Gerald Kristen
Gerald Kristen

Duurzaam wonen aan 'Moeders Gat' is in trek

Zakelijk 2.434 keer gelezen

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Veghel.

Het zal niemand ontgaan: er wordt hard gebouwd aan Collegepark Zwijsen, het woningbouwproject op de locatie waar voorheen het Zwijsen College stond. Het gaat voorspoedig: de eerste appartementen van het unieke project worden deze maand opgeleverd. De nieuwe bewoners zijn straks eigenaar van een woning waarbij de energierekening naar nul is teruggebracht.

Energiebesparende maatregelen
Gerald Kristen en zijn team van KISS Solutions ontwikkelden Collegepark Zwijsen met als doel woningen te realiseren waarbij de energiekostenrekening naar nul wordt teruggebracht. Zo hebben de woningen geen eigen aansluiting voor gas, water of elektra maar kunnen ze gezamenlijk inkopen en betalen voor een centrale aansluiting. Dit scheelt al aanzienlijk in de alsmaar stijgende kosten. Er wordt een hele reeks energiebesparende maatregelen getroffen. Van onder andere optimale isolatie tot een warmteterugwinningssysteem en van centrale warmteregulering tot zonnepanelen, waarvan er zo'n 2000 op het complex geplaatst gaan worden. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen in een centrale buffer zodat het hergebruikt kan worden voor het toilet en besproeiing van de tuin. "In feite is er sprake van een elektriciteitsnet in eigen beheer, dat uniek is in Nederland. Daarom is er veel belangstelling van buitenaf. Het project wordt ook ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken", legt Gerald Kristen uit.

Aantrekkelijk
De verkoop loopt voorspoedig. Fase 1 wordt eind januari 2017 afgerond, van de tweede fase is al 80 procent verkocht en fase 3 is onlangs in de verkoop gegaan. Naast de energiebesparing is ook de locatie aantrekkelijk. De schoolgebouwen van het Zwijsen College aan de vijver zijn markant ontworpen door de Veghelse architect Pierre Tooten. De karakteristieke kenmerken van de bestaande gebouwen zullen behouden blijven. "Door de lage rente en met het oog op de voordelen van de energiebesparing neemt de financieringsruimte toe. Dat maakt de appartementen extra aantrekkelijk en zijn ze bereikbaar voor mensen met een gemiddeld inkomen die anders wellicht niet in staat zijn een woning te kopen. Temeer ook omdat zaken als een volledig uitgeruste badkamer en keuken in de koopprijs inbegrepen zijn", stelt Gerald Kristen. Volgens hem vormen de kopers een gemêleerd gezelschap. Van alleenstaande starters tot mensen op leeftijd die kleiner willen gaan wonen maar wel de luxe van een modern appartement willen. Het gaat in totaal om 116 appartementen. Eind 2018 moet het gehele project afgerond zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant