VCO'er Tomas van Lieshout (links) was afgelopen zondag tweemaal trefzeker tegen Constantia.
VCO'er Tomas van Lieshout (links) was afgelopen zondag tweemaal trefzeker tegen Constantia. Foto: Voetbal-shoot.nl/Jeff Meijs

‘We willen met VCO niet langer het lachertje zijn’

Voetbal 1.433 keer gelezen

‘T OVENTJE | VCO is afgelopen zondag crescendo begonnen aan de KNVB-districtsbeker. Constantia, titelkandidaat in de vierde klasse, werd door de jonge ploeg uit ‘t Oventje met 1-3 verslagen. “Deze selectie kan voor de nodige verrassingen gaan zorgen”, weet VCO-trainer Mario van Berkom.

Door Martijn Schwillens

Terwijl de spelers van Constantia afdruipen, springen de reserves van VCO tijdens het verlaten van het veld bij Tomas van Lieshout op zijn nek. “Hij is niet te koop”, grapt ploeggenoot Bram Verbruggen. Niet dat er veel scouts langs de lijn hebben gestaan zondag in Wanroij. Jammer, want ze hebben een prima optreden van de spits gemist. Van Lieshout scoorde twee doelpunten en gaf daarmee gestalte aan een prima teamprestatie van VCO in het warme Wanroij. “Laurence (Jans) stond echt fantastisch te keepen. Die hield ons in de eerste helft overeind met zeven, acht knappe reddingen. Maar in de tweede helft hebben we prima gespeeld en in de counter twee prima doelpunten gemaakt. Ik stond twee keer op de juiste plek”, zegt Van Lieshout wat bescheiden.

‘Niet meer zo naïef’ 
Indirect bevestigt Van Lieshout daarmee enigszins het beeld dat bij buitenstaanders leeft over VCO. Kelderklasse, lachertje en kanonnenvoer zijn de termen die doorgaans worden gebruikt om de prestaties van de vijfdeklasser te beschrijven. VCO wil echter bewijzen dat de bekerstunt bij Constantia de opmaat is voor een seizoen waarin de kleine dorpsclub kan aanhaken bij de middenmoot. “We hebben natuurlijk anderhalf jaar lang bijna niet gevoetbald, maar ik denk dat we als selectie zijn gegroeid. De groep was eerst erg jong, maar inmiddels ligt de gemiddelde leeftijd weer boven de twintig. We zijn niet meer zo naïef als twee jaar geleden. We weten inmiddels wat we kunnen en de bewijsdrang is groot”, zegt Van Lieshout. “We willen niet langer het lachtertje van de vijfde klasse zijn.”

‘Ontwikkeling al tijdje gaande’
Van Berkom is het helemaal met zijn spits eens. “De ontwikkeling is al een tijdje gaande en die was eigenlijk vorig jaar al zichtbaar. Toen wonnen we in de beker bijvoorbeeld van SES, ook een vierdeklasser, en waren we gelijkwaardig aan Juliana Mill. Door corona werd het seizoen natuurlijk gestaakt, maar ik gok dat we anders vorig seizoen al waren aangehaakt bij de middenmoot”, zegt de Ossenaar, die weet dat anderen VCO graag omschrijven als ‘kanonnenvoer’. “We willen graag van dat label af en ik heb er alle vertrouwen in dat mensen over een jaar heel anders over VCO zullen praten.”

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat mensen over een jaar heel anders over VCO zullen praten’

Tegen Constantia kreeg de meegereisde aanhang uit ‘t Oventje al even een voorproefje van wat er mogelijk komen gaat. Achterin toonde VCO zich onverzettelijk en met Laurence Jans beschikken de roodhemden over een prima doelman. Opbouwend is er echter genoeg ruimte voor verbetering, zoals ook het middenveld rustiger zal moeten acteren om de druk van (betere) tegenstanders te kunnen doorstaan. Voorin is VCO levensgevaarlijk, met snelheid en doeltreffendheid. Van Berkom: “Ik heb drie keer gewisseld en we bleven dreigend. Dat is een grote plus ten opzichte van toen ik als trainer begon bij VCO. We gaan voor een plek in de middenmoot en wie weet kunnen we zelfs verrassen in een periode...”

VCO speelt zondag de tweede wedstrijd in de groepsfase van de KNVB-districtsbeker. Tegenstander in ‘t Oventje is Achilles Reek, dat ook haar eerste groepswedstrijd won. Klik hier voor het volledige programma en alle standen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant