss. "De derde klasse D heeft dus een behoorlijke jas uitgedaan qua vertrouwde gezichten, wat niet wil zeggen dat het een zwakkere klasse zal worden, minder dan dat zelfs", voorspelt Kliksport-redacteur en '3D-watcher' Peter Kuijpers.

Samenvoeging in vijfde klasse
Opmerkelijk is eveneens de samenvoeging van de (voorheen) vijfde klasse E en F. Klasse 5E kent daardoor een hoog Uden/Veghel- en Land van Cuijk-gehalte. "Ik vind het een interessante klasse met drie à vier ploegen die ambities zullen hebben", denkt trainer Luciën Roeffen van HBV, dat tot de titelkandidaten behoort. "Vorig seizoen zaten in deze vijfde klasse vijf à zes ploegen waar HBV met de huidige spelers gemakkelijk van zou winnen, maar die zijn er dit keer veel minder. We moeten dus aan de bak." Trainer Ruud Fleskens van RKVV Keldonk: "Een mooie indeling, met vier nieuwe ploegen die ik niet ken maar waarvan ik weet dat er drie (HBV, DWSH'18 en Astrantia) vorig jaar bovenin meestreden. Een mooie uitdaging waar we naar uitkijken."
Sambeek, SVS en Holthees-Smakt zijn ingedeeld in klasse 5D en moeten voortaan dieper Midden-Limburg in, tot aan Belfeld aan toe. "Gelukkig ook een paar Limburgse ploegen uit de buurt erbij, al hadden we liever in de Brabantse klasse gezeten", luidt het vanuit Holthees.

Meer berichten