Luc Vaessen.
Luc Vaessen. Foto: Mark Bras

Nieuwe medewerkers nodig? Verkoop jezelf in je vacature!

Zakelijk 1.062 keer gelezen

Als je reëel, concreet en onderscheidend durft te zijn in je vacatureomschrijving, scoor je niet alleen meer, maar ook betere reacties. Dat is de ervaring van Luc Vaessen, die succes heeft met de regionale vacaturesite WerkinMeierijstad.nl.

"Lees voor de aardigheid eens een paar willekeurige vacatureteksten op nationale sites", vertelt Luc. "Dan zie je ontzettend veel dertien-in-een-dozijn-teksten. Veel vacatures bevatten daarnaast een ellenlange opsomming van eisen, omdat we soms nog steeds lijken te geloven dat het schaap met vijf poten echt bestaat. En bijna zonder uitzondering gebruiken we nog steeds clichés en holle terminologie. Denk je dat die vacatures maximaal scoren …?"

Het antwoord laat zich raden. Maar hoe steek je een vacature dan in? "Het is 2018. Het mag allemaal wel wat frisser en eigentijdser. Bovendien: mensen worden niet snel meer getriggerd door een doorsnee functieomschrijving. Ze willen weten hoe de sfeer in jouw organisatie is, in wat voor team ze terecht komen, hoe een werkdag er nou écht uitziet en wat je hen te bieden hebt. Denk daarbij aan doorgroeimogelijkheden, bijscholing en duidelijke arbeidsvoorwaarden."

Nieuwe mensen werven is de kunst om jezelf te verkopen, stelt Luc: "Kijk eerst eens kritisch naar wat voor persoon je echt zoekt en stem daar je criteria op af. Ben transparant en to the point. En ben vooral ook reëel: heeft iemand écht minimaal vijf jaar ervaring nodig? Of is het belangrijker dat iemand de juiste skills en mentaliteit heeft? Zo ja, maak dat dan ook belangrijk in je vacature!"

Met www.werkinmeierijstad.nl heeft Luc met succes een lokale vacaturesite in de markt gezet, waar organisaties al voor 149,- euro hun vacature kunnen plaatsen; op elk niveau en in iedere branche. Inmiddels trekt deze site meer dan 20.000 (!) bezoekers per maand.

"Mensen durven weer stappen te zetten in hun carrière. Dat merk ik aan de stijgende bezoekersaantallen en reacties op vacatures. Dat merk ik ook aan de terugkoppeling van klanten, die laten weten dat hun vacature op onze site beter scoort dan in welk ander medium ook. Er liggen juist nu dan ook kansen om goede mensen aan te trekken. Maar: die mensen komen niet aanwaaien. Daar zul je net iets meer moeite voor moeten doen dan een paar jaar geleden. Dat begint met het opstellen van een wervende tekst. Met werkinmeierijstad.nl heb je het grote bereik, het draait dan alleen nog om de inhoud. En heb je daar hulp bij nodig? Dan hoor ik dat graag.''

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant