Afbeelding

BrabantZorg heeft gezonde voeding hoog in het vaandel staan

Zakelijk 1.524 keer gelezen

UDEN/VOLKEL | Gezonde voeding is, zeker voor ouderen, belangrijk. BrabantZorg besteedt daarom veel aandacht aan gezonde voeding, zowel voor de bewoners op de locaties van BrabantZorg als voor zelfstandig wonende ouderen die gebruik kunnen maken van de maaltijdvoorziening op een van de locaties van BrabantZorg. BrabantZorg Locatiegroep Uden houdt een Smaakmarkt en Proeverij op 17 november om belangstellenden kennis te laten maken met haar maaltijdservice voor ouderen.

"Ouderen vormen een kwetsbare groep als het om voeding gaat", vertelt Jurgen van Ommen van Guijlik, teammanager Horeca & Facilitair bij BrabantZorg. "Ondervoeding komt niet zelden voor bij ouderen in de zin van een tekort aan voedingsstoffen, veroorzaakt door verwaarlozing en of minder eetlust door afname van de smaak."

Rick van Berlo, horecakok, vult aan: "Wij zorgen voor een uitgebalanceerde maaltijd, die altijd eiwitten, koolhydraten en groenten bevat. Verder zorgen wij voor stimulering van de smaak door kruiden en andere groenten aan het eten toe te voegen die de smaak van de ingrediënten versterken. Ook kleurvariatie in de voeding werkt uitnodigend om te eten. We gebruiken zo vers mogelijke producten, die zo veel mogelijk van lokale ondernemers komen en zo weinig mogelijk kant en klaarvoedsel. En uiteraard houden wij rekening met de diverse dieetwensen van de bewoners. Onze koks zijn daarvoor opgeleid en wij worden ondersteund door diëtisten, die adviezen over voeding geven." Jurgen: "Wij letten ook op het aspect duurzaamheid om voedselverspilling tegen te gaan. We gebruiken naast dierlijk eiwit steeds meer plantaardig eiwit en overgebleven voedsel wordt weer verwerkt in andere gerechten. Ook het bestelsysteem is erop gericht om efficiënt voedsel in te kopen."

Sociaal gebeuren
Een belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat ouderen voldoende eten is het gezamenlijk gebruiken van de maaltijd. De locaties Sint Jan en Sint Antonius beschikken over een eigen restaurant met een open keuken, waar de koks zichtbaar voor de bewoners met de maaltijdbereiding bezig zijn.

Rick: "Er kan elke dag gekozen worden uit twee menu's, die altijd bestaan uit soep, een hoofdmaaltijd en een dessert, dat vaak uit zuivel bestaat. In de hoofdmaaltijd zit altijd een aardappelgerecht en een vleesgerecht, hetzij rund- of varkensvlees, maar ook kip of vis. Naast de Hollandse pot serveren wij ook maaltijden met buitenlandse invloeden. De porties zijn samengesteld volgens richtlijnen die er zijn voor verschillende verstrekkingseenheden, maar de bewoner kan zelf bepalen of de hoeveelheden meer of minder moeten zijn." Het ontbijt en de avondboterham kunnen naar believen op de kamer gebruikt worden, maar ook in het restaurant, evenals gezamenlijk koffiedrinken of biljarten met een drankje erbij. "Wij verzorgen ook feestjes voor de bewoners. Als oma 90 jaar wordt, kunnen wij voor de familie een etentje of buffet verzorgen", geeft Rick aan.

Maaltijdservice
Jurgen wil nadrukkelijk onder de aandacht brengen, dat de restaurants in de genoemde locaties ook toegankelijk zijn voor mensen uit de wijk. Lesley van Maasdijk, contactpersoon eetpunten en uitbrengmaaltijden: "Ouderen die nog zelfstandig wonen, maar moeite hebben om voor zichzelf te koken, kunnen de maaltijd gebruiken in Sint Jan of Sint Antonius of bij de eetpunten in Eigen Herd aan de Rooijsestraat en MuzeRijk in de Bitswijk. Dat kan voor enkele keren per week tot elke dag. Daarnaast kunnen maaltijden ook thuis bezorgd worden. Jurgen vult aan: "Voor mensen met een smalle beurs bestaat de mogelijkheid om via de WMO subsidie aan te vragen om van de maaltijden in de eetpunten gebruik te kunnen maken." Tot slot is ook het ontbijt voor mensen van buitenaf toegankelijk.

Gezonde medewerkers
BrabantZorg vindt de gezondheid van haar medewerkers ook belangrijk en biedt daarvoor sporten tegen een gereduceerd tarief aan. Om gezonder te leren eten kunnen medewerkers een training daarvoor volgen. Dorris Rolfes heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. "Ik had overgewicht. Door verandering in leefstijl en gezonder te eten ben ik elf kilo kwijtgeraakt. Ik voel me kiplekker, heb geen last meer van mijn rug en knieën en kan mijn werk bij BrabantZorg beter aan."

Kom proeven van BrabantZorg
In restaurant De Ontmoeting in de locatie Sint Jan wordt op donderdag 17 november een Smaakmarkt annex proeverij gehouden van 14.00 tot 16.00 uur. Om 16.30 uur kan men aanschuiven voor een maaltijd voor drie euro om zelf eens te ervaren wat BrabantZorg op het gebied van eten en drinken te bieden heeft om daar wellicht in de (nabije) toekomst gebruik van te gaan maken.

Aanmelden voor de aanschuifmaaltijd is gewenst via eetpunt.uden@brabantzorg.eu.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant