Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Jack de Gier in het stadion van FC Den Bosch.</p>

Jack de Gier in het stadion van FC Den Bosch.

(Foto:)

Jack de Gier is trainer van FC Den Bosch: ‘Veel mensen noemen dit een rampseizoen maar zo zien wij dat niet’

  •   keer gelezen   Voetbal

SCHIJNDEL | Schijndelaar en ex-spits Jack de Gier (52) staat sinds begin februari aan het roer als hoofdcoach bij zijn voormalige club FC Den Bosch. De laatste twee wedstrijden zijn gewonnen tegen FC Dordrecht (2-6) en Roda JC (7-0). Desondanks is er nog geen duidelijkheid over het perspectief van de voetbalclub en van hem als coach voor komend seizoen.

Op zijn zevende begon De Gier met voetballen nadat enkele vriendjes hem voorgingen. Jack heeft naar eigen zeggen met plezier de jeugdopleiding beleefd bij RKSV Schijndel voordat hij op zijn 19de naar BVV Den Bosch vertrok.

Je bent eigenlijk best laat prof geworden.
“Ja, in die tijd kon dat nog. Heb enkele stagetrainingen gedaan in Tilburg, coach Adrie Koster van Willem II wilde me graag hebben. Den Bosch heeft toen een oefenwedstrijd georganiseerd op carnavalszaterdag weet ik nog, Schijndel - Den Bosch II. In die wedstrijd hebben ze mij nogmaals bekeken, Theo de Jong was trainer toen. In tegenstelling tot Willem II kon ik in Den Bosch volledig prof worden. Na mijn verplichte diensttijd van 14 maanden ging ik dus spelen bij het eerste van Den Bosch.”

Was het een moeilijke omschakeling?
“Ja, dat was héél zwaar die eerste periode. Fysiek en mentaal zwaar van twee naar acht keer in de week trainen. Dat was pittig tot je het gewend werd. Ik moest wachten op mijn kans, mijn ouders zeiden ‘ga het maar proberen, lukt het niet dan lukt het niet’. Tegen Willem II maakte ik mijn debuut in 1988 en scoorde meteen m’n eerste doelpunt.”

Wat voor een speler was je?
“Echt een wedstrijdspeler, daar leefde ik voor. Iemand die doelgericht was, kon scoren, aanspeelpunt, tweebenig en goed kon koppen. Mijn harde werken en onverzettelijke speelstijl sprak de supporters vaak aan. Niet echt een technische speler maar een teamspeler die een goal kon maken. Soms ging ik over het randje.”

Over het randje?
“Toen waren wij als spelers op onszelf aangewezen. Zonder videoanalyses kregen we instructies wie we moesten dekken en we werden soms verrast ja. Een stilstaande situatie waar je even niet op stond te letten en je had een blauw oog of losse tand te pakken.”

Speelde je altijd spits?
“Nee, ik speelde ook graag als aanvallende middenvelder achter de spits. Die positie heb ik bij Den Bosch ingevuld. Later toen ik bij Cambuur Leeuwarden speelde ben ik meer een spits geworden of achter spits Hennie Meijer. Ik kon het allebei.”

‘Ik wil attractief met lef vooruit voetballen’

Lijkt de voetballer Jack de Gier op de trainer? Wat is de hand van De Gier?
“Ik was natuurlijk aanvaller en bij alle clubs die ik heb getraind waaronder NEC, Almere City, Go Ahead Eagles en nu Den Bosch laat ik het team aanvallend spelen met hoge druk. Veel doelpunten vóór en veel tegen. De focus naar voren. Ik wil attractief met lef vooruit voetballen. Ik zeg altijd ‘diep lopen, diep denken en diep spelen’ en dan ga je een paar keer hard onderuit, maar ik vind juist dat het goed is voor jonge spelers om in hun ontwikkeling fouten durven te maken. Dat is wel gegroeid in het team denk ik.”

Hoe hou je balans in een selectie met veel jonge spelers?
“Ik denk vooral door duidelijk te zijn en die spelers mee te nemen in hoe een trainer denkt. Bijvoorbeeld de vraag wanneer stel ik een ervaren speler op of een jonge en waarom. Dat hangt af van het wedstrijdverloop en de individuele kwaliteiten van spelers. Als we achter staan wissel ik sneller een Don Bolsius voor de actie in de kleine ruimte. Met de staf proberen we iedereen bij de les te houden, te stimuleren en inspireren om ondanks soms aflopende contracten alles te blijven geven.”

