Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Het succesverhaal achter BAS: 'We zijn tevreden, maar willen altijd beter'

Zakelijk 13.357 keer gelezen

In de media verschijnen Bas en Caspar van Heertum maar zelden en interviews geven de mannen achter het succesvolle bedrijf BAS vrijwel nooit. Voor deze keer maakten ze een uitzondering. De reden? Het gaat bijzonder goed met BAS. Onlangs opende ze een gloednieuw kantoor gevestigd aan de Poort van Veghel.

Voor Caspar en Bas begon het avontuur bij BAS respectievelijk in 1992 en 1995. Destijds was hun vader eigenaar van het bedrijf. "Onze vader Martin was een boerenzoon uit Schijndel. Als jongste van negen kinderen begon hij met werken bij het transportbedrijf van zijn oudste broer (zeventien jaar ouder red.). Daar heeft hij veel ervaring opgedaan. De liefde voor trucks is nooit meer weggegaan. Via de werkplaats van Van Berkel in Veghel en verkoper bij een DAF-dealer in Schijndel heeft hij zich opgewerkt tot directeur van de BAS. In 1978 werd hij aangesteld als directeur en in 1986 kocht hij het bedrijf via een managementbuy-out", vertelt Bas. Het noodlot voor Van Heertum senior sloeg toe in 2000. Hij overleed op 53-jarige leeftijd plotseling aan de gevolgen van een hersenbloeding. Bas vervolgt: "Wij besloten het bedrijf voort te zetten. De familie bezit 100 procent van de aandelen. Caspar en ik zitten in de zaak en onze andere twee broers zijn mede-eigenaar. Sinds de overname zijn we ieder jaar gegroeid in al onze activiteiten." 'Er gaan zo'n veertig vrachtwagens
per dag in en uit'

BAS doet namelijk veel meer dan alleen de in- en verkoop van trucks. Het bedrijf handelt onder andere ook in busjes, grote bouwmachines, nieuwe en gebruikte truckonderdelen en banden. Dit doen ze over de hele wereld. BAS werkt met drie divisies. Allereerst BAS Truck Center, de verkoop en service van nieuwe trucks in Nederland en Duitsland, daarnaast als tweede divisie BAS services zoals lease en als derde activiteit BAS Trade. Dat laatste zien de mensen als ze over de A50 rijden. "BAS Trucks verzorgt de allesomvattende service rondom wegtransportmaterieel. Een vervoerder kan bij ons voor al zijn behoeften terecht. Het Global Truck Concept optima forma noemen wij het", legt Caspar uit.

40 vrachtwagens per dag
Met 800 medewerkers (450 in Veghel, 150 in de rest van Nederland en 200 in Duitsland) en een jaaromzet van 400 miljoen is BAS uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Veghel. 75 procent van de omzet wordt verdiend buiten Nederland. Er worden duizelingwekkende aantallen trucks verkocht. Caspar vervolgt: "We verkopen 1800 nieuwe trucks en 7500 gebruikte. Er gaan zo'n 40 vrachtwagens per dag in en uit. Dit alles verspreid over 118 landen. Gemiddeld gezien staan er in Veghel altijd tussen de 1500 en 1800 voertuigen. We zijn daarmee, op het gebied van import en export, veruit de grootste in Europa." De bouwmachines worden verkocht in alle continenten. Vrachtwagens worden er het minst verkocht in Noord-Amerika, Australië en Azië. Caspar legt uit waarom: "Andere truckspecificaties, in Australië rijden ze bijvoorbeeld links. Verder vallen er veel landen af door voertuigconfiguraties en importrestricties."

E-commerce
BAS investeert veel in IT-technologie en e-commerce. Volgens Bas een van de redenen achter het succes. "Wij bouwen onze eigen e-commerce platformen. De wereld is onze markt. Door goed te investeren in IT en e-commerce knowhow kunnen we de hele wereld bereiken, want vrijwel alles gaat tegenwoordig via internet. Meer dan de helft van onze klanten koopt hun trucks zonder dat ze hier zijn geweest. Ze hebben het voertuig nooit live gezien. Er is heel veel vertrouwen vanuit de markt voor onze platformen."


Naast het runnen van BAS hebben zowel Bas als Caspar van Heertum uitdagende en niet-alledaagse hobby's. Zo deed Bas afgelopen jaar niet onverdienstelijk mee aan de Cape Epic. Deze achtdaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, die sinds maart 2004 wordt verreden, staat bekend de een van de zwaarste MTB-wedstrijd ter wereld.
Verder hebben beide heren een voorliefde voor crossen op de motor. Zo finishte Caspar meerdere keren de Dakar Rally met de motor.


De omzet groeit de laatste jaren met zo'n vijftien procent per jaar. Hoe verklaren de Van Heertums dat? "Goede mensen", antwoordt Caspar resoluut. Hij vervolgt: "En kansen zien in de markt. Je moet wel een visie hebben en dan komt het aan op goede en gemotiveerde mensen. We nemen veel jonge mensen uit de regio aan. Wij leiden ze op en laten ze rijpen. Om die mensen te boeien en kansen te geven, moet je groeien." Bas knikt: "Je moet durven te investeren in laagconjunctuur en kostenbeheersing in hoogconjunctuur. Bovendien focussen wij ons echt op transport. Alles wat wij doen versterkt elkaar en moet goed zijn voor de klant." In 2015/2016 besloten ze bij BAS om het kantoor te vergroten, ze kochten vier hectare grond bij voor stalling en de werkplaats bij BAS Trucks werd vergroot. "Een forse investering van meer dan 20 miljoen. Enerzijds om het ruimtegebrek tegen te gaan, maar anderzijds ook omdat we een aantrekkelijke werkgever willen zijn en blijven." Het kantoor kreeg een flinke upgrade. "We willen onze mensen een moderne en goede werkplek bieden. Tevens vind ik het belangrijk dat we klanten in stijl kunnen ontvangen", aldus Caspar.

Caspar en Bas van Heertum.

Rapportcijfer
Beide heren zien de toekomst rooskleurig voor zich. Caspar: "Groei is geen doel op zich, maar als wij goed met onze mensen en klanten werken dan komt dat vanzelf." Bas is het met zijn broer eens: "Wij ondernemen niet voor de groei of voor het geld. Wij ondernemen omdat we het leuk vinden. Het rendement is niets meer dan een rapportcijfer." Welk cijfer zouden ze zichzelf dan geven? Caspar begint te lachen: "We zijn tevreden, maar willen altijd beter. Als je denkt dat je er bent, dan is het klaar. De ontwikkelingen gaan ook hard dus je moet continu blijven werken om de rest een stap voor te blijven."

Teamspirit
Bas en Caspar zijn trots op de drive en teamspirit binnen het bedrijf. "Dat is geweldig om te zien. Je ziet mensen stralen, dat is misschien wel het mooiste wat er is. Zonder tevreden medewerkers krijg je onmogelijk tevreden klanten", besluiten ze. Nieuw talent is altijd welkom bij BAS. Check:

www.werkenbijbas.com voor alle vacatures.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Caspar en Bas van Heertum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant