Een artist impressie van de nieuwe woningen.
Een artist impressie van de nieuwe woningen.

Oude school op bijzondere wijze herontwikkeld

Wonen 3.485 keer gelezen

VEGHEL | De term 'duurzaam' is zeker van toepassing op het plan dat Area voor ogen heeft met de voormalige Don Boscoschool in Veghel. Niet alleen door wat de woningcoöperatie ervan wil maken, vooral ook door de manier waarop, mét de toekomstige bewoners die over de duurzame ontwikkeling van het pand meedenken en praten.

De Don Boscoschool aan de Beatrixsingel is gebouwd omstreeks 1937 en was een basisschool voor speciaal onderwijs. Toen de school stopte, huisvestte het gebouw vanaf 2008 de Volksuniversiteit. Sinds 2012 staat het gebouw leeg. Area redde het pand van de sloophamer door het te kopen van de gemeente Meierijstad, waarmee een stukje cultureel erfgoed voor Veghel behouden blijft. De voormalige school wordt verbouwd tot 22 appartementen. Bijzonder is dat Area al in een heel vroeg stadium de toekomstige huurders betrokken heeft bij de ontwikkeling van het plan. "We zijn begonnen met een ontwikkelgroep van zo'n vijftig potentiele bewoners. Daarvan zijn 25 personen overgebleven met wie we intensief contact hebben", licht projectmanager Diana Opschoor van Area toe. Deze mensen krijgen straks via een puntensysteem de nieuwe appartementen toegewezen. Aan de hand van aanwezigheid worden de woningen straks bij oplevering toegewezen."

Transformatie
Met de groep toekomstige bewoners zijn al heel wat bijeenkomsten gehouden. Dat deze niet voor de bühne zijn, blijkt uit een recent genomen besluit. De bewonersgroep gaf aan graag een onderzoek te willen om, met het oog op de authenticiteit, te kijken of de beoogde aanbouw vervangen zou kunnen worden door het verhogen de bovenste verdieping. Na het onderzoek bleek laatstgenoemde optie mogelijk waardoor er geen aanvullende nieuwbouw zal plaatsvinden. "Het is een van de vele voorbeelden die aantonen dat bewoners een flinke vinger in de pap hebben. Ook de wijze van toewijzen is met de ontwikkelgroep vormgegeven. We vragen gedurende dit traject veel tijd en inzet van de deelnemers, maar het is allemaal niet voor niets", stelt Diana Opschoor.

Duurzaam
Area gaat de voormalige school op een duurzame manier herontwikkelen, met als doel zoveel mogelijk van het pand te behouden. Materialen worden zo veel als mogelijk hergebruikt. Daarnaast wordt er goed nagedacht welke milieuvriendelijke materialen worden toegepast. Hierbij wordt 'de markt' uitgenodigd om met innovatieve ideeën te komen. Diana Opschoor ziet het als een uitdaging: "Wat zijn de mogelijkheden met het pand? Er moet een compleet nieuw verwarmingssysteem komen, hoe doen we dat op de meest duurzame manier die ook aansluit bij het gebruik door de bewoners? We willen zorgen dat we de goede dingen doen zodat de woonlasten voor de bewoners laag blijven."
Naast duurzaamheid is ook de invulling van de gemeenschappelijkheid een belangrijk onderwerp. Diana vervolgt: "Dan kun je aan gezelligheid in een gemeenschappelijke ruimte denken, aan het efficiënt delen van een wasmachine en fietsenstalling maar ook elkaar als goede buur helpen als dat nodig is." Het gemeenschappelijk belang gaat verder dan alleen de toekomstige bewoners. Ook de omwonenden worden betrokken bij de ontwikkeling. "De transformatie van de school heeft invloed op de omgeving en de mensen die daar wonen. Daarom is het mooi dat we met de omwonenden het gesprek kunnen voeren." In het verlengde van deze gesprekken heeft de gemeente een vertegenwoordiging van omwonenden en toekomstige bewoners van de Don Bosco uitgenodigd om mee te denken over de inrichting het terrein rond het pand.

Energie
Inmiddels is de bestemmingsplanprocedure in voorbereiding en is Area druk doende met de selectie van de bouwpartner. Diana verwacht dat begin 2019 te kunnen starten met de werkzaamheden en dat eind volgend jaar de woningen kunnen worden opgeleverd. "Maar dat is onder voorbehoud dat er geen bezwaren op het bestemmingsplan komen", zegt zij. Zelf kijkt ze er in ieder geval naar uit: "Het is zo'n bijzonder project. Ik krijg er zelf enorm veel energie van!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant