Jay  van Boxtel wint zijn kopduel tijdens Blauw Geel'38/Jumbo - Unitas
Jay van Boxtel wint zijn kopduel tijdens Blauw Geel'38/Jumbo - Unitas (Foto's: Peter Kuijpers)

Jay van Boxtel van middenvelder naar rechterflankverdediger

  •   keer gelezen   Voetbal

BEUNINGEN | Jay van Boxtel (24) doceert economie op het Karel de Grote College in Nijmegen, ook wel KGC genoemd. Woont met vriendin Babette in Ewijk op loopafstand van Beuningen. Hij kwam vorig seizoen over van ‘hofleverancier’ Juliana’31 uit Malden, maar dat seizoen ging wegens corona al na zes wedstrijden op de schop. Dit seizoen moet het eerste volledige seizoen worden voor de rappe Gelderlander. Met zijn bekende rushes langs de lijn is Van Boxtel al snel door de Veghelse getrouwen omarmd.

Door: Peter Kuijpers

Jay van Boxtel zijn eerste voetbalschreden waren op Sportpark De Ooigraaf bij Beuningse Boys. Als je ooit in Beuningen bent geweest zijn deze voetbalvelden op weg naar de A73 niet te missen. Van Boxtel: “Het is een club uit de derde klasse zondag momenteel. Ik heb daar niet zo lang gezeten, want op mijn tiende al ben ik bij de voetbalschool van NEC gekomen. Van NEC ging ik als tweedejaars JO 19 speler naar JVC Cuijk. En heb met JVC Cuijk een paar maal tegen Blauw Geel’38 gespeeld. Ik heb in Cuijk verschillende trainers gehad: Arno Arts ging al snel weg en werd overgenomen door Dennis Straatman, Ruud Kaiser twee jaar en de laatste trainer was Ferdi Akankan.” In januari 2019 speelde JVC Cuijk, kort voor de teloorgang, met Van Boxtel 0-0 in Veghel. Sjaak Egmond en Mark Dobbelsteen en Koen van der Zanden (viel in) zijn de namen uit die wedstrijd die nu nog spelen in het huidige Blauw Geel’38.

Ouders
Van Boxtel kennen we in Veghel niet anders dan de vaste waarde rechtsachter als vervanger van de vertrokken Edwin Huibers, maar begon ooit op het middenveld. “Dat klopt, ik ben als middenvelder naar JVC Cuijk gekomen waar Ruud Kaiser me later op de rechtsbackpositie plaatste.” In Veghel kan Van Boxtel altijd rekenen op zijn vaste supporters. “jazeker, mijn ouders zijn er altijd, mijn vriendin en soms mijn oom, tante en mijn broer. Leuk groepje. Twee weken geleden tegen Unitas waren ze er ook weer, al was mijn opkomen beperkt in die wedstrijd wat meer beperkt. De stand was er niet na en dan wil je toch die drie punten vasthouden.”


Bijschrift - Credit

Jay van Boxtel (L) als speler van JVC Cuijk in duel met Sjaak Egmond van Blauw Geel’38

Ruud Kaiser
Als er iemand enthousiast is over Jay van Boxtel is het Ruud Kaiser wel. De voormalige trainer van JVC Cuijk had de huidige Blauwgeler twee jaar onder zijn hoede. Kaiser: “Prima kereltje is Jay zeker. Hij kwam met Lars Loermans en nog een paar spelers over van NEC JO 19. Ik heb er toen een rechtsback van gemaakt. Hij werd een vaste waarde in mijn team als eerstejaars senior. Aanvankelijk was Jay een middenvelder en vaak wat druistig aan de bal. Dat verbeterde snel als flankverdediger. Je kwam hem twee maal tegen. Het was net zo’n vervelende vlieg of mug in de zomer. Hij is snel en wendbaar en daar heeft hij zich goed in ontwikkeld. Als hij opkomt heeft-ie nog een perfecte voorzet ook. Zag dat hij vorig seizoen gescoord had bij Blauw Geel’38. Prima gast met een heerlijke mentaliteit.” Kaiser is momenteel trainer van Achilles’29 in de Hoofdklasse zaterdag.


Ruud Kaiser tijdens Blauw Geel’38 - JVC Cuijk: ‘Ik zag in Jay een echte rechtsback’ 

Volle auto
Niels van Casteren ziet zijn backs in balbezit steeds graag opkomen. Dan lijkt Van Boxtel een ideale invulling. “Nou dat is wel heel aanvallend gesteld, maar de laatste weken samen met Ben (Ben van den Nieuwenhof) gaat dat prima. Vorige week was tegen EVV Echt elke aanval bijna een kans, maar bij Unitas afgelopen zondag stond het veel beter en wordt het lastiger. Ze speelden met de gedachten dat ze de wedstrijd konden laten kantelen, maar dat hebben we gelukkig kunnen voorkomen.” Slechts zes competitiewedstrijden duurde het afgelopen seizoen. Amper tijd om goed kennis te maken met de vleugelverdediger uit Ewijk. Wat kunnen we verwachten? Van Boxtel: “Wat moet ik daarvan zeggen. We hebben laten zien wat we kunnen, ondanks dat we zoveel geblesseerden hebben. De tegenstanders ken ik ook (nog) niet goed genoeg. We hebben een leuk en goed team waar we zeker mee uit de voeten komen. De sfeer is goed en reis vaak met een volle auto naar Veghel. Samen met Lars Loermans, Migiel Zeller, Wouter op den Camp en soms Ymanuel Hurkmans, die in Nijmegen studeert, is dat best gezellig”, besluit Jay van Boxtel met dank aan Ruud Kaiser voor zijn leuke toevoeging.

Meer berichten