Je hebt maar een halfjarig contract gekregen in februari. Weet jij waar je volgend seizoen aan toe bent?
“Nee, met de club is afgesproken dat aan het eind van het seizoen we evalueren en vooruitkijken. Of ik kan verlengen hangt tevens af van zaken die rondom de overname van de club en de uitspraak van rechtszaak Jordania spelen, dingen waar ik geen invloed op heb. Daar maak ik geen probleem van, wat dat betreft is de club nu aan zet. Als ik het nu moet zeggen heb ik het erg naar mijn zin bij FC Den Bosch en ga ik graag door.”


Jack de Gier is geboren op 6 augustus 1968. Hij was profspeler van 1988 tot en met 2003.

Bijnaam: ‘El butre’ (Spaanse vertaling van ‘De Gier’, de bijnaam van Real Madrid legende Emilio Butragueño).

Na de jeugdopleiding bij RKSV Schijndel speelde hij bij BVV Den Bosch, SC Cambuur, Go ahead Eagles, Willem II, Lierse SK (België), NEC, Dunfermline Athletic (Schotland) en FC Twente. Een gescheurde achillespees dwong hem om zijn carrière af te sluiten.

Na assistent-trainer en spitsentrainer te zijn geweest was hij vanaf 2019 hoofdcoach bij meerdere profclubs: Almere City, NEC, Go Ahead Eagles en sinds 1 februari is hij werkzaam bij FC Den Bosch. Daar tekende hij een halfjarig contract wat duurt tot 30 juni 2021.


Lijkt me onzeker?
“Ja, ik weet niet of ik met beperkte middelen aan de slag kan of een zak geld kan besteden. Je hebt jongens die dit jaar een meerwaarde zijn gaan vormen binnen het team zoals Hornkamp, Meerveld en Felida die denk ik een stap kunnen zetten. Naast de spelers gaan vooral technisch directeur Jan Gösgens en de clubleiding daarover. Ik bereid me voor op alle scenario’s. Mijn ambitie is om de club verder te helpen door naar mijn optiek verantwoord de volgende stap te zetten en eerst een stevige middenmoter te worden.”

Dadelijk ben je de eerste coach van FC Den Bosch die nog nooit mét publiek heeft gespeeld!
“Ja, haha. We spelen gelukkig, zoals het er op dit moment voorstaat, met publiek thuis tegen Telstar (7 mei). Eerder heb ik bij NEC en Go Ahead meegemaakt dat je elke week vóór tienduizend man staat te voetballen, daar speel je voor. Helaas dat we zonder publiek moeten spelen, de twaalfde man is altijd belangrijk voor volksclubs als Den Bosch weet ik uit ervaring. Eerlijk gezegd zit ikzelf vanaf het begin van mijn wedstrijd zo geconcentreerd in die focus dat ik het publiek in die zin niet mis. Sommige jongens die nu hun debuut maken hebben nog nooit met publiek gespeeld.”


Jack de Gier in het stadion van FC Den Bosch. 

Na een slecht seizoen.
“Veel mensen noemen dit een rampseizoen maar zo zien wij dat niet. Oké we staan onderaan de ranglijst (nu 19de) maar het positieve gevoel binnen de club is terug. We willen minimaal één plek stijgen. Spelers ontwikkelen zich in die mate dat ze interessant zijn voor Eredivisieploegen denk ik. Meerveld is bijvoorbeeld achttien jaar, talentvol en heeft al veertig wedstrijden gespeeld.”

Ahannach ken je van eerdere periode als coach bij Almere City. Waarom heb je hem er bijgehaald?
“Hij is technisch de beste voetballer die we bij Den Bosch nu hebben. Een op en top prof. Na een beenbreuk is hij bij het Engelse Brighton & Hove Albion teruggeworpen in zijn ontwikkeling. Vorig jaar speelde hij maar vijf wedstrijden bij mijn Go Ahead Eagles vanwege corona. Hij wilde graag deze stap zetten, hij hoeft daar geen vergoeding voor te hebben. Hij wil alleen maar veel spelen en fit worden. Een echte liefhebber die weet dat ik hem in zijn kracht laat spelen: tussen de linies in een vrije rol.”

Dhoraso Moreo Klas zijn amateurcontract is ontbonden begreep ik, hoe kwam dat volgens jou?
“Hij en zijn zaakwaarnemer zijn een mondeling akkoord niet nagekomen. De club zegt dan terecht dat als zijn toekomst niet hier ligt en hij daar niet open over communiceert dat hij niet meer verbonden is aan de club. Ik denk dat je altijd eerlijk en open moet communiceren.”

Heb je ooit nog contact bij RKSV Schijndel?
“Nee, ik heb geen contact meer met oude ploeggenoten. Ik ben doorgegaan met mijn voetballeven in Nederland, Schotland en België. Het is meer dan dertig jaar geleden dat ik wegging. Twee halfbroers wonen er nog, dat is alles. Ik ben een geboren en getogen Schijndelaar maar het leven en werk hebben mij op andere plaatsen gebracht.”

Meer berichten