Afbeelding

Ecovat missing link voor duurzame energie

Zakelijk 1.130 keer gelezen

Een manier om los te komen van Aardgas is het opslaan van hoge temperatuurwarmte. Het Ecovat kan dat voor langere tijd en met een minimaal warmteverlies. Dat is in één zin wat het Veghelse ECOVAT opdrachtgevers in het vooruitzicht stelt. Volgens CEO Aris de Groot sluit ECOVAT perfect aan bij de energietransitie die Nederland de komende decennia gaat doormaken.

"Zie een ECOVAT als een grote ondergrondse thermosfles, gevuld met water", vertelt Aris. "In dat vat slaan we warmte en/of koude op, die we gebruiken voor de verwarming of koeling van woningen. Zo gebruiken we onze energie optimaal. Door de grote opslagcapaciteit en efficiëntie kunnen we energie zelfs over de seizoenen heen opslaan."
Aris kwam enkele jaren geleden op het idee om warmte 'anders' op te slaan, na het bouwen van een energieneutraal kantoor in Uden. Het concept van ECOVAT is op het eerste gezicht eenvoudig: de warmte, bijeengebracht door zonnecollectoren en windenergie, wordt ondergronds opgeslagen in een speciaal ontwikkeld buffervat met dikke geïsoleerde wanden, dat een diepte van minimaal 30 meter heeft en een diameter van 30 meter. Het warme water (tot 90 graden Celsius) wordt hier in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt om huizen te verwarmen.

Veelbelovende projecten
De afgelopen jaren gebruikten Aris en zijn team voor de ontwikkeling van de techniek, het vastleggen van octrooien, de business case en de standaardisatie van de processen. Ook sloten verschillende deskundige, vooral technische partnerbedrijven aan. "Inmiddels zijn er vijf grote projecten in voorbereiding", aldus Aris. "Met Het Dorp in Arnhem zijn we het verst. Daar treffen we op dit moment voorbereidingen voor het starten van een ECOVAT voor circa 500 woningen. Maar ook in Den Haag, Heerlen, Panningen, IJmuiden en in België lopen projecten."

Aandelenuitgifte
Om de groei van het bedrijf te financieren, deed ECOVAT onlangs met succes een beroep op beleggers, via de NPEX-effectenbeurs. Met de opbrengst van de uitgifte van certificaten van aandelen financiert ECOVAT de verwachte groei, versterkt het bedrijf het werkkapitaal en financiert het de aankoop van een hijsframe.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant