Afbeelding

'Veel kan gerepareerd worden, maar wordt weggegooid'

Zakelijk 1.902 keer gelezen

Keukenbladen, vloeren en sanitair onnodig vervangen of zelfs weggooien? Alex Reparatie Techniek (ART) uit Veghel biedt een alternatief. Alex heeft jarenlange ervaring op het gebied van repareren van oppervlakte schades en doet graag uit de doeken wat er allemaal mogelijk is in de hersteltechniek.

Alex van Boxtel startte zijn loopbaan bij een bedrijf dat sanitair repareert. Hij heeft zich vervolgens gespecialiseerd in het repareren van verschillende oppervlakte schades en besloot in 2015 voor zichzelf te beginnen, het bedrijf Alex Reparatie Techniek was geboren. "Ik doe alles zelf, van acquisitie tot administratie, van planning tot uitvoering, en dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gemaakt en dat het goed loopt.''

Wat en waar?
Van luxe jachten tot een tafel met emotionele waarde bij mensen thuis; de klantenkring is divers en dat is ook een van de dingen die Alex zo leuk vindt aan zijn werk. "Repareren is vaak een mooie uitdaging en dat maakt het werk juist zo interessant. Elke keer werk je aan verschillende soorten schades en repareer je met diverse materialen." Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Alex Reparatie Techniek terecht voor aanvragen voor een reparatie van 'harde materialen' zoals verschillende soorten natuursteen, sanitair, kozijnen, aluminium en kunststof, maar ook deuren, vloeren en meubels die beschadigd zijn en waar mensen bijvoorbeeld emotionele waarde aan hechten. "Negen van de tien keer zien mensen na de reparatie niet meer waar de schade heeft gezeten. Ik verkoop geen wonderen, het is niet zo dat ik een toverstaf heb en de beschadiging weg kan toveren, maar ik kom vaak wel dichtbij. Het is en blijft een reparatie, maar op het eerste gezicht mag het niet opvallen. Mensen verwachten vaak dat iets niet goed te repareren is en zijn daarom vaak positief verrast. En dat is natuurlijk altijd fijn om te horen en te zien." Alex werkt op verschillende pleken, van Groningen tot Maastricht en van Amsterdam tot Antwerpen, maar heeft het de wens zich meer in de regio te settelen, "dus een artikel in bedrijvig Meierijstad was een uitgelezen kans om mijn bedrijf meer op de kaart te zetten in de regio."

Repareren bespaart
"Als je iets kunt repareren dan hoef je het niet weg te gooien of te vervangen. Dat scheelt in de kosten en is ook nog eens goed voor het milieu", aldus Alex. Hij vervolgt: "Neem nou bijvoorbeeld een beschadigd keukenblad waar een klein hoekje vanaf is. Mensen ergeren zich er aan, je blijft er misschien met kleding achter hangen, erg hinderlijk. Een nieuw blad aanschaffen kan best duur zijn terwijl het vaak ook te repareren is. Je ziet er uiteindelijk bijna niets meer van en uiteraard zit er garantie op de reparatie. Soms is het een uitdaging om een reparatie nagenoeg onzichtbaar te maken, maar ik zie dat ik mensen er blij mee maak, dat is toch waar je het voor doet, kwaliteit boven alles. Bovendien bespaart het niet alleen in de portemonnee, maar ook aanzienlijk wat afval. Het gaat ook om bewust omgaan met materialen en bijdragen aan een stukje duurzaamheid". "Ik zit al zeventien jaar in het vak, als alle spullen die ik heb gerepareerd weggegooid waren, dan was dat een behoorlijke vuilnisbelt geweest."

Ambachtswerk
Dat het leveren van kwalitatief hoogstaande reparaties vakmanschap vereist kan Alex als geen ander onderschrijven. "Ik repareer op een professionele manier, er is veel kennis van materialen nodig en ik moet het verschil tussen bijvoorbeeld kleuren en de glansgraad goed kunnen zien. Omdat het werk zo specialistisch is, moet je echt kennis van zaken hebben wil je weten hoe je iets kunt repareren. Wat voor vulmiddel je gebruikt op welk materiaal, het moet allemaal kloppen." Het is geen beroep dat je zomaar kan uitoefenen, je bent jaren bezig voor je echt goede reparaties kunt leveren en het 'in de vingers hebt'. De markt staat niet stil, er komen veel en vaak nieuwe producten op de markt waar je het beste uit wilt halen om mee te werken. De mogelijkheden worden volgens Alex Reparatie Techniek steeds groter, als je je maar blijft ontwikkelen als bedrijf zijnde.

Onbekendheid
Wanneer de verwarming het niet meer doet, weten mensen dat er een loodgieter gebeld moet worden, maar heb je een scheurtje of kras of putje in je badkuip of wastafel, dan wordt er vaak niet aan een reparatie gedacht, dan kiezen mensen vaak voor het geheel vervangen van het product. "Dat is ook een van de uitdagingen waar ik tegenaan loop, mensen weten niet dat er een bedrijf in het herstellen van oppervlakteschades zoals Alex Reparatie Techniek bestaat, hopelijk heb ik daar met dit artikel een beetje verandering in gebracht."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Veghel.

Hieronder zijn voor- en nafoto's te zien van de reparaties van Alex.

Voor en na, een gerepareerd keukenblad.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant