Afbeelding

Overname Emté viel de Jumbo 'zwaarder dan gedacht'

Zakelijk 3.753 keer gelezen

VEGHEL | De Emté-supermarkten die Jumbo vorig jaar overnam, waren er slechter aan toe dan het bedrijf had ingeschat. "De overname viel ons zwaarder dan gedacht", zegt Jumbo-CFO Ton van Veen tegen het FD. De Emté-deal heeft een hap genomen uit het resultaat van Jumbo. Ook de schuld van de Veghelse supermarktketen liep op.

De Jumbo was op de hoogte dat de Emté-supermarkten er niet florissant voorstonden, maar het verlies bleek groter dan ingecalculeerd. "De omzet en marges vielen tegen", aldus Van Veen in het Het Financieele Dagblad.. Er werden in totaal 79 Emté's overgenomen van de Sligro.

Tevreden
Jumbo is, ondanks de tegenvallende resultaten, tevreden over de aankoop. Van Veen: "Het verdicht ons netwerk van supermarkten. En zodra we een Emté hebben omgebouwd naar Jumbo stijgt de omzet gemiddeld met vijftien procent. Natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar na verloop van tijd."
Het bedrijfsresultaat liep het afgelopen terug van 204 miljoen naar 181 miljoen. Dat komt vooral door de eenmalige kosten voor de overname van Emté (32 miljoen).

Winstgevend
Jumbo sloot 2018 af met een bedrijfsresultaat van 181 miljoen euro, tegen 204 miljoen euro een jaar eerder. Exclusief de kosten die het bedrijf maakte in verband met Emté zou het bedrijfsresultaat uitkomen op 213 miljoen euro. Het resultaat na belastingen steeg met 4 miljoen euro tot 160 miljoen euro.
Uiteindelijk blijft het Veghelse bedrijf uiterst winstgevend. Er blijft onder de streep nog zo'n 160 miljoen over. Familie van Eerd kon zich daarom een dividend van 44 miljoen uitkeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant