<p>Alle cursisten en de KNVB begeleiders.</p>

Alle cursisten en de KNVB begeleiders.

(Foto:)

Jeugdvoetbal SCMH timmert aan de weg

  •   keer gelezen   Voetbal

MARIAHEIDE | Bij SCMH vond de afgelopen maanden de cursus KNVB pupillentrainer plaats. Er is gestart met veertien deelnemers en de cursus is afgerond met twaalf personen. Twee cursisten zijn helaas eerder moeten stoppen in verband met school. De jongste deelneemster was zestien jaar.

De cursus omvatte zes avonden, waarin praktijk en theorie werden behandeld. De praktijk bestond uit het geven van een training of het begeleiden van een wedstrijd van pupillen in de leeftijd van JO8 tot en met JO12. De cursus werd gegeven door twee KNVB-docenten. Naast het fysiek aanwezig zijn tijdens de bijeenkomsten, moest men thuis opdrachten uitvoeren. Verder moesten de cursisten trainingen maken en voorbereiden en moest men andere deelnemers beoordelen tijdens wedstrijden.

Rol trainer-coach
Tijdens de cursus werd veel aandacht besteed aan de rol van de trainer-coach. Naast het verzorgen van de trainingen, het coachen tijdens de wedstrijden en het begeleiden van de spelers heeft de trainer-coach ook een voorbeeldfunctie richting de vereniging, ouders, arbitrage en de tegenstander.
Tijdens de cursus kwamen verschillende onderwerpen aan bod. De rollen en taken van de trainer-coach zijn belangrijk. Het geven van trainingen, het coachen tijdens wedstrijden en het begeleiden van spelers kreeg veel aandacht. Daarnaast dient men rekening te houden met leeftijdsspecifieke kenmerken van betreffende spelers. De vier kwaliteiten van een trainer-coach en de vier gouden trainingsprincipes zijn onderwerpen van aandacht en de wedstrijdvormen 6 tegen 6 en 8 tegen 8 zijn terugkerende facetten.

Persoonlijke ontwikkeling
De KNVB-academie gaat ervan uit dat je leert door te doen: voetballen leer je door te voetballen en training geven leer je door training te geven. De persoonlijke ontwikkeling staat hierin centraal. Daarnaast worden de cursisten ondersteund door de docent, de digitale leeromgeving, andere deelnemers en diverse materialen.
Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers verschillende opdrachten die hen helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden als trainer-coach. De cursus bestaat verder uit twee delen: een opleidingsdeel en een ervaringsdeel.
Het opleidingsdeel bestaat uit zes bijeenkomsten, verspreid over twaalf tot veertien weken. Hier zijn de deelnemers bezig met het geven van trainingen en het coachen van wedstrijden. Deze praktijk wordt onder meer afgewisseld met uitleg en veel interactie. Het ervaringsdeel bestaat uit het trainen en coachen van het eigen pupillenteam, worden opdrachten uitgevoerd en kunnen tips in praktijk worden gebracht.
Komend seizoen beschikt Jeugdvoetbal SCMH over twaalf opgeleide pupillentrainers die er erg veel zin in hebben om het geleerde in praktijk te brengen.

Seizoen 2022-2023
Voor het seizoen 2022-2023 is Jeugdvoetbal SCMH nog op zoek naar trainers en leiders in bepaalde leeftijdscategorieën. Leider en trainer voor JO15. Trainer voor JO19. “Verder hebben we nog ruimte voor spelers in onze pupillenafdeling en dan speciaal in de leeftijd JO10. We willen graag starten met twee teams, maar daar hebben we op dit moment net te weinig spelers voor”, aldus Harrie Raaijmakers. Voor beide zaken neem contact op met: voorzittertcj@scmh.nl.
SCMH is tevens een samenwerking aangegaan met de voetbalschool Uden.

Meer berichten