Ondertekening overeenkomst Bernhoven door wethouder Eric van den Bogaard en Michiel Wijnen van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed.
Ondertekening overeenkomst Bernhoven door wethouder Eric van den Bogaard en Michiel Wijnen van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed.

'Nieuwe horizon' voor Bernhoven in Veghel

Wonen 2.425 keer gelezen

VEGHEL | Na jaren van plannenmakerij kan een begin worden gemaakt met de daadwerkelijke bouw van woningen en (zorg)appartementen op het terrein van het voormalige ziekenhuis Bernhoven. Woensdag is daartoe een exploitatieovereenkomst getekend.

Zenzo Maatschappelijk Vastgoed brengt het terrein van het voormalige ziekenhuis Bernhoven tot ontwikkeling. Op 23 mei is de samenwerking tussen Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en de gemeente Meierijstad beklonken door middel van een overeenkomst. Vanaf 30 mei start de verkoop van grondgebonden woningen in het gebied. Het nieuwe plan is in korte tijd tot stand gekomen. Hiervoor is in de afgelopen maanden intensief en constructief overleg gevoerd en in een hoog tempo samengewerkt aan de planuitwerking. Wethouder Eric van den Bogaard gaf eerder al aan blij te zijn dat er nu garen op de klos komt in de herontwikkeling van voormalige locatie Bernhoven. "Het gebied van het voormalige ziekenhuis Bernhoven neemt een belangrijke plek in het centrum van Veghel in. Daarom zijn wij zeer verheugd dat er met de nieuwbouw een nieuwe horizon voor deze plek ontstaat", aldus Van den Bogaard.

Herontwikkeling 
De herontwikkeling heeft een lange geschiedenis. Met het vrijkomen van ziekenhuis Bernhoven ontstond de noodzaak voor het gemeentebestuur van Veghel (nu Meierijstad) om een passende nieuwe functie te vinden voor deze prominente plek. De gemeente was echter niet als eerste aan zet. Uitgangspunt bij het achterlaten van eigendom in de sfeer van de gezondheidszorg is, dat een zo hoog mogelijke opbrengst behouden blijft voor de zorg en door de betreffende gezondheidsorganisatie, in dit geval dus de nieuwbouw van streekziekenhuis Bernhoven in Uden. Beide ziekenhuizen zijn door Bernhoven verkocht aan een ontwikkelcombinatie met daarin Brabant Zorg, Brabant Wonen en AM. Door deze partijen is in 2013 met de gemeente Veghel een exploitatieovereenkomst ondertekend. Die maakte de bouw van zorgplaatsen, (zorg)appartementen, een diagnostisch centrum en vrije sector woningen mogelijk. Ten behoeve van deze ontwikkeling is het bestemmingsplan toen aangepast en is de civieltechnische inrichting en aansluiting van het gebied op omliggende percelen uitgewerkt. In 2015 was het plan gereed om te worden uitgevoerd. In dat jaar werd echter door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een beroep gedaan op de ontwikkelcombinatie en de toenmalige gemeente Veghel om Bernhoven in te zetten voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen, tot uiterlijk medio 2017.

Aangepaste bestemmingsplan
Begin 2017 heeft de ontwikkelcombinatie de gemeente Meierijstad te kennen gegeven de herontwikkeling van het ziekenhuisterrein te willen overdragen aan een andere partij. Binnen de mogelijkheden van het reeds aangepaste bestemmingsplan is door de gemeente en de nieuwe partij, Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, gewerkt aan een nieuw plan en bijbehorende exploitatieovereenkomst. In het plan blijven de grondgebonden woningen en (zorg)appartementen gehandhaafd.
Er zijn afspraken gemaakt over de gewenste beeldkwaliteit van gebouwen en openbare ruimte, aan te brengen (openbare) voorzieningen en de aansluiting op de omliggende percelen. Begin 2020 zijn de eerste woningen naar verwachting klaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant