Afbeelding

Private lease en BKR

Zakelijk 9.834 keer gelezen

Private lease, de nieuwe optie

Is je auto aan vervanging toe? Dan had je altijd twee opties: je koopt een andere auto met geld dat je beschikbaar hebt of je koopt een andere auto met geleend geld. Daar is de laatste jaren een derde optie aan toegevoegd: private lease. Het belangrijkste voordeel van private leasen bij een leasemaatschappij is dat je minder zorgen hebt rond je auto. Want de leasemaatschappij regelt alles wat samenhangt met het eigenaarschap van een auto, zoals verzekeringen, reparaties, onderhoud en verkoop. Je hoeft alleen te tanken, in te stappen en te rijden. Dit gemak heeft ook een keerzijde. Want in ruil voor het ontzorgen en het gemak, sluit je een overeenkomst af waarin je belooft om gedurende een vooraf vastgesteld aantal jaren, maandelijks een vast bedrag te betalen. Het is belangrijk dat je beseft dat je door een auto te leasen een financiële verplichting aangaat.  

Langdurige financiële verplichting
Oppervlakkig gezien lijkt het leasen van een auto op het huren ervan. In beide gevallen kan de gebruiker vrij beschikken over de auto, terwijl de auto eigendom blijft van de verhuurder of de leasemaatschappij. Het grote verschil tussen huren en private lease is de duur van de looptijd. Je huurt een auto voor een paar dagen of weken en betaalt per dag en per gereden kilometer als je de auto weer inlevert. De looptijd van private lease wordt uitgedrukt in jaren en je betaalt maandelijks een vast bedrag. Omdat de looptijd tussentijds niet kan worden beëindigd, zijn de maandelijkse kosten die je betaalt bij lease veel lager dan bij het huren van een auto. Immers, een huurauto wordt niet continu verhuurd en daarom verhoogt de verhuurder de huurprijs met een opslag voor niet-verhuurde dagen. Met andere woorden, als je een auto leaset, ga je een langdurige financiële verplichting aan om, in ruil voor een vast maandelijks bedrag, gebruik te mogen maken van een auto.

Checks bij het Bureau Krediet Registratie
XLEasy is, als maatschappelijk verantwoorde leasemaatschappij, samen met onder andere de Consumentenbond, een van de initiatiefnemers van het Keurmerk Private Lease. Leasemaatschappijen met dit keurmerk streven ernaar om zo transparant en veilig mogelijk auto's te leasen aan particulieren. Een van de veiligheidsbevorderende maatregelen is dat vooraf wordt gecheckt bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie, of je andere financiële verplichtingen hebt die ervoor zouden kunnen zorgen dat je niet aan jouw betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen. Ook wordt gecontroleert bij het BKR of je de afgelopen vijf jaar een betalingsachterstand hebt gehad bij een van je financiële verplichtingen. Zo wordt voorkomen dat je in financiële problemen komt. 

Meer informatie over BKR en Private Lease

Te veel financiële verplichtingen
Als de checks bij het BKR positief voor je uitpakken en de leaseovereenkomst getekend is, zal de leasemaatschappij ervoor zorgen dat de financiële verplichting van de lease zelf ook bij het BKR wordt geregistreerd. Daartoe zijn zij wettelijk verplicht. XLEasy laat bij het BKR de leaseverplichting registreren voor 65% van het totale bedrag van de leaseovereenkomst. Dus veronderstel dat je voor 250 euro per maand, gedurende 24 maanden een private lease-overeenkomst bent aangegaan, dan wordt deze bij het BKR geregistreerd voor een bedrag van 3.900 euro (250 x 24  x 0,65). Het grote voordeel van deze BKR-registratie is dat daarmee wordt voorkomen dat je te veel financiële verplichtingen op je neemt. Zo helpt een BKR-registratie je om zorgeloos te kunnen blijven rijden met jouw private leaseauto van XLEasy.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant